Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβέρνηση - ΣΕΒ σέρνουν το "διάλογο"

Γενική ικανοποίηση... μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας "κοινωνικού διαλόγου", από κυβέρνηση, εργοδότες και την πλειοψηφία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Κι άλλη επιτάχυνση ζητά η ΣΕΒ, θέτοντας, ταυτόχρονα, και το πλαίσιο των επιχειρούμενων ανατροπών

Η θεματολογία και η διαδικασία διεκπεραίωσης του "κοινωνικού διαλόγου" συζητήθηκαν χτες στην πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", η οποία σφραγίστηκε από γενική ικανοποίηση...

Η κυβέρνηση ήταν σαφώς ευχαριστημένη για την αποδοχή της διαδικασίας από τους "κοινωνικούς εταίρους",οι εργοδότες ένιωθαν το ίδιο, αφού έθεσαν τις απόψεις τους και δε συνάντησαν αντιρρήσεις, ενώ οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - ένιωθαν ευχαριστημένοι χωρίς να έχουν κανένα λόγο, εκτός του ότι συμβάλουν στη "συναίνεση".

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, που έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, που προεδρεύει, επανέλαβε ότι επιδιώκεται η τόνωση της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση της απασχόλησης και η... ενότητα της κοινωνίας. Μίλησε, επίσης για "δικαιολογημένο κλίμα δυσπιστίας",αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα των διαρροών θα ξεπεραστούν. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοσχέδια για τα θέματα που συζητούνται στο "διάλογο" και ότι δε θα υπάρξει "κυβερνητική απραξία".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε ότι "έκλεισε θετικά ο πρώτος κύκλος του κοινωνικού διαλόγου" και ότι ξεκινά με "σωστές προϋποθέσεις".Συνέχισε, λέγοντας ότι η ΓΣΕΕ αντιμετώπισε με "αίσθημα ευθύνης" τον "κοινωνικό διάλογο" και εξέφρασε την πεποίθηση να κάνουν το ίδιο και οι εργαζόμενοι!Για άλλη μια φορά δέχτηκε ότι το ασφαλιστικό συζητείται παράλληλα με τα άλλα ζητήματα, αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί σε δυο φάσεις και θα ολοκληρωθεί το 1998! Πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε και την "αναδιανομή του εισοδήματος", αλλά δεν το συνέδεσε απαραίτητα με το φορολογικό, όπως προηγούμενα, αλλά ενδεχόμενα και με ένα "δίκτυο κοινωνικής προστασίας", το οποίο νωρίτερα ο Χρ. Πρωτόπαππας απλώς δεν το... απέκλεισε. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.

Με χαρακτηριστική σαφήνεια ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής,υπογράμμισε ότι οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε να "προλάβουμε τα νέα μοντέλα εργασίας και οργάνωσης των επιχειρήσεων".Πρόσθεσε ότι αν ο "κοινωνικός διάλογος" βοηθήσει σε αυτούς τους στόχους, οι βιομήχανοι θα συμμετέχουν και θα βοηθήσουν.

Θεματολογία και διαδικασία

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε τρεις βασικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες θα αναλάβει ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες.

Η πρώτη έχει τίτλο "διαρθρωτικές πολιτικές ανάπτυξης" και περιλαμβάνει επενδύσεις, βιομηχανική πολιτική, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβληματικές, αποτελεσματικότητα δημόσιου τομέα, χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα συμμετέχει από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ για θέματα ανάπτυξης Ηλ. Πλασκοβίτης.

Η δεύτερη ενότητα αφορά τις "πολιτικές ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης και περιλαμβάνει την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή κατάρτιση και επαγγελματικό προσανατολισμό, ενεργές πολιτικές απασχόλησης, φορολογικό, αλλά όχι στο σύνολό του και "αυξήσεις στα πραγματικά εισοδήματα σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού". Από την πλευρά της κυβέρνησης την ευθύνη θα έχουν οι Α. Φωτιάδης,γγ του ΥΠΕΘΟ και ο Κ. Ευστρατόγλου,διοικητής του ΟΑΕΔ για τα εργασιακά.

Η τρίτη ενότητα με τίτλο "ρύθμιση μορφών εργασίας και συστημάτων προστασίας προς το 2000", που περιλαμβάνει το χρόνο εργασίας, την οργάνωση και τις μορφές της εργασίας, απασχόληση συνταξιούχων, μέτρα κοινωνικής προστασίας εργαζομένων σε άτυπες μορφές εργασίας και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμβάλει ο βουλευτής και υπεύθυνος συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ