ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Αντικειμενικές αξίες" για 48 δήμους

Επεκτείνεται το σύστημα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Τις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύουν από 20 Οκτώβρη 1997, για τα ακίνητα 48 δήμων και κοινοτήτων της χώρας, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου μεταβιβαζόμενων ακινήτων, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο στόχο του υπουργείου Οικονομικών να ενταχθούν όλες οι περιοχές της χώρας στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές που ανακοινώθηκαν χτες είναι χαμηλότερες περίπου 20% με 30% σε σχέση με τις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά. Οπως προκύπτει από τους πίνακες που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι ακριβότερες περιοχές βρίσκονται στη Σαντορίνη, όπου η τιμή ζώνης για τις κοινότητες Οίας και Θήρας φτάνει μέχρι και 800.000 δρχ. ανά τ.μ., στην Κοινότητα Ημεροβιγλίου (τιμή ζώνης μέχρι και 800.000 δρχ. ανά τ. μ. ), ενώ ακολουθεί το Κάστρο της Μονεμβασιάς όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στις 750.000 δρχ. ανά τ.μ. Οι φτηνότερες τιμές βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης, Σιάτιστας και Τσοτυλίου της Δυτικής Μακεδονίας (τιμή ζώνης 105.000 - 115.000 δρχ. ανά τ.μ.), Δήμο Ελασσόνος της Θεσσαλίας (τιμή ζώνης 110.000 - 130.000 δρχ. ανά τ.μ.) κλπ.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αφορούν καινούρια διαμερίσματα πρώτου ορόφου που δε "βλέπουν" σε πλατείες και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη. Για διαφορετικούς ορόφους, παλαιά διαμερίσματα κλπ. οι τιμές υπολογίζονται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές, βάση των οποίων οι τιμές μπορεί να αυξομειώνονται.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Επισπεύδονται οι διαδικασίες μισθοδοσίας από τράπεζες

Την επίσπευση των διαδικασιών για την επέκταση του συστήματος πληρωμής των υπαλλήλων ολόκληρου του δημόσιου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μέσω τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των παραπάνω φορέων, παρέχει αναλυτικές οδηγίες και πληροφοριακό υλικό που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συστήματος πληρωμής των αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών του οποίου η λειτουργία ήδη ξεκίνησε στις 27.6.1997.

Πρόκειται για την εφαρμογή και την επέκταση του σκανδαλώδους περιεχομένου της σύμβασης που είχε υπογραφεί την περασμένη άνοιξη κατ' αρχήν για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε εκφράσει τότε την πρόθεσή της να ενταχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ολόκληρος ο δημόσιος τομέας στο νέο σύστημα καταβολής των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το σκανδαλώδες της συγκεκριμένης σύμβασης έχει να κάνει με το ότι το δημόσιο θα καταβάλει προς τις τράπεζες τα ποσά της μισθοδοσίας 7 μέρες πριν από τις ημερομηνίες πληρωμής των μισθών, πράγμα που σημαίνει ότι για το διάστημα των 7 ημερών οι τράπεζες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται άτοκα τα δεκάδες δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα η σύμβαση: "Τα ποσά της μισθοδοσίας θα διατίθενται στις τράπεζες με ημερομηνία αξίας (valeur) επτά (7) ημερών".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ
Καταγγέλλουν το Διάταγμα για τις χημικές εγκαταστάσεις

Αναχρονιστικό, αντιαναπτυξιακό, αντιεπιστημονικό και άλλους αρνητικούς χαρακτηρισμούς αποδίδει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με τίτλο "χαρακτηρισμός χημικών εγκαταστάσεων". Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την "εν κρυπτώ" - όπως τη χαρακτηρίζουν - διαδικασία προώθησης του εν λόγω Διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η επίσημη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για το περιεχόμενό του, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας βρίσκεται στη διαδικασία συναινετικής επεξεργασίας θέσεων και προτάσεων για το θέμα.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι:

  • Αναχρονιστικό, διότι, αντί να επιχειρεί τη συνολική αντιμετώπιση της βιομηχανικής νομοθεσίας (Ν 6422, ΒΔ 50) όπως προτείνουν οι Φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών, προωθείται η έκδοση αυτού του ΠΔ σε εφαρμογή Νομοθεσίας του 1934 και του 1950!.
  • Αντιεπιστημονικό, διότι αφαιρεί αρμοδιότητες από τους "κατ' εξοχήν" αρμοδίους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τις διανείμει σε άλλους κλάδους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επάρκεια λόγω του ίδιου του περιεχομένου των σπουδών τους.
  • Αντιαναπτυξιακό, αφού δεν αναμορφώνει το πλαίσιο ελέγχου και επιβλέψεων, ούτε ουσιαστικοποιεί το καθεστώς μελετών της βιομηχανίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας.
  • Προκαλεί προβλήματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα των πλέον επικίνδυνων όπως είναι οι λέβητες, υποσταθμοί κλπ., αφού αναθέτει την ευθύνη επίβλεψης και λειτουργίας σε ειδικότητες που δεν έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση.
Ανακάλυψαν εταιρία - απάτη

Ασφαλιστική εταιρία - μαϊμού ανακάλυψαν οι υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση συνελήφθη ο συνταξιούχος αρχιφύλακας Γ. Ψαράς και η σύζυγός του, κάτοικοι Νομού Ροδόπης, επειδή στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες πλαστά συμβόλαια, σφραγίδες και μπλοκ αποδείξεων ανύπαρκτης ασφαλιστικής εταιρίας με την επωνυμία "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΕ". Ο Ψαράς εμφάνιζε ως έδρα της "εταιρίας" του το Χαλάνδρι Αττικής, είχε συγκεκριμένο πελατολόγιο και θύματά του είχαν πέσει εκατοντάδες ανυποψίαστοι κάτοχοι ΙΧ που πλήρωναν ασφάλιστρα τα οποία τσέπωνε ο εν λόγω απατεώνας.

Η έκταση της απάτης δεν έχει γίνει γνωστή και διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ