Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αρχίζει ο "κοινωνικός μονόλογος"

Στις 18 του Ιούνη μπαίνει μπροστά το ασφαλιστικό σε δύο... δόσεις και με χρονοδιάγραμμα που διευκολύνει την έγκαιρη παρέμβαση των διεθνών οργανισμών

Με την αποκαλυπτική εισηγητική διαπίστωση ότι "η διατήρηση του δεδομένου επιπέδου κοινωνικής προστασίας παρουσιάζεται εξαιρετικά δύσκολη",το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απηύθυνε χτες πρόσκληση στους "κοινωνικούς εταίρους" και τους συνταξιούχους, για την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, ορίζοντας την εναρκτήρια τελετή για την Τετάρτη 18 του Ιούνη,όπου θα οριστικοποιηθούν η διαδικασία και το περιεχόμενο του "διαλόγου".

Στο σχετικό κείμενο επαναλαμβάνεται η πρωθυπουργική δήλωση ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική, να εξασφαλίζεται σε "επαρκή" βαθμό από το κράτος, "να στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη".

Επίσης επαναλαμβάνεται ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί. Οτι, δηλαδή, ο "διάλογος" θα γίνει σε δυο ενότητες. Η πρώτη αφορά "αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν τώρα", η δεύτερη αλλαγές που θα αφορούν "το μέλλον, τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κοινωνικής ασφάλισης και του τρόπο χρηματοδότησής της".

Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται, η συγχώνευση ή ομαδοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, η λειτουργική και διοικητική αναβάθμισή τους, η αξιοποίηση της πληροφορικής, η διοικητική απλοποίηση.Επίσης μέτρα για την εισφοροδιαφυγή,πέρα από αυτά που θα προωθηθούν το καλοκαίρι, τους κλάδους υγείας, την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων και των αποθεματικών, για τα προβληματικά Ταμεία και τη "διασφάλιση της αξίας των συντάξεων"!

Η δεύτερη ενότητα, για τη ριζική "αναμόρφωση", δηλαδή την κατεδάφιση του συστήματος, αφορά "μέτρα που θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 30ετίας, αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων και των προτάσεων, "τεχνοκρατική" υποστήριξη από φερέγγυο αναλογιστικό σύμβουλο".Αυτές οι διατυπώσεις, μέσα από την αοριστία τους προϊδεάζουν και για την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.Μια ιδέα δίνεται από το ίδιο κείμενο όταν επισημαίνεται η επιβάρυνση του συστήματος από την "παγκοσμιοποίηση" και "τον ανταγωνισμό από χώρες φθηνού κόστους εργασίας"!

Επιμέρους στόχοι θα είναι η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, η επικουρική ασφάλιση, η απασχόληση συνταξιούχων, οι προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος των ασφαλιστικών παροχών. Ολα αυτά θα μπουν υπό συζήτηση, αλλά μέχρι τότε θα έχουν έρθει και οι σχετικές εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, και ειδικότερα η αναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ, δίνοντας την κατεύθυνση.

Ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό θα γίνει από επιτροπή τεχνοκρατών που θα υποδείξουν οι φορείς.Η επιτροπή θα συζητήσει και θα προτείνει μέτρα. Στο τέλος του 1997 θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρώτη ενότητα.Οι φορείς που καλούνται είναι η... ΟΚΕ,εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων, Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ξένους οίκους το αντιασφαλιστικό μοντέλο!(1999-02-12 00:00:00.0)
Ο πρωθυπουργός ενέπαιξε τους συνταξιούχους!(1998-02-26 00:00:00.0)
Η "αναμόρφωση" θα είναι ανατροπή του συστήματος(1997-10-26 00:00:00.0)
Δεν παραδίδουν τ' άρματα!(1997-07-11 00:00:00.0)
Κοινωνική, δημόσια και υποχρεωτική ασφάλιση(1997-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ