ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
"Διπλή ανάσχεση" και άλλα συμφέροντα

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Ηαναμενόμενη, εντός των ημερών, άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Νίμιτς" στον Περσικό Κόλπο επιτελεί, όπως σημείωναν χτες πολιτικοί αναλυτές στο "Ρόιτερ", πολλαπλούς ρόλους.

Κατ' αρχάς η αποστολή και μόνο του αεροπλανοφόρου και των συνοδευτικών του πολεμικών πλοίων αποτελεί εφαρμογή σε μικρογραφία της μακρόχρονης αμερικανικής πολιτικής της "διπλής ανάσχεσης" έναντι του Ιράν και του Ιράκ. Με την πρόσθετη αεροπορική ισχύ του "Νίμιτς" στην περιοχή, τόσο η Βαγδάτη όσο και η Τεχεράνη θα διακινδύνευαν σύρραξη αν παραβίαζαν ξανά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του 36ου παραλλήλου. Κάτι το οποίο στις μέχρι σήμερα αναλύσεις παρουσιάζεται ως "απίθανο": Ουδεμία πλευρά δείχνει έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη μιας ευρείας κλίμακας σύγκρουσης, αν και δεν αποκλείονται σποραδικές αερομαχίες.

Εκτός από τον "προειδοποιητικό ρόλο" που επιτελεί η αποστολή του "Νίμιτς", όμως, υπάρχει και ένας άλλος στόχος της κίνησης αυτής από τις ΗΠΑ. Με δεδομένη την (πρωτοσέλιδη χτες στους Financial Times) αναφορά της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, υπό τον Ρολφ Εκέους, ότι η Βαγδάτη εξακολουθεί να "αποκρύπτει" από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ζωτικής σημασίας στοιχεία για τα βιολογικά όπλα που διαθέτει, και επίσης με δεδομένη την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 16η Οκτωβρίου για αυτήν, γίνεται σαφές ότι οποιοδήποτε "στραβοπάτημα" του Σαντάμ Χουσεϊν θα ενισχύσει την αμερικανοβρετανική "γραμμή" για τη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ μετά την επέμβαση της Βαγδάτης στο Κουβέιτ το 1990.

Υπέρ της άρσης των κυρώσεων είναι η Ρωσία και η Γαλλία, χώρες οι οποίες προσδοκούν πολλά από την επαναφορά του Ιράκ στη διεθνή πετρελαιαγορά (εταιρίες των χωρών αυτών, όπως η Total, η Elf - Aquitaine, η Gazprom κ. ά. έχουν επενδύσει στα Ιρακινά κοιτάσματα...).

Ωστόσο, ούτε η αμερικανική εξωτερική πολιτική δείχνει "στέρεη": Μια Βρετανίδα αναλύτρια, η Ρόζμαρι Χόλις (επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου) έλεγε χτες στο εσωτερικό των ΗΠΑ αυξάνονται οι πιέσεις για την επανεξέταση της πολιτικής αποκλεισμού και απομόνωσης του Ιράν, μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον "μετριοπαθή" Μοχάμεντ Χαταμί.

(Παράλληλα, βέβαια, η Ουάσιγκτον δέχεται κριτική για τα "διττά" μέτρα και σταθμά έναντι των χωρών της περιοχής: ενώ απειλούν Ιράκ και Ιράν με αντίποινα για τη δράση της αεροπορίας τους, σιωπούν για την εισβολή της Τουρκίας και της επιχείρησης εναντίον των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ...).

Ο αναλυτής Ιμπραήμ Καραγουάν του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υποστηρίζει πως ο Σαντάμ δε θα μείνει στο περιθώριο βλέποντας ότι το Ιράν κινείται δραστήρια για τη βελτίωση των σχέσεών του με τη Δύση...

ΚΕΝΥΑ
Εννιά μέρες στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί και έπεται συνέχεια

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. -

Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον αγώνα τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Κένυα με βασικό αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς πείνας.

Παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης του Προέδρου Ντανιέλ Αραπ Μόι να επιστρέψουν στα διδασκαλικά έδρανα, χιλιάδες απεργοί δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν και χτες πορεία στους δρόμους του Ναϊρόμπι στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι δε θα σταματήσουν εάν δεν πάρουν αυξήσεις έως και 200% στουςμισθούς πείνας, που σε ελληνικές δραχμές δεν ξεπερνούν τις 35.000!

Η απεργία των εκπαιδευτικών, που είναι η πρώτη μαζική κινητοποίηση από το 1969 (!), βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η του μήνα. Στην αρχή, η κυβέρνηση επιχείρησε να αναστείλει τις απεργίες διά της γνωστής δικαστικής οδού ποινικοποίησης του αγώνα τους. Αργότερα, αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό μισθολογικών αυξήσεων που κυμαινόταν από 10% με 28%, σε 15% με 40%. Ομως, φαίνεται πως σ' αυτήν την περίπτωση η πολιτική του καρότου και του μαστιγίου δεν περνάει...

"Κυβέρνηση! Αντιμετώπισε τους δασκάλους με αξιοπρέπεια" φώναζαν χτες οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί κάνοντας πορεία στη λεωφόρο "Κενυάτα", προκαλώντας συμφόρηση στην κίνηση των οχημάτων, αλλά και την έκπληξη του υπουργού Εργασίας, Φιλίπ Μασίντε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της "Εθνικής Ενωσης Δασκάλων Κένυας", Φράνσις Νγκανγκά, τόνισε χτες σε δημοσιογράφους ότι οι, μεταξύ άλλων, εκφοβιστικοί χειρισμοί της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων των εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να κάμψουν την αγωνιστική τους διάθεση, αλλά θα "φουντώσουν" τις απεργίες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αισιόδοξος" ο Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ως οπτιμιστής εμφανίστηκε χτες ο ηγέτης του ποινικώς διωκόμενου Κόμματος της Ευημερίας, μιλώντας για το ενδεχόμενο "κατάργησης" του Ρεφάχ (στο "Ρόιτερ"): "Σε μία δημοκρατία δεν καταργείς κόμματα. Αν κλείσει ένα, την άλλη ημέρα ιδρύεται άλλο".

Ο Ερμπακάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συνοχή των ψηφοφόρων του Ρεφάχ είναι "ατσάλινη": Αν το κόμμα του τεθεί εκτός νόμου, είπε, δε θα ωφεληθεί κανένα άλλο. "Ούτε μία ψήφος δε θα πάει αλλού".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει προσφυγή για την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος, επειδή "υπονομεύει το Σύνταγμα και τον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκικής κοινωνίας". Απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ ο ισλαμιστής δήμαρχος του Καϊσερί, της κεντρικής Τουρκίας, Μ. Καράτεπε, καταδικάστηκε χτες σε ποινή φυλάκισης ενός έτους από το δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας, με την κατηγορία της "υποδαύλισης του μίσους και της εχθρότητας στο λαό". Ο Καράτεπε δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην, καθώς σήμερα υποδεχόταν τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Γιλμάζ που μετέβησαν στο Καϊσερί για μια τοπική εορτή.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής οι συνήγοροι του δημάρχου άσκησαν έφεση. Στο Ιράκ...

Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε χτες θέσεις των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, συνεχίζοντας τις επιδρομές με στόχο τη διάλυση των βάσεων των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (ΡΚΚ).

Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 κούρδους αντάρτες στις τρεις βδομάδες που διαρκεί η τουρκική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ