Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μη «φυτέψεις» το μυαλό και τα όνειρά σου

Συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών έγινε χτες στο Μαθητικό Στέκι

Η συζήτηση έγινε πέρα από τα συνηθισμένα (εισηγήσεις, ομιλίες κ.τ.λ.) μ' έναν και βασικό στόχο: Η υπόθεση ναρκωτικά να απομυθοποιηθεί, τα ψέματα και τα φασιστικής έμπνευσης ιδεολογήματα, που σκόπιμα καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες, να δώσουν τη θέση τους στην αλήθεια. Μια μεγάλη παρέα σχηματίστηκε στο Μαθητικό Στέκι, όπου μαθητές και γονείς πήραν το λόγο, έβαλαν ερωτήματα δύσκολα και πρακτικά στον Ηλία Μιχαλαρέα, δρα ψυχολογίας και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), στον Κώστα Αρβανίτη, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και δημοσιογράφο, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πρώτος μύθος ότι τάχα «η τοξικοεξάρτηση σαν φαινόμενο που ο χρήστης βάζει στη ζωή του την ουσία υπήρχε ανέκαθεν». «Τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο αφορά τη δυσλειτουργία των καπιταλιστικών κοινωνιών, η τοξικοεξάρτηση είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα ζωής και θανάτου, είναι ισχυρό όπλο χειραγώγησης των μαζών», ξεκαθάρισε ο Ηλίας Μιχαλαρέας.

Ο δεύτερος μύθος μεταφέρεται από μαθητή Λυκείου της Γκράβας, που, περιγράφοντας την καθημερινή χρήση που γίνεται από συμμαθητές του, αναφέρει μερικά από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα που επικαλούνται: Υπάρχουν «σκληρά και μαλακά» ναρκωτικά. Η κάνναβη είναι «αθώα», το χασίς «φυτικό». «Και η κόκα και η παπαρούνα (από την οποία παράγεται το όπιο) φυτά είναι. Ομως, τα επεξεργάζονται με χημεία. Σήμερα το χασίς επεξεργάζεται γενετικά, έχει εφτά φορές περισσότερη τετραϋδροκανναβινόλη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ. Ενώ ο Κ. Αρβανίτης συμπληρώνει ότι «στις θεραπευτικές κοινότητες δε ρωτούν τι χρήση κάνεις, αλλά αν κάνεις χρήση. Οπως δεν υπάρχει μαλακός καπιταλιστής, έτσι δεν υπάρχουν και μαλακά ναρκωτικά. Το αθώο χασίς είναι μεγάλη ψευτιά». «Το 25% των αιτήσεων στα θεραπευτικά προγράμματα αφορούν την απεξάρτηση από την κάνναβη», υπενθυμίζει η Ι. Ναζεντιάδου.

Μύθος τρίτος: Τα υποκατάστατα (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) είναι θεραπεία. «Κάθε χρόνο από τα "στεγνά" προγράμματα βγαίνουν καθαροί περίπου 400 - 500 άνθρωποι. Από τα προγράμματα υποκατάστασης; Εστω ένας υπάρχει; Οσο μεγαλώνει και βαθαίνει η κρίση, η χρήση και η εξάρτηση θα έχουν τεράστια έκρηξη. Τώρα δεν έχουμε μόνο νέους που "σκοντάφτουν", αλλά και γονείς, κυρίως άνεργους, που δεν αντέχουν. Καθημερινά διαλύονται σπίτια», είναι μερικά από τα ενθαρρυντικά και συνάμα ανησυχητικά στοιχεία που έδωσε ο Κ. Αρβανίτης, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν πρωτοπόροι μετά τη μεταπολίτευση, ήταν οι πρώτοι που έπιασαν το θέμα των ναρκωτικών.

Από τη χτεσινή παρέα δεν μπορούσε να λείπει η αγωνία που βιώνουν οι γονείς μπροστά στην επιδημικών διαστάσεων τοξικοεξάρτηση.

«Πώς μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί 14 - 15 χρόνων να μη δοκιμάσει χασίς, να μην πάρει ναρκωτικά; Ο φόβος του θανάτου είναι μακρινός σε αυτή την ηλικία, δεν τον αφορά».

Ο Κ. Αρβανίτης κάλεσε τους γονείς να μη δείξουν «καμία ανοχή απέναντι στις ουσίες. Το παιδί φεύγει κάθε στιγμή που συμβιβάζεσαι ότι κάνει χρήση. Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια, μη χάνεις χρόνο. Οσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην παρέα, στη γειτονιά, στο σπίτι, στο σχολείο, πρέπει να τηλεφωνήσουν στο 1145, το τηλέφωνο του ΚΕΘΕΑ. Μην κλείνεις τα μάτια, μη συμμαχείς με τα ναρκωτικά.

Αφού μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε μια κοινότητα, τότε μπορούμε και σε ένα χωριό, σε μια πόλη, σε μια χώρα, σ' έναν πλανήτη...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ