Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ"
Κυψέλη διεθνιστικών εκδηλώσεων

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, εκτός από τις συζητήσεις στο "Παλάτι Συνεδρίων", τις εκδρομές σε χώρους δουλιάς, παιδικούς σταθμούς, μουσεία και πολλούς άλλους χώρους, είχε και τα ονομαζόμενα "Σπίτια των Ηπείρων", που είχαν χωριστεί σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Κούβα. Στα "Σπίτια" αυτά είχαν τη δυνατότητα οι διάφορες νεολαιίστικες οργανώσεις και κινήματα να διακοσμήσουν τα ταμπλό τους και να στήσουν "τραπεζάκια", στα οποία εξέθεταν τα διάφορα υλικά τους και έπιαναν κουβέντα με τους άλλους νέους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Μια ιδιαίτερη μέρα για τους Ελληνες αντιπροσώπους και ιδιαίτερα για τους ΚΝίτες ήταν η 29 Ιούλη, όπου έγιναν τα εγκαίνια του "Ευρωπαϊκού Σπιτιού" στο Ναυτικό Ομιλο "Φελίξ Ελμούζα".

"Δυναμική" είσοδος

Με δυναμικό και επαναστατικό τρόπο η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έκανε αισθητή την παρουσία της κατά την είσοδό της στο "Ευρωπαϊκό Σπίτι".

"Οχι στο μίσος των Εθνικιστών, ζήτω η Φιλία των Λαών", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόνγκ και δω θα την πατήσετε Γιάνκις γκόου χόουμ", "Κούβα σι, Γιάνκι νο" και "Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι" ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν και ενθουσίασαν τους Κουβανούς οικοδεσπότες που δρόσιζαν τους Ελληνες αντιπροσώπους, προσφέροντάς τους το γνωστό ποτό "Κούβα Λίμπρε" (Ελεύθερη Κούβα).

Λίγο αργότερα, με το χαρακτηριστικό παραδοσιακό τρόπο και την παρουσία στρατιωτικής τιμητικής φρουράς, που παρουσίασε τη δύναμη των Ισπανών, έγινε η επίσημη έναρξη του "Σπιτιού της Ευρώπης".

Στη συνέχεια παιδική χορωδία και παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα έδωσε το καλωσόρισμα στους Ελληνες και αργότερα στους άλλους αντιπροσώπους.

Δυναμική επίσης ήταν η είσοδος των Ισπανών κομμουνιστών, που με τα συνθήματα: "Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος" και "Λαός οπλισμένος, ποτέ ηττημένος" εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο κουβανικό λαό. Ακολούθησαν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και πολλοί άλλοι νεολαίοι από όλες τις γωνιές της Ευρώπης.

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, ο Α. Φερνάντες,απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αντιπροσώπους, είπε μεταξύ άλλων: "Αυτό το σπίτι είναι ένα από τα μέρη που ο κουβανικός λαός προσφέρει για να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα παγκόσμια προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Εμείς οι νέοι της Κούβας, παρά τον αποκλεισμό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε άλλο δρόμο απ' το να διατηρήσουμε το θεσμό του Παγκόσμιου Φεστιβάλ που βασίζεται στις πιο προοδευτικές ιδέες του κόσμου. Να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με όλη τη νεολαία του κόσμου για τη διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στον Ιμπεριαλισμό, για την Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών".

Στο χώρο αυτό έβρισκε κανείς την κεντρική σκηνή, όπου γίνονταν συζητήσεις, συναυλίες, παντομίμες, χόρευαν συγκροτήματα, αλλά και ο κόσμος, ενώ υπήρχε και το "πολιτικό καφέ" και η αίθουσα βίντεο.

Το "Σπίτι της Ευρώπης" φιλοξενείται στον Ναυτικό Ομιλο "Φελίξ Ελμούζα". Αυτό το μέρος ανήκει στο εργατικό κίνημα της Κούβας και η ιστορία του είναι ένας μικρός καθρέφτης του πρόσφατου παρελθόντος της Κούβας. Πριν το 1959, η Λέσχη αυτή ήταν ιδιωτική, όπου ο ρατσισμός (κανένας μαύρος άνθρωπος δεν μπορούσε να εισέλθει, ούτε να δουλέψει στη Λέσχη) και η δύναμη του χρήματος κυβερνούσαν. Μετά την Επανάσταση, το 1961, η Λέσχη αυτή κρατικοποιήθηκε και δόθηκε στην εργατική τάξη, κατά κανόνα στους εργαζόμενους στις Τηλεπικοινωνίες και Μεταφορές. Ολες οι εγκαταστάσεις και λειτουργίες του, που ήταν παλιότερα περιουσία των πλουσίων, τώρα ανήκουν σε 80.000 εργαζομένους. Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο χρόνο πέρασαν από τη Λέσχη αυτή περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι.

Διεθνιστικό γλέντι

Ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο "Σπίτι της Ευρώπης" ξεχώρισε το διεθνιστικό γλέντι που οργανώθηκε την 1η Αυγούστου για την αλληλεγγύη στο λαό της Κύπρου. Το ελληνικό συγκρότημα της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ μαζί με το γερμανικό συγκρότημα "Τσε Γκεβάρα" και με τη συμμετοχή Κυπρίων και Τούρκων έπαιξαν και τραγούδησαν τραγούδια του Θεοδωράκη και του Λιβανελί.

Κλείνοντας, οι Γερμανοί νέοι τραγούδησαν το τραγούδι της Ειρήνης, που ήταν αφιερωμένο σ' όλες τις ηπείρους και όλους τους λαούς της Γης και οι Ελληνες και Ελληνίδες μουσικοί ξεσήκωσαν στη συνέχεια όλους σε ένα ξέφρενο γλέντι, όπου ακόμα και οι Κουβανοί χόρεψαν στους πιο "αργούς" γι' αυτούς ελληνικούς ρυθμούς.

Τα συνθήματα: "Ελληνες και Τούρκοι, εργάτες ενωμένοι", "Ενας είναι ο εχθρός, ο Ιμπεριαλισμός" και "Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος" έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι το εμπόδιο της γλώσσας, των διαφορετικών εθίμων και συνηθειών δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινή ανάγκη των νέων όλου του κόσμου να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για τη ζωή τους και το μέλλον τους, σε έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ