ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια καταδίκης των "Αγροτοδικείων"
  • Τη Δευτέρα στην Αρτα, την Τρίτη στην Αμαλιάδα, την Τετάρτη στο Μεσολόγγι
  • Μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πρακτικής από μαζικούς φορείς και σωματεία της χώρας

Με αγωνιστικά συλλαλητήρια ενάντια στα "Αγροτοδικεία" και την πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας της κυβέρνησης απαντούν οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της Αρτας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα τέσσερις μέρες μετά την πρωτόγνωρη απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας για δήμευση αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η λαϊκή κατακραυγή. Μέχρι χτες εκατοντάδες μαζικοί φορείς και οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων και προσωπικότητες, καταδίκαζαν σε ανακοινώσεις την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της αγροτιάς και συμπαρίστανται στους διωκόμενους αγρότες.

Στην Αρτα,όπου όλοι οι μαζικοί φορείς της πόλης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και απαίτησαν την αθώωσή τους, διοργανώνεται μεθαύριο Δευτέρα, παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα: "Η τρομοκρατία των αγροτοδικείων δε θα περάσει". Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μμ, στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας,που πήρε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του μεθαυριανού συλλαλητηρίου απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες και ευρύτερα στο λαό και τους φορείς του νομού, για μαζική συμμετοχή, ώστε να διατρανωθεί αγωνιστικά η αντίθεση και η αγανάκτηση στην επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς.

Συγκεντρώσεις σε Αμαλιάδα και Μεσολόγγι

Στην Αμαλιάδα της Ηλείας την Τρίτη 14 Οκτώβρη, ήμερα που οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορούμενου 24 αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995, θα γίνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο της πόλης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, καλεί όλους τους αγρότες του νομού, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο μπροστά από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους που δικάζονται. Επίσης η ΟΑΣ Ηλείας απευθύνει κάλεσμα, στα κόμματα, τους δικηγορικούς συλλόγους του νομού, στα εργατικά κέντρα, στους εμπορικούς συλλόγους, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δημάρχους, Κοινοτάρχες και όλους τους μαζικούς φορείς να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες.

Μια μέρα μετά (15.10.1997) δικάζονται άλλοι 13 αγρότες στο τριμελές πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, επειδή συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, καλεί όλους τους αγρότες του νομού να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στο "Αγροτοδικείο" του Μεσολογγίου και να διαμαρτυρηθούν, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Καταδικάζουν την ποινικοποίηση

Την αντίθεσή της στις καταδίκες των αγροτών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, εκφράζει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη".Στην ανακοίνωση της ΟΑΣ Τρικάλων επισημαίνεται: "Την ευθύνη για τους χιλιάδες αγρότες που καθημερινά σέρνονται στα δικαστήρια όλης της χώρας, τη δίκη των 187 συναδέλφων μας στις 29 του μήνα αλλά και την καταδίκη των συναδέλφων αγροτών της Αρτας σε 12μηνη φυλάκιση και την κατάσχεση των αγροτικών μηχανημάτων, την έχει η κυβέρνηση και αυτή θα έπρεπε σήμερα να είναι υπόδικη".

Την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς και την πρωτόγνωρη και τρομοκρατικού χαρακτήρα απόφαση καταδίκης του δικαστηρίου της Αρτας, καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου, Κέρκυρας και Βοιωτίας,καλώντας το λαό να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

"Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων που στήθηκε από την κυβέρνηση, μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους", τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Αρτας και συνεχίζει: "Αντί η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα της αγροτιάς, τους οδηγεί στα δικαστήρια. Θέλει να κάμψει το φρόνημά τους και τους αγώνες τους. Οι κοινωνικοί αγώνες όμως δεν κάμπτονται με τις καταδικαστικές αποφάσεις, αντίθετα δυναμώνουν και ατσαλώνουν".

Η ΤΕ ΕΣΑΚ Αρτας σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Ο αγώνας των αγροτών ανοίγει τον δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους για αντίσταση και διεκδίκηση".Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Τρικάλων χαρακτηρίζει ως προκλητική και βάρβαρη την καταδίκη των αγροτών.

Τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης καταγγέλλουν και η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και γύρω δήμων, η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κατ. Μάγου - Καβαρινού και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Β. Ρέβας,καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων της Βοιωτίας.

Επίσης, 43 Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών από όλη τη χώρα,με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Σύσκεψης που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζουν τις διώξεις αγροτών, πλήγμα στα δικαιώματα των πολιτών.

Τέλος με δήλωσή του ο Χρήστος Φωτίου, νομάρχης Πειραιά τόνισε:

"Οι αρχαίοι είχαν ένα ρητό. "Μηδέν άγαν". Ο δικαστής που έβγαλε την απόφαση κράτησε το "άγαν" και ξέχασε το "μηδέν". Δεν είναι δυνατόν στο τέλος του 20ού αιώνα να υπάρχουν δικαστήρια που αντί να προστατεύουν πολίτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, να τους τιμωρούν".

Εγκλημα η διάλυση του ΑΣΟ

Συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων, γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα κ.ά. το οποίο περιλαμβάνει (άρθρο 20) και τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ).

Η ψήφισή του θα είναι το μεγαλύτερο "έγκλημα" που μπορεί να γίνει κατά των σταφιδοπαραγωγών, γιατί η σταφίδα είναι καθαρά συναλλαγματοφόρο προϊόν, καθώς φέρνει 30 δισ. έσοδα ετησίως, που μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις φτάνουν τα 45 δισ. δραχμές. Η καλλιέργεια γίνεται στα ορεινά και ημιορεινά άνυδρα εδάφη της Δυτικής Πελοποννήσου και των νησιών Ζάκυνθος και Κεφαλονιά. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι περίπου 183.000 και τα ημερομίσθια απασχόλησης φτάνουν τα 4.000.000 δραχμές ετησίως. Τα χωριά που καλλιεργούν σταφίδα είναι απ' τα πιο υγιή κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς εκεί παραμένουν ολόκληρες οι οικογένειες που ασχολούνται - και εργάζονται στο κτήμα - για την παραγωγή της σταφίδας. Ολοι αυτοί δημιούργησαν με αγώνες σκληρούς τον ΑΣΟ, για να διασφαλίσουν το εισόδημά τους μέσα από την κοινή συγκέντρωση και διάθεση της σταφίδας, άριστης ποιότητας.

***

Εχει αποδειχτεί ότι οι αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών είναι ακατάλληλες για το προϊόν και γι' αυτό γεννήθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός φορέα, που θα υποχρέωνε τον κάθε παραγωγό να αποθηκεύει σε αυτόν το προϊόν του σε μεγάλες και κατάλληλες αποθήκες και για λογαριασμό των παραγωγών.

Η διακίνηση γινόταν από αυτές τις αποθήκες του φορέα, αλλιώς θα πρέπει ο παραγωγός να είχε άδεια καταλληλότητας αποθήκης για ορισμένο χρονικό διάστημα αν ήθελε να διακινήσει μόνος του τη σοδειά του σε εξαγωγείς. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα την απόδοση σταθερών τιμών κατά παραγωγό μαζί με την άριστη ποιότητα.

Γι' αυτό είναι λάθος η διάλυση του ΑΣΟ. Ακόμη όμως και να γίνει αυτό, θα μπορούσε στη θέση του να φτιαχτεί τριτοβάθμια Κλαδική Συνεταιριστική Οργάνωση με όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ και τους υπαλλήλους του,όπως προτείνει το ΔΣ του, σαν λύση επιβίωσης, που θα εξασφαλίζει: Ποιότητα προϊόντος ξερής σταφίδας, διεύρυνση αγορών στο εξωτερικό, σταθερότητα τιμών, υλικά εφόδια προστασίας σταφίδας, δημιουργία νέων προϊόντων από τη σταφίδα και εισόδημα στους σταφιδοπαραγωγούς.

Αντί να ενδιαφέρεται γι' αυτά η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα αρπάξει τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ (35 δισ. δραχμές), που φτιάχτηκαν από τις εισφορές των σταφιδοπαραγωγών δεκαετίες τώρα, για να τα διαχειριστεί ρουσφετολογικά και αντιλαϊκά, όπως είναι και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή.

***

Είναι και αυτό μια μορφή του κυβερνητικού αυταρχισμού, της αντιαγροτικής και βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, όπως οι δίκες, καταδίκες και δημεύσεις τρακτέρ αγροτών.

Αυτή όμως την πολιτική εμείς οι αγρότες έχουμε κάθε συμφέρον να ανατρέψουμε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και μάθαμε να καλλιεργούμε και να ζούμε από τη γη.

Εχουμε ακόμη κάθε συμφέρον να ενώσουμε τον αγώνα μας με τους απολυμένους εργάτες, τους άνεργους νέους, αλλά και τους άλλους εργαζόμενους που τους ξεζουμίζουν οι βιομήχανοι, μεταποιητές και έμποροι πουλώντας τους πανάκριβα αυτά που παίρνουν από εμάς σε εξευτελιστικές τιμές.

Λύση υπάρχει, είναι το παλλαϊκό μέτωπο όλων των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Μόνο έτσι θα δούμε άσπρη μέρα.

Γιώργος ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗΣ

Μέλος ΔΣ του ΑΣΟ και πρόεδρος ΟΑΣ Ηλείας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επικίνδυνη εξέλιξη

Επικίνδυνη εξέλιξη, χαρακτηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Αρτας που καταδίκασε σε αυστηρές ποινές φυλάκισης αγρότες και επέβαλε την πρωτοφανή ποινή της δήμευσης των αγροτικών μηχανημάτων τους.

Σε ανακοίνωση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας, τονίζεται ότι τα όποια κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και δικαστικές αποφάσεις. "Η αξιοποίηση ποινικών διατάξεων επί δεκαετίες ανενεργών, όπως του άρθρου 76 του Ποινικού Κώδικα και η εφαρμογή τους σήμερα - με τρόπο μάλιστα που δε συνάδει με την αρχή της επιείκειας που κρατεί στο χώρο του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικαιοσύνης - στο πεδίο των λαϊκών κινητοποιήσεων και κοινωνικών διεκδικήσεων, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. Η σχετική ερμηνεία του άρθρου 76 του ΠΚ μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αυταρχικές και απαράδεκτες οδούς (για παράδειγμα σε μια απεργιακή κινητοποίηση αυτοκινητιστών που θα κριθεί παράνομη θα δημεύονται τα φορτηγά τους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ή σε όμοια κινητοποίηση των εμπόρων, καταστηματαρχών, φαρμακοποιών κλπ θα δημεύονται τα ακίνητά τους ή οι επιχειρήσεις τους;)".

"Θέλουμε να πιστεύουμε - υπογραμμίζεται ακόμα στην ανακοίνωση - πως οι Ελληνες δικαστές επιθυμούν να διαφυλάξουν το ρόλο τους ως λειτουργοί μιας ανεξάρτητης λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και πως δε θα αποδεχτούν τη μετατροπή τους σε όργανα ενός μηχανισμού καταστολής των όποιων διεκδικήσεων των διαφόρων κοινωνικών τάξεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ