Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο πρωθυπουργός ενέπαιξε τους συνταξιούχους!

Αυξήσεις - ψίχουλα στις συντάξεις, απόρριψη όλων των αιτημάτων και νέες βολές κατά του ασφαλιστικού συστήματος. Με κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη απαντάνε οι συνταξιούχοι

Σε νέο εμπαιγμό των συνταξιούχων προέβη η κυβέρνηση. Σε συνάντηση που είχαν χτες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος απέρριψε όλα τους τα αιτήματα, παραπέμποντάς τα στον "κοινωνικό διάλογο" και ανακοίνωσε απλά αυξήσεις "ψίχουλα" της τάξης του 3,7% και μόνο για συντάξεις μέχρι 200.000 δρχ. Με πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Μάρτη, απαντούν οι συνταξιούχοι.

Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,ενημέρωσε αναλυτικά για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα: Από 1ης Γενάρη '98 θα δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις μέχρι 200.000 δραχμές, της τάξης του 3,7%. Για συντάξεις μεγαλύτερες, η αύξηση θα είναι 3,7% για το τμήμα της σύνταξης μέχρι 200.000 δρχ. και 2,5% για το υπόλοιπο τμήμα.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν όλους τους συνταξιούχους, εκτός του ΝΑΤ για το οποίο θα υπάρξει ειδική ρύθμιση και θα ανακοινωθεί απ' το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει διορθωτικό το '99, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2,5% στο τέλος του χρόνου, που θα έχει βάση τις αυξήσεις του 2,5% και όχι του 3,7%.

Τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Εμπόρων) μπορούν με αποφάσεις τους να δώσουν παραπάνω αύξηση και μέχρι ποσοστού 9%, μόνο αν η αύξηση συνδυαστεί με παράλληλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι φορείς εφάπαξ παροχών μπορούν - αν έχουν την οικονομική δυνατότητα που αποδεικνύεται μέσα από αναλογιστική μελέτη - να δώσουν αυξήσεις μέχρι 9% και εφόσον δεν έχουν δοθεί αυξήσεις τα δυο προηγούμενα χρόνια ('96 - '97).

Τα Επικουρικά Ταμεία για συντάξεις μέχρι 40.000 δραχμές, μπορούν να δώσουν αύξηση επιπλέον της εισοδηματικής πολιτικής, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Τα επιδόματα που δίνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αυξάνονται από 1ης Γενάρη '98 κατά 10%. Οι παροχές ασθένειας, επιδόματα μητρότητας, κίνησης κλπ. δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της εισοδηματικής πολιτικής. Αναφορικά με τα αιτήματα των συνταξιούχων, ο Μ. Παπαϊωάννου μεταφέροντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, είπε: "Το αίτημα για αναπροσαρμογή των συντάξεων Ειδικών Ταμείων, δεν ικανοποιείται. Το αίτημα για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, δεν το υιοθετούμε και είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Σε αυτό απαντάμε με το ΕΚΑΣ". Αρνητική ήταν η κυβέρνηση και στα αιτήματα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και για τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά φαρμάκων.

Ο υπουργός είπε ότι "δόθηκε η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να θέσει τα γενικότερα προβλήματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το οποίο κτίστηκε ευκαιριακά και χωρίς ενιαία αντίληψη και ότι μέσα απ' τον "κοινωνικό διάλογο" χρειάζεται - όσο το δυνατόν συντομότερα - να προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωσή του". Επανέλαβε ότι στο τέλος της Ανοιξης με το τέλος του πρώτου γύρου του "διαλόγου" για το ασφαλιστικό θα υπάρξει νομοσχέδιο που "όπως πάνε οι εξελίξεις, το πακέτο μέτρων δε θα είναι μικρό, αλλά μεγάλο".

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε: "Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι. Ολα τα αιτήματά μας απορρίφθηκαν. Οσο για τις αυξήσεις που εξάγγειλε, αυτές για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι από 65 - 130 δρχ. τη μέρα. Εχουμε ήδη καταλήξει για πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Μάρτη. Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση απ' τους συνταξιούχους όλης της Ελλάδας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποταχθούμε και να δεχτούμε αυτά που είπε σήμερα η κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ