Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παρελθόν η κεντροαριστερή κυβέρνηση

Οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να συναινέσουν στον προτεινόμενο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, πράγμα που οδήγησε τον Ρ. Πρόντι σε παραίτηση

ΡΩΜΗ .-

Ενα βήμα πριν τις εκλογές βρίσκεται η χώρα, αφού ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός που βρισκόταν στην εξουσία τους τελευταίους 17 μήνες, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μετά από τις αλλεπάλληλες χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και του ηγέτη της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι, επιβεβαιώθηκε το χάσμα στις αντιθέσεις και διαφωνίες που αφορούν στις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού του 1998.

Αργά το απόγευμα και μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του στην Κάτω Ιταλική Βουλή να υποβάλει την παραίτησή του, ο Πρόντι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, όπου υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ενός πολύ σύντομου Υπουργικού Συμβουλίου.

Το χρονικό της κρίσης

Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την ουσιαστική ρήξη μεταξύ της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και του κυβερνητικού Συνασπισμού της "Ελιάς". Ευθυγραμμισμένος απόλυτα με τις διακηρύξεις της ΕΕ και την πορεία ενσωμάτωσης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ΕΥΡΩ, ο Πρόντι, καταβάλλοντας "υπεράνθρωπες προσπάθειες", ώστε να καταφέρει να καταρτίσει τον σκληρότερο προϋπολογισμό στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας.

Οι θυσίες, που ζητούσε ο "γλυκομίλητος και ήρεμος καθηγητής" ήταν πάρα πολλές, για να μην προκαλέσουν τις αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Σε πολιτικό επίπεδο η διαφωνία υπήρξε καθοριστική, αφού η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ο προϋπολογισμός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει τη συναίνεσή της και να ψηφίσει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Οι 34 ψήφοι των βουλευτών της "Επανίδρυσης", ήταν όχι μόνο αναγκαίοι για την υπερψήφιση του επίμαχου προϋπολογισμού, αλλά και για την επιβίωση της κυβέρνησης στην εξουσία.

Οταν το ζήτημα ήρθε την Τρίτη για την πρώτη επίσημη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο Πρόντι έκανε κάποια "δειλά" ανοίγματα που δεν άγγιζαν την ουσία του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Ο Μπερτινότι δεν υποχώρησε στα θολά ανοίγματα, που ο Πρόντι τα εμφάνιζε ως υποχωρήσεις της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων. Ακολούθησε ένα διήμερο διαβουλεύσεων και επαφών που όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης να μπορεί να συγκαταλέγεται στο γκρουπ των εκλεχτών της ΕΕ που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, ήταν ξεκάθαρες και δεν της επιτρέπανε να οπισθοχωρήσει. Ο Μπερτινότι κατέστησε σαφές ότι η επίλυση της κρίσης είναι στα χέρια της κυβέρνησης και ότι η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αν παραμείνει ως έχει.

Η αυλαία στο "ιταλικό δράμα" έπεσε χτες με την "έξοδο" του Πρόντι, που απευθυνόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε: "Θα μεταβώ στον Πρόεδρο για να υποβάλω την παραίτησή μου", όταν η "Κομμουνιστική Επανίδρυση", που υποστήριζε από το 1996 την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σ' αυτή, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό για το 1998 και ότι αρνείται τα νέα ανοίγματα του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι στα θέματα των συντάξεων, των ωρών εργασίας και της υγείας. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του κόμματος εξέφρασε "αρνητική γνώμη στην ομιλία του πρωθυπουργού, αναφορικά με τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση απέρριψε τις δίκαιες και λογικές προτάσεις της ΚΕ. Δε δόθηκε καμιά πειστική απάντηση για την προστασία των συντάξεων, για τη μείωση του ωραρίου και για τη δημιουργία νέων εργατικών θέσεων".

Το αβέβαιο αύριο

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι σχετικά σκοτεινό και απροσδιόριστο, όμως πιθανότερη κατάληξη θα πρέπει να θεωρείται η κατάληξη στις κάλπες. Αυτή ήταν και η πρόθεση των βασικών "μετόχων" του Συνασπισμού της "Ελιάς", όπως εκφράστηκαν τόσο από τον Εθνικό Γραμματέα της, Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο οποίος είχε δηλώσει στην αρχή της κρίσης ότι, αν δεν υπάρξει λύση, θα γίνειπροσφυγή στις κάλπες και μάλιστα προσδιορίζοντας το χρόνο για τις 30 Νοέμβρη, όσο και από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Βάλτερ Βελτρόνι, που δήλωσε χτες, μετά την παραίτηση του Πρόντι, ότι πρέπει πλέον να δοθεί ο λόγος στους ψηφοφόρους. "Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όταν μια κυβέρνηση πέφτει, ο λόγος πρέπει να δίνεται στους ψηφοφόρους", δήλωσε ο Βελτρόνι, μιλώντας στους διαδρόμους της Βουλής.

Ο Σκάλφαρο, μετά την υποβολή της επίσημης παραίτησης του Πρόντι, την οποία έκανε αποδεκτή, ζήτησε από τον Πρόντι να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο διαρκεί η διαδικασία των εντολών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ή την προσφυγή στις κάλπες.

Στο όλο θέμα που έχει ανακύψει, οι δηλώσεις των Ντίνι και Μπερλουσκόνι για το σχηματισμό "συμμαχικών κυβερνήσεων", αφού αντιτίθενται στη διενέργεια εκλογών περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο μεν Λαμπέρτο Ντίνι, πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το 1995, ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την υποστήριξη των κομμουνιστών, ο δε ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες ότι η Ιταλία χρειάζεται μια διακομματική κυβέρνηση συνασπισμού, για να εξασφαλίσει την ταχεία συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον της χώρας ουδείς μπορεί να το γνωρίζει ούτε καν να το προβλέψει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ