Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αισιόδοξος" ο Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ως οπτιμιστής εμφανίστηκε χτες ο ηγέτης του ποινικώς διωκόμενου Κόμματος της Ευημερίας, μιλώντας για το ενδεχόμενο "κατάργησης" του Ρεφάχ (στο "Ρόιτερ"): "Σε μία δημοκρατία δεν καταργείς κόμματα. Αν κλείσει ένα, την άλλη ημέρα ιδρύεται άλλο".

Ο Ερμπακάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συνοχή των ψηφοφόρων του Ρεφάχ είναι "ατσάλινη": Αν το κόμμα του τεθεί εκτός νόμου, είπε, δε θα ωφεληθεί κανένα άλλο. "Ούτε μία ψήφος δε θα πάει αλλού".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει προσφυγή για την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος, επειδή "υπονομεύει το Σύνταγμα και τον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκικής κοινωνίας". Απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ ο ισλαμιστής δήμαρχος του Καϊσερί, της κεντρικής Τουρκίας, Μ. Καράτεπε, καταδικάστηκε χτες σε ποινή φυλάκισης ενός έτους από το δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας, με την κατηγορία της "υποδαύλισης του μίσους και της εχθρότητας στο λαό". Ο Καράτεπε δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην, καθώς σήμερα υποδεχόταν τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Γιλμάζ που μετέβησαν στο Καϊσερί για μια τοπική εορτή.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής οι συνήγοροι του δημάρχου άσκησαν έφεση. Στο Ιράκ...

Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε χτες θέσεις των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, συνεχίζοντας τις επιδρομές με στόχο τη διάλυση των βάσεων των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (ΡΚΚ).

Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 κούρδους αντάρτες στις τρεις βδομάδες που διαρκεί η τουρκική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ