Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν παραδίδουν τ' άρματα!

"Συνωμότες", λοιπόν, τα άλλοτε "περήφανα γηρατειά"! "Τρωκτικά", δηλαδή, που ροκανίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία και "συνωμοτούν" σε βάρος των επόμενων γενεών των ασφαλισμένων! Να μέτρησε, άραγε, στο ελάχιστο το "μπόι" του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όταν προχτές αποτολμούσε - από το βήμα του "κοινωνικού διαλόγου" - αυτή την ιταμή πρόκληση προς τους απόμαχους της δουλιάς; Να αναλογίστηκε έστω για μια στιγμή αν έχει το παραμικρό ηθικό δικαίωμα, όχι να εξυβρίζει, αλλά έστω και να διατυπώνει την παραμικρή μομφή στους συνταξιούχους για τη σημερινή κατάντια του ασφαλιστικού συστήματος; Οχι βέβαια! Διότι αυτοί, που - στο όνομα της εξυπηρέτησης ανομολόγητων σκοπιμοτήτων, όπως η διαίρεση των ασφαλισμένων για την προώθηση των σχεδίων τους - προσφεύγουν σε τέτοιες προκλητικές αναφορές, δε συλλογιούνται. Ας δούμε όμως ποιοι πραγματικά συνωμοτούν κατά των ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλισμένων όλων των γενεών.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι αυτοί που κυριολεκτικά έχτισαν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Με τους αγώνες τους για τη μετατροπή των ταμείων αλληλοβοήθειας, σε οργανωμένο ασφαλιστικό σύστημα. Με τις εισφορές δεκαετιών, που γι' αυτούς μεταφράζονταν σε αίμα και ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής, για να εισπράττουν σήμερα - στη συντριπτική πλειοψηφία τους - τις συντάξεις πείνας και την αθλιότητα των ΕΚΑΣ. Με τη συνεχή πάλη τους για την περιφρούρηση των Ταμείων από τους παντός είδους ρουσφετολόγους και διορισμένους "σκιτζήδες". Με τους αγώνες τους "χτες" κατά των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και σήμερα κατά της προετοιμαζόμενης κατεδαφιστικής επιχείρησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικό τους δημιούργημα. Γι' αυτό είναι αυτοί που την πονάνε περισσότερο από τον καθένα. Αυτοί που θέλουν να την παραδώσουν όρθια και πληρέστερη στις επόμενες γενεές, στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Αυτή την αγωνία τους βγάζουν συχνά πυκνά στους δρόμους του αγώνα. Αυτή τους την αγωνία εκδηλώνουν και με την αποχή τους από την παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου".

Στον αντίποδα όλης αυτής της προσπάθειας, βρίσκονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η πολιτική τους. Μια πολιτική, που καταλήστευσε τα αποθεματικά των Ταμείων, μετατρέποντάς τα σε "δανεικά και αγύριστα" στο μεγάλο κεφάλαιο. Ευλόγησε την εισφοροκλοπή και θεσμοθέτησε την εισφοροδιαφυγή. Μετέβαλε τα Ταμεία σε φέουδα ρουσφετιού, κακοδιαχείρισης, ακόμα και ρεμούλας. Επέβαλε τις διορισμένες, ελεγχόμενες και υποταγμένες στην κεντρική εξουσία, διοικήσεις, χωρίς επιπλέον ποτέ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τα Ταμεία των ασφαλισμένων. Προχτές κιόλας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε να ανακοινώσει μέτρα νέων εισφοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές, τινάζοντας στον αέρα το ΝΑΤ. Να πάρει πίσω τα όσα είχε υποσχεθεί για την ασφάλιση των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, που - εκτός των άλλων - θα ήταν μια "φλέβα χρυσού" για το ΙΚΑ. Να πει, επιπλέον, "ο γέγονε, γέγονε" με τα δισεκατομμύρια βεβαιωμένων οφειλών των ιδιωτών προς το ΙΚΑ. Ταυτόχρονα προωθεί ταχύτατα την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία, ενόψει της σχεδιαζόμενης κατά μέτωπο επίθεσης ενάντια συνολικά στην κοινωνική ασφάλιση. Ας μην ξεχνά όμως ότι οι συνταξιούχοι είναι η γενιά των αγώνων. Και, όπως έχουν διαμηνύσει, δεν παραδίνουν τ' άρματα: Θα υπερασπίσουν τη μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση στον εικοστό αιώνα: Την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης (2022-02-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα για τις 7 του Μάρτη (2007-03-03 00:00:00.0)
Η φαιά προπαγάνδα και οι πραγματικές «πληγές» (2000-03-19 00:00:00.0)
Διοίκηση Ταμείων - "ταμείο εργατοπατέρων" (1998-12-15 00:00:00.0)
Οι "βασικές αρχές" της ανατροπής (1998-08-15 00:00:00.0)
Κοινωνική, δημόσια και υποχρεωτική ασφάλιση (1997-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ