Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ξένους οίκους το αντιασφαλιστικό μοντέλο!

Πολύωρη σύσκεψη χτες υπό τον πρωθυπουργό, για το σχεδιασμό της αντιασφαλιστικής επέλασης

Σε ελληνικούς, ακόμα και ξένους "οίκους", θα αναθέσει η κυβέρνηση τις... μελέτες για την "αναμόρφωση", δηλαδή τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε χτες γι' αυτό το θέμα, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,στο μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης,αλλά και ο γνωστός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ασφαλιστικά και μέλος της επιτροπής Σπράου, Π. Τήνιος,δίνοντας το στίγμα των επιχειρούμενων ανατροπών.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός, δήλωσε πως η συζήτηση αφορούσε όλες τις πλευρές του ασφαλιστικού. "Καταλήξαμε, σημείωσε, πως το υπουργείο πρέπει να αναθέσει σε αξιόλογους οίκους είτε του εξωτερικού, είτε του εσωτερικού την εκπόνηση αξιόλογων και αξιόπιστων μελετών"! Αφησε ανοιχτό ακόμα και το αν θα υπάρξει και αυτός ο σικέ "κοινωνικός διάλογος", λέγοντας πως "Θα συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία και η δουλιά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα τεθούν υπόψη επιτροπής που θα καταλήξει στα πορίσματα, σε σχέση με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος"...

Φανερά εκνευρισμένος σημείωσε πως "πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο σχήμα του κοινωνικού διαλόγου". Να σημειώσουμε ότι όπως ο ίδιος είχε πει σε προχτεσινή του συνέντευξη Τύπου, είχε προτείνει στον πρωθυπουργό, η διαδικασία του διαλόγου να γίνει κατά το πορτογαλικό πρότυπο - δηλαδή με τη συμμετοχή ευρύτατου φάσματος κοινωνικών φορέων, αλλά και επιστημόνων - κάτι που θα έδινε ίσως την απατηλή εντύπωση της "κοινωνικής συναίνεσης" στην αντιασφαλιστική καταιγίδα. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε απ' τον πρωθυπουργό.

Τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τη διαβόητη έκθεση Σπράου, αλλά και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που αποτελούν κάθε φορά το "μπούσουλα", συνιστούν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικότερα αφορούν: Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, τουλάχιστον στα 65 χρόνια. Διεύρυνση του χρόνου εργασίας με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις. Χτύπημα των κατώτερων ορίων συντάξεων και μετατροπή τους σε προνοιακά βοηθήματα. Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Παραπέρα μείωση των αναπηρικών συντάξεων και χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.

  • Την οργή τους για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, που παρά τη δέσμευση να υπάρξει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, δεν έχει γίνει ακόμη, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας.Χαρακτηρίζει πρόκληση τις εξαγγελλόμενες αυξήσεις του 2,5% και ζητά ο πρωθυπουργός να συναντηθεί άμεσα με τη Συντονιστική και να αποδεχτεί τα αιτήματα των συνταξιούχων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζυμώνουν» τις αντιδραστικές αλλαγές (2007-09-26 00:00:00.0)
ΠΑΜΕ... και για το Ασφαλιστικό (2005-11-09 00:00:00.0)
Κουβέντα να γίνεται... (1999-03-13 00:00:00.0)
Ο πρωθυπουργός ενέπαιξε τους συνταξιούχους! (1998-02-26 00:00:00.0)
Η "αναμόρφωση" θα είναι ανατροπή του συστήματος (1997-10-26 00:00:00.0)
"Τεκμηριωμένη εναλλακτική λύση" (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ