Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπάρχουν δυνατότητες για τους λαούς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε στις ερωτήσεις των αντιπροσωπειών 16 νεολαιών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, κατά τη συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ,αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και Νίκο Σοφιανό,μέλος της ΚΕ και γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες 16 νεολαιών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων,που βρίσκονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένες της ΚΝΕ στα πλαίσια του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για τις θέσεις του ΚΚΕ και, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, ανέφερε:

Για το Κυπριακό είπε: "Δε νιώθουμε καμιά έκπληξη για τις εξελίξεις. Υπάρχει η στρατηγική του ΝΑΤΟ, της Νέας Τάξης, που έχει αποφασίσει να δοθεί προτεραιότητα στις ΗΠΑ να εδραιώσουν περισσότερο την κυριαρχία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Η ΕΕ δεν αντιδρά σ' αυτό, αφού έχει παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ την ευθύνη για τη λεγόμενη ασφάλεια της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης. Το πολύ πολύ, να γίνει κάποια διανομή μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και, εν μέρει, της Γαλλίας. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι της πουν οι ΗΠΑ.

Η επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου είναι αποφασισμένη. Το ίδιο και η μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα του αμερικανικού στόλου".

"Υπάρχουν δυνατότητες για τους λαούς", σημείωσε η Α. Παπαρήγα και τόνισε: Τα πράγματα δεν είναι μοιραίο να γίνουν έτσι. Τουλάχιστον πρέπει να καταγραφούν οι λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Εάν αυτά τα σχέδια περάσουν χωρίς λαϊκή αντίδραση, τότε θα δυσκολέψει η κατάσταση, γιατί ανοίγει δρόμος για υλοποίηση των σχεδίων δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Ηδη έρχεται στην Ελλάδα βρετανική στρατιωτική αποστολή, για να εκπαιδεύσει Ελληνες στρατιώτες (μισθοφόρους), ανέφερε.

Στρατηγική αναμέτρησης με την πολιτική της ΕΕ

Για τις συναντήσεις κομμουνιστικών, αριστερών και άλλων κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο,η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε:

Τέτοιες συναντήσεις χρειάζονται, όμως τα αποτελέσματά τους δεν είναι αντίστοιχα με τις ανάγκες των εργαζομένων και τις απαιτήσεις τους. Π.χ,. στη Μαδρίτη υπήρχαν θέσεις κομμάτων που δεν έβγαιναν έξω από τη λογική του Μάαστριχτ.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται στρατηγική γραμμή αναμέτρησης με την πολιτική της ΕΕ. Βάση αυτών των πλατιών συσπειρώσεων πρέπει να είναι η κοινή δράση και η ενιαία στρατηγική των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Κάτι που, στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να πούμε ότι προχωράει.

Αναφερόμενη στη Νέα Τάξη Πραγμάτων η Αλ. Παπαρήγα είπε:

Υπάρχει αυτή (η Νέα Τάξη Πραγμάτων). Θέλει, όμως, προσοχή, να μη θεωρείται σαν κάτι το νέο, που δεν ξέρουμε να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει η "παλιά" τάξη του καπιταλισμού, προ 1989 - 1990, για την οποία υπάρχει πλούσια πείρα. Δύο πολέμους οργάνωσε ο ιμπεριαλισμός. Οι λαοί πάλεψαν και νίκησαν την ξένη κατοχή. Γεννήθηκε το σοσιαλιστικό σύστημα. Αρα και αυτή τη Νέα Τάξη μπορούν οι λαοί να την αντιμετωπίσουν. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων θα βρει το δάσκαλό της στο πρόσωπο και των νέων γενεών. Καθόλου δεν είναι ανίκητη.

Δε χαριζόμαστε στις άρχουσες τάξεις

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις η ΓΓ του ΚΚΕ εξήγησε πως: Δε χαριζόμαστε στις άρχουσες τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας. Δε θεωρούμε ότι τα προβλήματα οφείλονται μόνο στη μια πλευρά, έστω κι αν η τουρκική άρχουσα τάξη προβάλλει εδαφικές αξιώσεις κατά της Ελλάδας. Και η άρχουσα τάξη της χώρας μας, αν της δοθεί ευκαιρία, θα έχει αξιώσεις κατά άλλων χωρών. Η δική μας προσπάθεια είναι να μη δηλητηριαστεί ο λαός με το σοβινισμό και την εχθρότητα κατά των Τούρκων εργαζομένων.

Αυτός που αποφασίζει για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας. Αρα, τα ελληνοτουρκικά είναι μέρος της πάλης κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Για το Παλαιστινιακό ανέφερε:

Οταν έγινε στο Οσλο (σ.σ. η συνάντηση Αραφάτ - Ραμπίν) εμείς προειδοποιήσαμε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία που ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Οτι δε θα τηρηθεί ούτε αυτή η συμφωνία. Ούτε τα δικαιώματα ενός δήμου δε δίνουν στον παλαιστινιακό λαό. Είναι θετικό ότι γίνονται προσπάθειες αλληλεγγύης ανάμεσα σε Ισραηλινούς - Παλαιστίνιους, κοινές εκδηλώσεις. Θα έχουμε και αντιδράσεις και συγκρούσεις σε εκείνη την περιοχή, εκτίμησε.

Κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα

Σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα καλλιεργεί την ιδεολογία για την εξάπλωση των ναρκωτικών. Οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται για το εμπορικό κέρδος, αλλά το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα εμπορίας μόνο. Είναι κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Μετά το '89 - '90 τεράστιες εκτάσεις με χασίς καλλιεργούνται στα Βαλκάνια, άνοιξε το εμπόριο πλατιάς διακίνησης ναρκωτικών.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια καλή αντίσταση κατά των ναρκωτικών. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις θεωρίες για διαχωρισμό, όταν ο Γ. Παπανδρέου βγαίνει και λέει φυτέψτε χασίς. Δυστυχώς και ο ΣΥΝ και άλλοι οργανώνουν συζητήσεις υπέρ του χασίς. Τα δικά μας επιχειρήματα τα αντιμετωπίζουν ως δογματικά, ως μη μοντέρνα!

Σε ερώτηση για την επίσκεψη Ολμπράιτ στη Μέση Ανατολή, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε χαρακτηριστικά: "Πήγε ο λοχαγός να βάλει πειθαρχία στους φαντάρους".

Υπάρχει ανάκαμψη

Για την κατάσταση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:

Υπάρχει ανάκαμψη. Υπάρχουν κόμματα που κατανοούν την ανάγκη ύπαρξης ενός συγκροτημένου κομμουνιστικού κινήματος. Υπάρχουν κόμματα που δεν το θεωρούν αναγκαίο. Αλλα θέλουν ευρύτερα σχήματα, αντί της κοινής συντονισμένης δράσης όλων των ΚΚ.

Τα όποια λάθη έγιναν στην κομμουνιστική συνεργασία στο παρελθόν, δεν αποτελούν λόγο να μην υπάρξει ενιαία στάση απέναντι σ' έναν αντίπαλο που έχει οργανωθεί, μέχρι στο σημείο να δημιουργεί ενιαία διεθνή κόμματα.

Σε άλλη ερώτηση για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό είπε:

Χαιρετίσαμε τον ένοπλο αγώνα και την ανακήρυξη της ΛΔ του Κογκό. Μας ενδιαφέρει η πείρα αυτής της χώρας. Θα γίνει απέξω προσπάθεια επέμβασης. Αρκετές χώρες της Αφρικής είναι στο επίκεντρο σύγκρουσης ΗΠΑ - Γαλλίας. Προσπαθούμε να δίνουμε τη βοήθεια που χρειάζεται και να έχουμε όσο περισσότερη ενημέρωση.

Τέλος, για τη δικτατορία του προλεταριάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε:

Η πείρα έδειξε ότι όταν η δικτατορία του προλεταριάτου δε λειτουργεί σωστά, εκεί ανατρέπεται ο σοσιαλισμός. Δε φοβόμαστε να χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο. Είναι επιστημονικός και δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στη δικτατορία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, δηλαδή της πλειοψηφίας και στη δικτατορία του κεφαλαίου, δηλαδή της μειοψηφίας. Οσοι επιτίθενται, δεν το κάνουν για να διορθωθούν οι όποιες παραμορφώσεις υπήρξαν, αλλά για να μην υπάρξει η διεκδίκηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Θέλουν κοινωνία της ανισότητας και όχι της ισότητας. Και οι αντίπαλοι ορισμένες φορές ομολογούν κάποιες αλήθειες. Ομως, ισότητα και ανελευθερία δεν πάνε μαζί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μη «φυτέψεις» το μυαλό και τα όνειρά σου(2012-09-14 00:00:00.0)
Απαιτείται ενίσχυση της απεξάρτησης και της πρόληψης(2011-10-06 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα σενάρια νομιμοποίησης(1997-10-08 00:00:00.0)
Η χρήση του χασίς προθάλαμος για τη χρήση ηρωίνης(1997-05-31 00:00:00.0)
Θέλουν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις της νεολαίας(1997-05-29 00:00:00.0)
Μαθήματα "αριστερής" αποχαύνωσης(1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ