ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12 ΟΧΤΩΒΡΗ 1944
Από τη σκλαβιά στη Λευτεριά

53 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Αθήνα 12 Οκτώβρη 1944. Υστερα από 1.264 μέρες φασιστικής σκλαβιάς η αδούλωτη πρωτεύουσα της Ελλάδας απελευθερώνεται. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα στρατεύματα των χιτλερικών αρχίζουν να υποχωρούν από το κέντρο της πόλης κάτω από τα συνεχή χτυπήματα των τμημάτων του ΕΛΑΣ. Η προσπάθεια των κατακτητών να τινάξουν στον αέρα το κέντρο της πρωτεύουσας, τις κεντρικές συγκοινωνιακές αρτηρίες, το αεροδρόμια αποτυγχάνουν. Ετσι, η δράση τους θα περιοριστεί κυρίως στο να κρατήσουν τον έλεγχο των σιδηροδρομικών σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η αποχώρηση των δυνάμεών τους.

Στις 9,45 το πρωί η γερμανική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη.

Από πολύ πρωί, πριν ακόμη οι Γερμανοί προλάβουν να εκκενώσουν το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου που στη διάρκεια της Κατοχής αποτέλεσε το στρατηγείο τους, ο αθηναϊκός λαός ξεχύθηκε στους δρόμους. Από κάθε γειτονιά, από κάθε συνοικία μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις τραβούσαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Ενα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι ορμούσε προς την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. Η πόλη ντύθηκε στα γαλανόλευκα από τις ελληνικές σημαίες που βγήκαν και πάλι στα μπαλκόνια.

Σε λίγα λεπτά της ώρας η πλατεία Συντάγματος, το Ζάππειο, η Λεωφόρος Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Ομόνοια, πλημμυρίζουν από κόσμο που ζητωκραυγάζει:

- Ζήτω η απελευθέρωση.

- Ζήτω το ΕΑΜ.

- Ζήτω ο ΕΛΑΣ.

- Ζήτω το ΚΚΕ. Θέλουμε Λαοκρατία.

Η πολυπόθητη λευτεριά είχε έρθει, όμως ο πόλεμος στην πρωτεύουσα δεν είχε ακόμη τελειώσει. Η τελευταία μάχη που έδωσε το Α' Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ με τις δυνάμεις κατοχής ήταν για τη σωτηρία του Ηλεκτρικού εργοστασίου στον Πειραιά, στις 13 Οκτώβρη του '44. Οι Γερμανοί άφησαν τις οπισθοφυλακές τους στο εργοστάσιο, με σκοπό να το ανατινάξουν και να παραλύσουν τη βιομηχανία και τις συγκοινωνίες, αλλά και να αφήσουν την Αθήνα και τον Πειραιά χωρίς φως. Η μάχη για τη σωτηρία του ηλεκτρικού εργοστασίου ήταν σκληρή, αλλά τα σχέδια των Ναζί δεν πέρασαν, χάρη στην αγωνιστικότητα και την αυτοθυσία των μαχητών του ΕΛΑΣ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία στους ομογενείς από τη δράση του "ΣΤΟΧΟΥ"

Εντονότατες ανησυχίες προκάλεσαν πρόσφατες προβοκατόρικες δραστηριότητες της ελληνικής φασιστικής οργάνωσης "Στόχος", που δρα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Συγκεκριμένα: Εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματά της εμφανίστηκαν πριν λίγο καιρό σε δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες, καταστήματα, ακόμα και σε εκκλησίες της γερμανικής πόλης Ρουσελσχάιμ. Μερικά από τα συνθήματα αυτά ήταν γραμμένα τόσο στην ελληνική, όσο και στη γερμανική γλώσσα.

"ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

"Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ"

"ΕΛΛΗΝΑ ΟΡΚΙΣΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΜΑ"

"ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ"

"ΙΣΟΠΕΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ"

"ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" κ.ά.

Τα προκλητικά αυτά συνθήματα της παραπάνω φασιστικής οργάνωσης επιχείρησαν όχι μόνο να ξυπνήσουν κάποια εθνικιστικά συναισθήματα μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα, να υποδαυλίσουν και κάποιο εχθρικό κλίμα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, που ζουν αρμονικά στην πόλη αυτή, επιπλέον δε να δημιουργήσουν σύγχυση στους Γερμανούς πολίτες σε βάρος της ελληνικής παροικίας.

Και κάτι ακόμα πιο προκλητικό: Οι νεοφασίστες του "ΣΤΟΧΟΥ", δεν αρκέστηκαν μόνο στην αναγραφή τέτοιων εμετικών συνθημάτων... Προχώρησαν ακόμα και σε θρασύτατες απειλές σε βάρος συμπατριωτών μας και των οικογενειών τους είτε με επιστολές είτε με απειλητικά τηλεφωνήματα με ακατονόμαστες φράσεις, που μόνο αρρωστημένα φασιστικά μυαλά μπορούν να επινοήσουν.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σε σχετική της επιστολή προς τον Γενικό Πρόξενο στη Φραγκφούρτη κ. Λέτσιο, κατήγγειλε όλες τις παραπάνω προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ότι, η κατάσταση αυτή μπορεί να οξυνθεί και έκανε έκκληση τόσο στο Προξενείο όσο και στις άλλες ελληνικές υπηρεσίες στην περιοχή να πάρουν αμέσως θέση και να καταγγείλουν δημόσια τις φασιστικές αυτές δραστηριότητες. Ο Ελληνας Πρόξενος, φραστικά καταδίκασε τα συμβάντα. Εδειξε, όμως, διστακτικότητα να πάρει ανοιχτή θέση δηλώνοντας ότι, θα συμβουλευτεί τους προϊσταμένους του και θα πράξει ό,τι του πουν...

Εκδρομή του ΚΜΕ

Τετραήμερη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, από τις 25 έως 28 Οκτώβρη, οργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 8810.046, 8810.074 από τις 8.30 το πρωί έως τις 7.00 το βράδυ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες γι' αυτό χρειάζεται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Εκδήλωση τιμής για το ΚΚΕ και το ΔΣΕ

Σήμερα στις 11 το πρωί

Συγκέντρωση - εκδήλωση τιμής για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 51 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οργανώνουν, σήμερα Κυριακή στις 11.00 πμ στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη,οι Επιτροπές Περιοχής Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου.

Με ανακοίνωση - κάλεσμά τους και σύνθημα, ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, οι δύο Οργανώσεις καλούν τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση για "να ξαναζήσουν οι παλιότεροι τα επικά εκείνα χρόνια και για να διδαχθούν οι νεότεροι πώς "δένεται τ' ατσάλι" του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό".

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρκαδίας αναφέρει ότι θα γίνουν δύο προσυγκεντρώσεις στις δύο εισόδους της πόλης: Στην είσοδο από Καλαμάτα (στο 1ο Γυμνάσιο) θα συγκεντρωθούν όσοι έρχονται από Αν. Πελοπόννησο. Στην είσοδο από Αθήνα (στο σούπερ μάρκετ "Βασιλόπουλος") θα συγκεντρωθούν όσοι φτάνουν από Δυτική Πελοπόννησο. Από τα δύο σημεία των προσυγκεντρώσεων θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Αγ. Βασιλείου, όπου στις 11.00 πμ γίνεται η κεντρική συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση, μετά από σύντομη εκδήλωση - αφιέρωμα στη γυναίκα - μαχήτρια του ΔΣΕ, θα μιλήσει ο Βασίλης Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατόπιν, στις 12 το μεσημέρι, Θα ξεκινήσει πορεία προς τον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών στον Αγιο Θανάση. Εκεί τη 1.00 μμ θα ολοκληρωθεί η τιμητική εκδήλωση με χαιρετισμό από τη ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, ανάγνωση του όρκου του ΔΣΕ, αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας αφιερωμένης στους μαχητές του ΔΣΕ, κατάθεση στεφανιών και έκθεση φωτογραφίας.

Ερχεται ο Χόλμπρουκ...

Σήμερα στην Αγκυρα και την Τρίτη στη Λευκωσία. Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η επίσκεψη δεν αφορά μόνο το Κυπριακό, αλλά και όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων

Με μια "αιφνιδιαστική" επίσκεψη φαίνεται πως ανοίγει ο κύκλος της παρέμβασης Χόλμπρουκ σε Κυπριακό και γενικά σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ,όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αγκυρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη θα βρίσκεται και στη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη.

Η επίσκεψη Χόλμπρουκ, που αποσκοπεί στην προετοιμασία του εδάφους για την από καιρό αναμενόμενη "πρωτοβουλία" του, αποτελεί συνέχεια των επαφών που είχαν πρόσφατα ο ίδιος και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ με εκπροσώπους της Τουρκίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να πετύχουν μια συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμι Ρούμπιν,δήλωσε πάντως πως ο Ρ. Χόλμπρουκ θα μεταβεί μόνο στην Αγκυρα, ενώ αντίθετα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ,που θα τον συνοδεύει θα επισκεφθεί και την Αθήνα. "Βρισκόμαστε, είπε, σε μια ενεργό διαδικασία συζητήσεων για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα μέρη για να ολοκληρώσουν. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή να συνεχίσουμε τη διαδικασία στην Αγκυρα". Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι η αποστολή του Ρ. Χόλμπρουκ, που πραγματοποιείται τρεις βδομάδες πριν τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, επικεντρώνεται μεν στο Κυπριακό αλλά αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συνεχίζοντας τις περιοδείες στα χωριά του Νομού Μαγνησίας, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ν. Γκατζή θα επισκεφθεί σήμερα Κυριακή 12 Οκτώβρη το πρωί,την Κοινότητα Συκής, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ θα μιλήσει στους κατοίκους του χωριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ