Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καταγγέλλουμε τις ΗΠΑ"

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την απαγόρευση της συμμετοχής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Σε καταγγελία του Ιμπεριαλισμού και εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης εξελίχτηκε η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που διοργάνωσε η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) για το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγορεύσει τη συμμετοχή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Φεστιβάλ, που θα γίνει από τις 28 Ιούλη ως τις 5 Αυγούστου στην Κούβα.

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια ειρηνική εκδήλωση οι αστυνομικές δυνάμεις εκτελώντας άνωθεν διαταγές δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να φτάσουν ούτε καν... στο πεζοδρόμιο μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. Πάντως, οι νέοι και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΠΕ φρόντισαν τα συνθήματα "Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη", "Κάτω τα χέρια από την Κούβα", "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών" να περάσουν τα κάγκελα που περιβάλλουν την πρεσβεία.

Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό που έγραφε "Καταγγέλλουμε τις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της αμερικανικής νεολαίας από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ - δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη" με την υπογραφή της ΕΠΕ και "Εχουμε τον ίδιο εχθρό - νεανική επίθεση στον ιμπεριαλισμό" προκειμένου να ενημερωθούν οι περαστικοί για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αντιπροσωπεία των οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΕΠΕ επέδωσε το κείμενο καταγγελίας της επιτροπής σε υπαλλήλους της πρεσβείας, χωρίς καν να τους επιτραπεί η είσοδος.

Οι συγκεντρωμένοι δήλωναν πάντως ότι δε θα σταματήσουν εδώ οι διαμαρτυρίες, προκειμένου να επιτραπεί στην αμερικανική νεολαία να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μαρτυρά το... άγχος που της δημιουργεί η αναβίωση του θεσμού του Φεστιβάλ, θεσμού διεθνιστικής αλληλεγγύης και μάλιστα στην Κούβα, κάτω από τα πόδια των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι το 1978 είχε επιτρέψει στην αντιπροσωπεία της να συμμετάσχει. Ανάλογες κινητοποιήσεις σαν τη χτεσινή διοργανώνονται επίσης αυτές τις μέρες στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανώσεων που συγκροτούν την ΕΠΕ. Ανάμεσα σε αυτούς αντιπροσωπείες της ΕΕΔΥΕ, με επικεφαλής τον γγ Θ. Παφίλη και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, με επικεφαλής τον γγ του Συνδέσμου, Κ. Τουμασάτο.

"Δυναμώνουμε τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης"

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Την ικανοποίηση της Ελληνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την πορεία των προετοιμασιών για το 14ο ΠΦΝΦ εξέφρασε μιλώντας στο "Ρ" ο Ηρ. Τσαβδαρίδης,επικεφαλής της ΕΠΕ. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ τόνισε ότι ο θεσμός αυτός, που κλείνει 50 χρόνια ιστορίας (ξεκίνησε το 1947 στην Πράγα) και σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 10.000 αντιπρόσωποι από 118 χώρες. "Εκτός από το πολιτικό σκέλος των συζητήσεων, των πολιτικών συναντήσεων, των ανταλλαγών, υπάρχει πρώτα από όλα το σκέλος της αλληλεγγύης, της επαφής και της επικοινωνίας των νέων, των κινημάτων, των οργανώσεων που συμμετέχουν και προπαρασκευάζουν το Φεστιβάλ και φυσικά θα υπάρχει και το πολιτιστικό σκέλος της ψυχαγωγίας, που γι' αυτό θα φροντίσουν οι φίλοι μας οι Κουβανοί, οι οικοδεσπότες.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι φέτος το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών γίνεται μετά από 8 χρόνια και φέτος αναβιώνει ένας θεσμός, ενώ δεν το πίστευαν κάποιοι. Σε συνδυασμό με το ότι το Φεστιβάλ γίνεται στην Κούβα, μεγαλώνει η δυναμική αυτού του θεσμού, καθώς είναι γνωστό ότι η Κούβα, το ηρωικό νησί της επανάστασης που αντιστέκεται καθημερινά στα πόδια του ιμπεριαλισμού, σηματοδοτεί την καθημερινή ανυπότακτη πάλη των λαών και δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής κινητικότητα για την προετοιμασία του (2005-05-20 00:00:00.0)
Κυψέλη διεθνιστικών εκδηλώσεων (1997-08-10 00:00:00.0)
Γιορτή διεθνιστικής αλληλεγγύης (1997-07-18 00:00:00.0)
Κοινός αντίπαλος η εξουσία του ιμπεριαλισμού (1997-07-18 00:00:00.0)
"Καράβι" κόκκινο στην Κάνιγγος (1997-07-16 00:00:00.0)
Συνεδρίασε η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (1997-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ