ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πλώρη για μακρύ και νικηφόρο αγώνα

Μαχητική συγκέντρωση χτες στην Ακτή Μιαούλη. Πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στην ΠΝΟ, η ηγεσία της οποίας απέρριψε το αίτημα, ακόμα και για τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης!

"Με τους Ελληνες ναυτεργάτες δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε ποτέ"!Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες, σε εφοπλιστές και κυβέρνηση, οι εν ενεργεία ναυτεργάτες και οι συνταξιούχοι, που πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση στην Ακτή Μιαούλη και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι ναυτεργάτες απαίτησαν ακόμα την ανοιχτή σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, ώστε να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη σ' όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών Πλοίων,ενώ για σήμερα στις 11 το πρωί τα τρία σωματεία έχουν προγραμματίσει παράσταση στονΟίκο του Ναύτου.

Δίπλα στους ναυτεργάτες, βρέθηκαν και οι σπουδαστές του Κέντρου Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού,οι οποίοι έφτασαν στον τόπο της συγκέντρωσης μετά από πορεία χιλιομέτρων που ξεκίνησε από τη σχολή τους.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσας, ο οποίος τόνισε ότι οι ναυτεργάτες συντονισμένοι παλεύουν για την ανάκληση των διαλυτικών μέτρων της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. "Αυτό που έχουμε να τους πούμε - υπογράμμισε - είναι ότι οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τους αγώνες, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης". Κάλεσε τους ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς, όπως επισήμανε, έχουν "πικρή πείρα από τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, που ξεπουλά αδίσταχτα αγώνες και αιτήματα", ενώ αρνείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ακόμα και τη συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Τούσας κατήγγειλε την κυβέρνηση και για την ενεργοποίηση του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας, που εκφράστηκε προχτές το βράδυ με την παρουσία ασφαλίτη στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ. Ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά νικητές σ' αυτή τη μάχη θα είναι οι ναυτεργάτες. "Από το βήμα αυτό - τόνισε - καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και προειδοποιούμε ότι οι εργαζόμενοι και το κίνημά τους έχουν τη δύναμη να τσακίσουν και θα το κάνουν αυτές τις ενέργειες".

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε ο Γ. Τσιουδάκης, εκπρόσωπος της παράταξης του "Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών".Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ενωσης Ναυτών η οποία, όπως είπε, με "έργα βιτρίνας" μπροστά στη Γενική Συνέλευση του σωματείου στις 4 Οκτώβρη προσπαθεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες για τη γενικότερη απραξία της και τη διασπαστική τακτική και να παραπλανήσει τον κλάδο. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διαβάστηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης Ρυμουλκών Δ. Δρίτσα.

Με το σύνθημα: "ΠΝΟ ναυτεργατών, όχι των εφοπλιστών",οι ναυτεργάτες ξεκίνησαν την πορεία τους. Πρώτος σταθμός ήταν τα γραφεία της ΠΝΟ, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ι. Χαλά και του μετέφερε το αίτημα των ναυτεργατών για άμεση σύγκληση της ΕΕ, το οποίο και απορρίφθηκε!

Οι ναυτεργάτες κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ τα συνθήματα: "Αυτό το υπουργείο δεν είναι Ναυτιλίας, είναι της διάλυσης και της ανεργίας","Ετούτη η κυβέρνηση, αυτό το υπουργείο είναι των εφοπλιστών μεσιτικό γραφείο",κυριάρχησαν στη διάρκεια της πορείας.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, συνοδευόμενη από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,συναντήθηκε με τον υπουργό Σ. Σουμάκη,ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτήν που υποστηρίζουν οι ναυτεργάτες! Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε στον υπουργό την εμφάνιση ασφαλίτη στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ και εκείνος με τη σειρά του "καταδίκασε" αυτή την ενέργεια.

Στο πλευρό των ναυτεργατών, βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,του Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος Πειραιά,των Συνταξιούχων του ΙΚΑ,ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εμπορικού ΝαυτικούΑ. Κωλέτσης και άλλοι.

ΜΙΝΙΟΝ
"Αγώνας είναι η απάντησή μας"

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ εξέφρασαν χτες βράδυ εκατοντάδες εργαζόμενοι της Αθήνας, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση συμπαράστασης

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ βρέθηκαν αλληλέγγυοι, χτες βράδυ, εκατοντάδες εργαζόμενοι της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ για συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κατάστημα.

Οι συγκεντρωμένοι ένωσαν τις οργισμένες φωνές τους σε συνθήματα κατά της εργοδοτικής ασυδοσίας, της κυβερνητικής πολιτικής και της τρομοκρατίας. "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία" και "φτάνει πια η κοροϊδία, να πάρουν τώρα θέση κυβέρνηση - υπουργεία",ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Κάτια Νικολάου,σημείωσε: "Σήμερα είμαστε στα πρόθυρα ανεργίας, εξαιτίας της ασυδοσίας των εργοδοτών και της πολιτικής της κυβέρνησης. Θέλουν να μας αποτελειώσουν. Γιατί; Είμαστε καρφί στο μάτι τους, γιατί υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας. Εριξαν λάσπη στον αγώνα μας. Πού ήταν τα υπουργεία, πού ήταν η Γενική Ασφάλεια, τα Μέσα Ενημέρωσης όταν ξενυχτούσαμε εδώ απ' έξω; Ηρθαν όταν βρήκαν αφορμή να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας. Τους καταγγέλλουμε. Δε θα περάσουν τα σχέδιά τους, αγώνας θα είναι η απάντησή μας".

Ο γραμματέας του Σωματείου, Γ. Πέρος,κατάγγειλε κι αυτός την εργοδοτική ασυδοσία και τη διοίκηση που έφτασε στο σημείο να "τσεπώσει και τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία", αλλά και την κυβέρνηση που αδιαφόρησε εσκεμμένα για το αν η επιχείρηση λειτουργούσε νόμιμα. "Μας έταζαν δουλιά - τόνισε - όταν το χάριζαν (το ΜΙΝΙΟΝ) εξυγιασμένο το '91 στους ιδιώτες, και μας δίνουν απολύσεις, αυτή είναι η πολιτική τους". "Αισιοδοξούμε ότι θα νικήσουμε συνάδελφοι - κατέληξε - με τον αγώνα μας, με το συντονισμό μας, με σας δίπλα μας, θα νικήσουμε".

Η Ζωή Σώκου μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ χαιρετώντας τη συγκέντρωση τόνισε:"Ξεκινήσατε καλά, συνεχίστε έτσι. Απαιτείστε από τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα να σταθούν πιο αποφασιστικά στο πλευρό σας. Τα προβλήματα των εργαζομένων δε χωράνε σε κανένα διάλογο. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση".

Η Χριστίνα Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, σημείωσε ότι ο αγώνας είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων και κάλεσε τους εργαζόμενους της Αθήνας να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ.

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.Οι οδοί Πατησίων, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας δονήθηκαν από τα συνθήματα των διαδηλωτών. Φτάνοντας στη Βουλή συνάντησαν ισχυρή αστυνομική δύναμη,γεγονός που καταγγέλθηκε και οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν φωνάζοντας "η τρομοκρατία δε θα περάσει".Αντιπροσωπεία άφησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων.

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ. Επίσης, ο γγ του ΕΚΑ Π. Σοφός,ο πρόεδρος του ΕΚ Σάμου, εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στην "Π-Π" Σάμου,εκπρόσωποι συνταξιουχικών και εργατικών Ομοσπονδιών, της ΟΓΕ.Ακόμα,εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων της Αθήνας, της Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και της Επιτροπής για τη μη Επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν.

ΕΣΑΚ
Αναγκαία η ανάδειξή της σε πρωτοπόρο πλειοψηφικό ρεύμα

Σύσκεψη αντιπροσώπων της παράταξης ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας

Η ανάγκη να αναδειχτεί η ΕΣΑΚ σε πρωτοπόρο πλειοψηφικό ρεύμα σε κάθε τόπο δουλιάς και σωματείο,επισημάνθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη της παράταξης, όπου συμμετείχαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της παράταξης για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η σύσκεψη είχε στόχο την καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεων της ΕΣΑΚ ενόψει του 22ου απολογιστικού Συνεδρίου του ΕΚΑ,αλλά και της πανελλαδικής - πανεργατικής 24ωρης απεργίας στις 23 Οκτώβρη.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Γ. Σκιαδιώτης,γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ, επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την περίοδο του καλοκαιριού για να προωθήσει παραπέρα τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της, ψηφίζοντας μια σειρά νομοσχέδια και ταυτόχρονα συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Σημείωσε ότι η επίθεση αυτή συνοδεύτηκε από μια οργανωμένη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση κυβέρνησης και άρχουσας τάξης, που παρουσιάζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σαν "νομοτέλειες".

"Αποκορύφωμα - είπε - αυτής της πρακτικής είναι ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος", που τον χρησιμοποιούν σαν δημοκρατικό άλλοθι των αντιλαϊκών τους αποφάσεων". Υπογράμμισε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενέργειες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ δεν ξέφυγαν απ' τη λογική του "εταιρισμού", διευκολύνοντας με την τακτική της την κυβέρνηση και την εργοδοσία και ότι ήταν ελάχιστες και σε επιμέρους ζητήματα οι θετικές αποφάσεις που πήρε.

Αναφερόμενος στη δράση της παράταξης, σημείωσε ότι οι ΕΣΑΚίτικες δυνάμεις έδωσαν και δίνουν τη μάχη υπεράσπισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς και αντιπάλεψαν την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Τέλος, τόνισε την ανάγκη να ενδυναμώσει παραπέρα η παρέμβαση των ΕΣΑΚιτών στους χώρους δουλιάς, στην κατεύθυνση να αναδειχτεί η ΕΣΑΚ σε πρωτοπόρο πλειοψηφικό ρεύμα και για τη δημιουργία μετώπου πάλης, για την απόκρουση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής.

Ο Π. Σοφός,στέλεχος της παράταξης και γεν. γραμματέας του ΕΚΑ, κάλεσε τους ΕΣΑΚίτες να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας. Να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να εκφραστεί με αγωνιστικό τρόπο η αγανάκτηση των εργαζομένων και να πρωτοστατήσουν για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία για τη δράση της παράταξης στους διάφορους χώρους και εκφράστηκε η θέληση και η απόφαση όλων να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά.

Στο "μονόδρομο" του αγώνα

Ανακοίνωση συμπαράστασης από την ΚΝΕ

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΝΕ, ενόψει της κινητοποίησης για το ΜΙΝΙΟΝ:

"Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί κάθε νέο που ζει σήμερα τον εφιάλτη της ανεργίας, την ανασφάλεια για το αύριο να καταδικάσει με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική.

Να συμπαρασταθεί και να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ, της ΣΟΦΤΕΞ, των Ναυπηγείων, της ΠΥΡΚΑΛ, που δίνουν τη μεγάλη μάχη κόντρα στην ασύδοτη, ανεξέλεγκτη δράση των εργοδοτών, για τη σωτηρία της δουλιάς μας, των εργοστασίων, των καταστημάτων, για τη διατήρηση του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των Συλλογικών Συμβάσεων που επιχειρούν μέσω του κοινωνικού διαλόγου ΣΕΒ - κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να καταργήσουν!

Η μάχη των εργαζομένων στο εμπόριο στο ΜΙΝΙΟΝ είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Μπορούμε με τον αγώνα μας, το συντονισμό, να αποτρέψουμε την άγρια κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας που επιχειρεί η κυβέρνηση από κοινού με τους συνεταίρους της και τα μέσα ενημέρωσης.

Απέναντι στη δικιά τους μονόδρομη πολιτική που οδηγεί στην ανάπτυξη των κερδών της ολιγαρχίας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σάς καλεί στο δικό μας μονόδρομο, της ανάπτυξης ενός ισχυρού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου πάλης, ικανού να τσακίσει τα μαύρα για το μέλλον, σχέδιά τους, να ανοίξει το δρόμο για μεγάλες αλλαγές που θα υπηρετούν το λαό και τη νεολαία και όχι τα κέρδη για μια χούφτα πολυεθνικές".

Σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ενόψει των αποφάσεων της κυβέρνησης και των ανακοινώσεων που προτίθεται να προβεί, σχετικά με την πορεία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης ΛΑΡΚΟ,το σωματείο εργαζομένων στη Λάρυμνα πραγματοποιεί ευρεία σύσκεψη αύριο, Σάββατο, στις 11 πμ, στην οποία έχουν κληθεί όλα τα σωματεία της επιχείρησης, τα Εργατικά Κέντρα, η ΓΣΕΕ, η ΠΟΕΜ, οι κοινότητες της περιοχής και οι βουλευτές της Περιφέρειας.

Το σωματείο τονίζει: "Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και θα αγωνιστούμε με όποιο τίμημα για να την αποτρέψουμε, θεωρώντας ότι μια τέτοια πράξη ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα".

Συγκεντρώσεις καθαριστριών σήμερα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλία.Στην Αθήνα οι εργαζόμενες θα συγκεντρωθούν στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια θα πορευτούν στο υπουργείο Παιδείας. Οι εργαζόμενες Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων θα συγκεντρωθούν στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Νομαρχία. Οι εργαζόμενες διεκδικούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης από εργολαβική σε αορίστου χρόνου και να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για αύξηση 8% ανά αίθουσα, από 1/1/97, καθώς και για ένα μισθό επιπλέον.

Το θέμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων του Νομού Λάρισας,έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας,Α. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής.Οι υπουργοί ερωτούνται αν είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων.

Στη Βουλή το θέμα της ΑΖΕΛ

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΑΖΕΛ,ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μήτσος Κωστόπουλος με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι "άλλο ένα εργοστάσιο του Πειραιά υπολειτουργεί και κινδυνεύει να κλείσει άμεσα, προσθέτοντας άλλους 150 εργαζόμενους στην ήδη τεράστια στρατιά των ανέργων της πόλης. Η βιομηχανία ΑΖΕΛ ΑΒΕ είναι η μοναδική ελληνική εταιρία παραγωγής αμυλογλυκόζης και ζυμών αρτοποιίας. Παρά την αποδεδειγμένη βιωσιμότητά της, οι εργοδότες, η Αγροτική Τράπεζα και η κυβέρνηση κρατούν την εταιρία σε ομηρία εμποδίζοντας την προοπτική και την ανάπτυξή της. Να σημειωθεί ότι εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι παίρνουν μόνο μέρος των δεδουλευμένων τους".

"Οπως γίνεται φανερό - συνεχίζει η Ερώτηση - τα συμφέροντα ξένων πολυεθνικών θέλουν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν το κλείσιμο της ΑΖΕΛ, μιας επιχείρησης που για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί απορροφά καθαρά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι και μελάσα. Η μόνη ανταγωνιστική εταιρία στο χώρο είναι η ΒΙΑΜΥΛ της AMILUM και η ύπαρξη της ΑΖΕΛ είναι ο βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση φυσιολογικών τιμών πώλησης των προϊόντων".

Από την πορεία των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ναυτεργατών

Από την προχτεσινή σύσκεψη της ΕΣΑΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ