Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ενωμένοι σε μια θάλασσα ελπίδας

Με μια θαυμάσια εκδήλωση έπεσε το βράδυ της Τρίτης 5 Αυγούστου, η αυλαία του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Στο πλημμυρισμένο από νεολαίους στην ψυχή και στις ιδέες "Παναμερικανικό Στάδιο", των 35.000 θέσεων, συμμετείχαν σύσσωμοι οι, τελικά, 12.326 αντιπρόσωποι από 132 χώρες, που αντιπροσώπευαν πάνω από 2.000 εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. Συμμετείχε η ζωντανή επαναστατική κουβανική νεολαία και ο ηγέτης της ηρωικής αυτής χώρας, Φιντέλ Κάστρο,με άλλα στελέχη, η Βικτόρια Βελάσκεζ,πρώτη γραμματέας της ΚΝ Κούβας, πολλοί καλεσμένοι και τα μέλη της Διεθνούς Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ βρήκε στην Κούβα την καλύτερη συνέχισή του, μετά τις δυσκολίες που πέρασε τα δύσκολα χρόνια από το τελευταίο ραντεβού της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας το 1989 στην Πιονγκ Γιανγκ της Λ. Δημοκρατίας της Κορέας. Οι εννέα μέρες των πολύωρων εργασιών του και οι ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του είναι η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό.

Στο στάδιο, που το 1991, είχαν πραγματοποιηθεί οι "Παναμερικανικοί Αγώνες", παρουσίασαν οι Κουβανοί οικοδεσπότες τη μεγάλη έκπληξη της τελετής λήξης του Φεστιβάλ. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νησί της Επανάστασης και παρόλο το σχετικά φτωχό ντεκόρ του σταδίου, ο λαός και η νεολαία της Κούβας έδειξαν ότι η ανθρώπινη ζεστασιά και δημιουργία είναι πολύ πιο δυνατά από τα τεχνικά μέσα.

Στην αρχή της βραδιάς αλεξιπτωτιστές με τις σημαίες όλων των ηπείρων έφτασαν στο στάδιο, δίνοντας το έναυσμα της έναρξης αυτής της πολύχρωμης και ζεστής εκδήλωσης. Η φιγούρα του ηρωικού αντάρτη Τσε Γκεβάρα δέσποζε στο Στάδιο με το σύνθημα "Μέχρι την τελική νίκη για πάντα" δίπλα σε μια τεράστια κουβανική σημαία. Πίσω από την κεντρική εξέδρα υπήρχαν χιλιάδες παιδιά που, κρατώντας στα χέρια τους χαρτόνια διαφορετικών χρωμάτων, έκαναν διάφορους σχηματισμούς με πολλή φαντασία, αλλά και δυνατούς συμβολισμούς, που συνδυάζονταν με το υπόλοιπο πρόγραμμα που βρισκόταν σε εξέλιξη, τόσο στην κεντρική εξέδρα όσο και σε όλο το χώρο του γηπέδου του σταδίου.

Η καλλιτεχνική αυτή πανδαισία κατέπληξε τους πάντες με τις πολύχρωμες ενδυμασίες, την αρμονία της κίνησης και του χορού, την ποικιλία των μουσικών υποκρούσεων και τις παιδικές χορωδίες. Ηταν ένα πρόγραμμα που εξέφραζε με ένα δημιουργικό τρόπο την ενότητα της ανθρώπινης φύσης, της ανθρώπινης ύπαρξης και των φυλών από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας. Η μια μετά την άλλη, οι ήπειροι έδειχναν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και ενσαρκώνονταν από το πολύχρωμο μωσαϊκό των ανθρώπινων κορμιών. Η Ωκεανία, η Ασία, η Αφρική, η Ευρώπη και η Αμερική, με την Κούβα να έχει τον τελικό λόγο ήταν όλες παρόντες στο μεγάλο πανηγύρι της ζωής και της ελπίδας.

Ανανέωση του αγωνιστικού ραντεβού

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στις κερκίδες ήταν εναρμονισμένα με όλο το πνεύμα του Φεστιβάλ, εξέφραζαν όμως και τις ιδιαίτερες συνθήκες των νεολαίων από όλες τις γωνιές της Γης. Ξεχώριζαν αυτά ενάντια στο βάρβαρο αμερικανικό αποκλεισμό στο Νησί της Επανάστασης, αλλά και για έναν κόσμο της ειρήνης, της δημιουργίας, απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά και την κάθε είδους εξάρτηση. Το πανό της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ, "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, νεανική αντεπίθεση στον Ιμπεριαλισμό", έδινε το δικό του χρώμα.

Η πρώτη ευχάριστη είδηση ήρθε κατά σύμπτωση από την πρωτεύουσα της χώρας μας και από την κουβανική αποστολή που συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και ήταν η αναγγελία του άλτη Ι. Πεδρόσο σε παγκόσμιο πρωταθλητή και το μήνυμά του προς τους νέους όλου του κόσμου να δυναμώσουν την κοινή δράση ενάντια στον Ιμπεριαλισμό για την ειρηνική συνεργασία και φιλία των λαών.

Η τελική διακήρυξη του 14ου ΠΦΝΦ, που ήταν και το κορυφαίο πολιτικό γεγονός της εκδήλωσης, διαβάστηκε από μια αντιπρόσωπο της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας και εξέφρασε την απαίτηση όλων των αντιπροσώπων του Φεστιβάλ "ενάντια στην επιθετική πολιτική του διεθνούς ιμπεριαλισμού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτές έχουν για όλους τους λαούς της Γης, για κοινές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουν οι προοδευτικές δυνάμεις για να κατακτήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους και να προωθήσουν εναλλακτικά κοινωνικά μοντέλα". Οι νέοι όλου του κόσμου, με την τελική αυτή διακήρυξή τους, στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να στηρίξουν το θεσμό αυτό και στο μέλλον και αφού εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, με τα λόγια του Τσε "Μέχρι την τελική νίκη για πάντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ