Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόντρα στη φθορά και τη διάλυση

Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών

Την πλεκτοβιομηχανία "Βασιλειάδης" στον Ταύρο επισκέφτηκαν χτες η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης και ο Τέλης Γόντικας, από την Επιτροπή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπου ενημέρωσαν τις εργάτριες για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μιλώντας στις εργάτριες, η Χρ. Τσεντούρου αναφέρθηκε στην κλαδική σύμβαση και κατήγγειλε την αδιαλλαξία των εργοδοτών που επιμένουν σε εξευτελιστικές αυξήσεις. Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στον αντεργατικό νόμο 2639/'98, εστιάζοντας στις συνέπειες που θα επιφέρει, αλλά και στα καταστροφικά για την κοινωνική ασφάλιση σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών.

Καταλήγοντας, σημείωσε: "Κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα. Οι εργάτες δεν έχουν άλλη επιλογή απ' τη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης, από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι επιτακτική ανάγκη ο συντονισμός, η συσπείρωσή μας και το να βάλουμε στην άκρη τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας".

Τέλος, μιλώντας για την αποτελεσματικότητα της πάλης, η συνδικαλίστρια έφερε ως παράδειγμα τη δράση του Συνδικάτου στο συγκεκριμένο χώρο, που είχε ως αποτέλεσμα να παρθεί πίσω η παράνομη απόλυση μιας εγκύου και να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα.

Ο Τ. Γόντικας ενημέρωσε τις εργάτριες για τη συγκρότηση της Επιτροπής και για τους στόχους της. Τόνισε ότι η Επιτροπή κάνει έκκληση συσπείρωσης σε όσους θέλουν να δράσουν και να αντιπαλέψουν τα φαινόμενα φθοράς και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα σε μια περίοδο, που προχωρούν, όπως επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική κ. α. Τέλος, κάλεσε τις εργάτριες να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία έμπρακτα.

Η Ενωση Λιθογράφων

Συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών τον Απρίλη, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων,που χαιρετίζει την "πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αγωνιστικού, ταξικού πόλου στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος". Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι πήρε την απόφαση αυτή, μια και αποδεδειγμένα πια "οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις συναινούν και ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και μονοπωλίων".

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δηλώνει τη συμμετοχή του στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών.

Οπως τονίστηκε και στην εισήγηση της συνέλευσης, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, "η κατάσταση με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν πάει άλλο, με την τακτική τους βάζουν φουρνέλο στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων". Η γενική συνέλευση υιοθέτησε τους βασικούς στόχους της Επιτροπής, ενώ διευκρίνισε ότι "στόχος μας δεν είναι η δημιουργία μιας άλλης ΓΣΕΕ, αλλά η παρουσία, δράση και συμμετοχή στο κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος, τα πρωτοβάθμια σωματεία με αξιοποίηση μορφών πανελλαδικού και τοπικού συντονισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ