ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Κήρυγμα αυταρχισμού σε αντιλαϊκό "λόχο"

Σε μια ακόμα ομιλία - καρμπόν των ήδη γνωστών και χιλιοειπωμένων, γύρω από την εμμονή της κυβέρνησης στον υποτελή Ευρω-ατλαντισμό, στην υπέρ της ΟΝΕ "σύνθλιψης" του ελληνικού λαού, στην αναχρονιστική - αντιδημοκρατική επέλαση κατά της Τοπική Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της υγείας κλπ., καθώς και της κυβερνητικής προσήλωσης στην άτεγκτη αντιμετώπιση του "εχθρού" - λαού, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης, με την αλαζονεία του διαχειριστή της εξουσίας που στηρίζεται προκλητικά από την πλουτοκρατία, έκανε λόγο για τη "συναίνεση" που έχει επιτύχει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της! Μετά από ένα πρόλογο ακατάσχετης ψευδολογίας ("αυξήσαμε τους πραγματικούς μισθούς των εργαζόμενων", "έχουμε κοινωνικά δίκαιη πολιτική", και άλλα τέτοια), ο πρωθυπουργός έφτασε στο κύριο θέμα:

  • Επανέφερε την τρομοκρατολογία, λέγοντας ότι θα προχωρήσει αταλάντευτα η πολιτική της ΟΝΕ, γιατί αλλιώς θα υποστούν "μεγάλους και ουσιώδεις κινδύνους" η οικονομία, η κοινωνία, η ασφάλεια και τα εθνικά δίκαια της χώρας!
  • Επανακατάθεσε τα διαπιστευτήρια υποτέλειας κάνοντας λόγο για την κυβερνητική σταθερότητα στο αμερικανόπνευστο.... "πνεύμα" της Μαδρίτης. "Εμμένουμε στις αρχές της Μαδρίτης και στη βήμα προς βήμα προσέγγιση" με την Τουρκία, όπως είπε. Επιχείρησε, δε, να αντιστρέψει τις εντυπώσεις από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και ανεβάζοντας λίγο τους τόνους - για εσωτερική κατανάλωση - είπε ότι η κυβέρνηση δε θέτει υπό αίρεση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ότι εξοπλίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις, πως δε θα δεχτεί αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και λύσεις για την Κύπρο έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Περιηγήθηκε για μια ακόμα φορά στους αιθέρες της "Κεντροαριστεράς" και μιλώντας εξ ονόματος του... "αριστερού" ΠΑΣΟΚ (!), τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης περί του τι θα είναι η Αριστερά κατά τα έτη 2000 και 2020...
  • Υπήρξε αυταρχικότατος σε ό,τι αφορά την κυβερνητική επιμονή στην επιβολή μέτρων και νόμων όπως ο "Καποδίστριας", η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση κλπ., κατασυκοφαντώντας το λαό που αντιδρά σαν "συντεχνία" και απειλώντας ότι "η σκληρή στάση συντεχνιών θα βρει αντιμέτωπη τη δική μας σκληρή στάση"
  • Βγάζοντας από τη δύσκολη θέση και προσφέροντας "κομματικό άλλοθι" στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που τόσο καιρό υποκρίνονταν ενώπιον του λαού της υπαίθρου ότι διαφωνούν με τον "Καποδίστρια" - αλλά και κάνοντας επίδειξη "δημοκρατικού" ύφους και ήθους, ανακοίνωσε ότι κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία
  • Δεν παρέλειψε να εντάξει στο κυβερνητικό προπαγανδιστικό οπλοστάσιο τόσο το "πακέτο Σαντέρ" όσο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα αποτελέσουν "το έμβλημα της δυναμικής εισόδου της χώρας στον 21ο αιώνα"...

Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο Κ. Σημίτης και αφού επαναλάμβανε συνεχώς ότι εκλογές θα γίνουν το 2000 (γιατί άραγε;) επέστησε την προσοχή των βουλευτών του κόμματός του, ότι, στα πλαίσια της... "επανίδρυσης" του ΠΑΣΟΚ, δε νοείται να εντοπιστούν κυβερνητικοί βουλευτές που δε βρίσκονται "στην πρωτοπορία του εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος"...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην επιφάνεια προβλήματα ταυτότητας

Ο Β. Κοντογιαννόπουλος δηλώνει ότι χρειάζεται αναπροσδιορισμός της ταυτότητας της ΝΔ και κατηγορεί την ηγεσία ότι "συνεχίζει την κατηφορική τροχιά που διανύσαμε επί Μ. Εβερτ"

Στην επιφάνεια επανέρχονται τα εσωκομματικά προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος να πείσει ότι έχει αποκατασταθεί η "ψυχική και ιδεολογικοπολιτική ενότητα".

Τα "κρούσματα" που σημειώθηκαν χτες σε "διαφορετικά" επίπεδα δίνουν την έκταση και το βάθος των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Ο βουλευτής Βασ. Κονταγιαννόπουλος, αμφισβήτησε ευθέως την κατηγορηματική δήλωση του Κ. Καραμανλής στη γιορτή της ΟΝΝΕΔ ότι, δηλαδή, η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας. Μιλώντας στον "9,84" ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε ότι "η ΝΔ πρέπει να αναπροσδιορίσει την ταυτότητά της και το πολιτικό της στίγμα. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται διαφορετικό στίγμα. Συνεχίζουμε την κατηφορική τροχιά που διανύσαμε την περίοδο του Μ. Εβερτ". Μάλιστα τόνισε ότι η ΝΔ μέχρι σήμερα άγεται και φέρεται, καθώς και ότι έχει χάσει την επιρροή της στο χώρο του "Κέντρου". Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του Β. Κονταγιαννόπουλου, που απηχεί τις απόψεις ευρύτερου αριθμού βουλευτών και στελεχών του κόμματος που πιέζουν για άμεση χάραξη πορείας προς περισσότερο νεοφιλελεύθερες επιλογές, έγινε λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ακανθώδη προβλήματα και στο ζήτημα της φυσιογνωμίας που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Προβλήματα που μάλλον ενισχύουν την πρόταση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ή άλλου πανελλαδικού σώματος, με προφανή στόχο την "επανίδρυση" του κόμματος.

Ταυτόχρονα, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν σήμερα για την ανάδειξη των προέδρων και αντιπροέδρων των ΟΚΕ, παρατηρήθηκε άρνηση αρκετών βουλευτών να θέσουν υποψηφιότητα για τα παραπάνω αξιώματα. Η απροθυμία αυτή συνδέεται περισσότερο με τη δυσαρέσκεια ή τις διαφωνίες που υπάρχουν για τον διορισμό της "σκιώδους κυβέρνησης" και λιγότερο με ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Μεταξύ των βουλευτών που δεν κρύβουν την απροθυμία τους για υποψηφιότητα περιλαμβάνονται οι Βουλγαράκης, Κασσίμης, Σούρλας, Κοντογιαννόπουλος, Ψωμιάδης, κ.ά. Μάλιστα ο τελευταίος, προσθέτοντας ένα ακόμα πονοκέφαλο στον Κ. Καραμανλή, άφησε χτες σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στον Κ. Κοσμόπουλο.

Η δικαίωση του "Ρ"

Αυτό που είπε με απλά λόγια και μπόλικη δόση υπεροψίας και αλαζονείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ετσιθελική κίνηση αποκλεισμού του "Ρ" και της "Αυγής" από την πρωθυπουργική ενημέρωση για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, μπορεί να συμπυκνωθεί στην εξής φράση: "Ετσι μας άρεσε, έτσι πράξαμε και δε δίνουμε λόγο σε κανέναν". Πρόκειται για φυσιολογική συνέχεια και κορύφωση της ΠΑΣΟΚικής παράδοσης, που γνωρίζει μέρες δόξας επί των εκσυγχρονιστών, και έρχεται να επιβεβαιώνει την αρχαία ρήση "εξέστω Κλαζομενίοις ασχημονείν".

* * *

Πρόκειται για μια συμπεριφορά που εισάγει νέα ήθη στην "κομματική κουλτούρα", όπως αρέσκονται να την αποκαλούν, και έρχεται να "δέσει" με το γενικότερο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σημίτη. Προφανώς οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες βαυκαλίζονται με τα όσα τους ψιθυρίζουν στο αυτί τα μεγάλα αφεντικά περί "κυρίαρχων του παιχνιδιού" και παντοδυναμίας, τουλάχιστον για την επόμενη οκταετία. Πέφτουν, με ευχαρίστηση, στην παγίδα που τους στήνουν, ότι, δηλαδή, η ολόπλευρη στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων κέντρων, συνεπάγεται αυτόματα και την "κοινωνική συναίνεση" στην πολιτική τους.

Οι αστείες δικαιολογίες που επιχείρησε να ψελλίσει περί "τεχνικών λόγων" και "κομματικών εντύπων", ειπώθηκαν περισσότερο για να ακουστούν σε όσους θέλουν να τα ακούσουν.

Ομως γιατί φοβίζουν την κυβέρνηση οι εφημερίδες - κομματικά όργανα, στην πραγματικότητα ο "Ρ"; Η απάντηση είναι απλή. Ο "Ρ" δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αντίθετα, θα σταθεί απέναντί της - όπως με συνέπεια κάνει δεκαετίες τώρα - αποκαλύπτοντας στους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες τις αντιλαϊκές και υποτελείς επιλογές της. Δε θα παραπληροφορήσει τους αναγνώστες του στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας ή επίκλησης "κρίσιμων στιγμών και εθνικών κινδύνων που διατρέχει η χώρα". Κυρίως, δε θα σταθεί "προσοχή" και δε θα δηλώσει υποταγή στις επιθυμίες και τα σχέδια των ΗΠΑ, τα οποία η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως και αναζητεί τρόπους να εκτελέσει.

* * *

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι το κομματικό όργανο του ΚΚΕ είναι - και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά - ανεξάρτητο και αδέσμευτο απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και επιθυμίες. Δεν παίζει στο παιχνίδι της εξουσίας, όπως αποδεδειγμένα κάνει το σύνολο, σχεδόν, των "ανεξάρτητων" ΜΜΕ. Τους χαλάει τη σούπα. Επιμένει σταθερά να εκφράζει τα συμφέροντα "των κάτω" και πολλών. Είναι ένα καθημερινό "καρφί" στα αντιλαϊκά σχέδιά τους. Και φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξει για να γίνει αποδεκτός στα "κλειστά κέντρα παραπληροφόρησης". Αυτό είναι που ενοχλεί τον Κ. Σημίτη και την ομάδα των εκσυγχρονιστών - διαχειριστών. Αυτό είναι που δεν μπορούν να χωνέψουν και "συγχωρέσουν". Το ζήτημα είναι ότι είναι τόσο θρασύδειλοι που δεν τολμάνε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Από μια σκοπιά η συμπεριφορά αυτή του Κ. Σημίτη δικαιώνει το "Ρ", μας κάνει όλους να αισθανόμαστε υπερήφανοι και βέβαια να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα την αποκάλυψη της αντιλαϊκής λαίλαπας που έχει εξαπολύσει ενάντια στις λαϊκές μάζες.

Π. Κ.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

"Εχουμε πει πολλές φορές τι δεν είναι η ΚΟ. Δεν είναι λόχος, δεν είναι μηχανή που σφραγίζει νομοσχέδια". Ποιος το είπε αυτό; Ο πρωθυπουργός. Πότε το είπε; Χτες. Αφού το είπε, τι έκανε αμέσως μετά; Ανακοίνωσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι στο νομοσχέδιο για τον "Καποδίστρια" θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία και θα ψηφίσουν ως λόχος!

***

Στας διαταγάς σας στρατηγέ μου.

***

Μέχρι πρότινος η ανάδειξη κάποιου στελέχους κόμματος στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θεωρούνταν εξαιρετικά τιμητική. Ομως τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ έχουν αλλάξει. Από τους 160 βουλευτές του κόμματος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκλογής κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον, πέραν των 3 προηγούμενων εκπροσώπων!

***

Τώρα, το "εκλογή" σχήμα λόγου είναι. Και αυτοί οι 3 που εκλέχτηκαν, διά βοής εκλέχτηκαν, αφού όλες κι όλες οι θέσεις 3 είναι.

***

Κάτι "βουίζει". Προσοχή! Είναι η "δημοκρατία" του "εκσυγχρονισμού" που επελαύνει...

***

Γιατί αλήθεια, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέονται από τα "φιλολαϊκά" νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ και δε θέλουν να το εκπροσωπούν στη Βουλή; Δεν τους τραβάτε καμιά "επανίδρυση" κύριε Σημίτη; Πώς είπατε; Σας αρκεί που τα ψηφίζουν; Καλά, εσείς ξέρετε καλύτερα.

***

Ο ένας εκ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Γεωργακόπουλος, είπε ότι αν δε γίνει ψηφοφορία θα παραιτηθεί και δε θα δεχτεί να είναι εκλεγμένος "διά βοής".

Λεπτομέρεια: Μετά τη συνεδρίαση ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Π. Φουντάς, διευκρίνιζε ότι τελικά ο Δ. Γεωργακόπουλος δεν παραιτήθηκε...

***

Χτεσινή ανακάλυψη του πρωθυπουργού: Εχουμε πετύχει στο λαό μια "ευρύτερη συναίνεση γύρω από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας", είπε...

Εχετε απόλυτο δίκιο κύριε πρωθυπουργέ. Στο "λαό" που απαρτίζεται από τις "μάζες" του Μεγάρου Μαξίμου, τους "υπουργούς" αντιπολιτεύσεως της ΝΔ, τους "συντρόφους" σας του ΣΥΝ και, κυρίως, από το "λαουτζίκο" του ΣΕΒ, όχι απλώς συναίνεση, απόλυτη πλειοψηφία έχετε κατακτήσει.

***

Ασχετο, αλλά χρήσιμο: Ως γνωστόν "οι καλοί παντού χωράνε". Ως "καλοί" από την κυβέρνηση νοούνται όσοι συναινούν με την κυβέρνηση. Οσο για τους "κακούς", ε, αυτοί είναι μέσα. Κι όσοι δεν είναι ακόμα, φροντίζει η κυβέρνηση να τους χώσει μέσα μια ώρα αρχύτερα. Οπως τους αγρότες που καταδικάστηκαν στην Αρτα και δημεύτηκαν οι περιουσίες τους, για παράδειγμα.***

Τι είναι αυτό που φυλακίζει αγρότες, χαφιεδίζει κατά μελών της ΕΣΑΚ και "στηρίζει στην πράξη τα ασθενέστερα στρώματα", όπως είπε ο Κ. Σημίτης χτες; Ο "εκσυγχρονισμός"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ