ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους σχεδιάζουν την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος έστειλαν χτες οι οικοδόμοι. Διάβημα στη ΓΣΕΕ, την οποία κάλεσαν να αποχωρήσει ΤΩΡΑ από τον "κοινωνικό διάλογο". Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν

Πρώτη αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος,όπως κυνικά περιγράφονται στη διαβόητη "έκθεση Σπράου", έδωσαν χτες οι οικοδόμοι, με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία του κλάδου και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Χιλιάδες απεργοί οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά, με μια ιδιαίτερα μαζική, δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, διαμήνυσαν ότι τα σχέδια αυτά δε θα περάσουν.Ταυτόχρονα απαίτησαν να αποχωρήσει εδώ και τώρα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης.Προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επόμενα βήματα τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη και την πραγματοποίηση νέας 24ωρης πανελλαδικής - πανοικοδομικής απεργίας στις 13 Νοέμβρη.

Πρώτος σταθμός της μεγαλειώδους πορείας των οικοδόμων, που ξεκίνησε απ' την πλατεία Κάνιγγος, ήταν το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη.

Ο υφυπουργός εξαπέλυσε ευθεία βολή κατά του νέου τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων,προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγαλοκατασκευαστών, λέγοντας πως "υπάρχουν και αντίθετες γνώμες ότι δεν έπρεπε ο συντελεστής να είναι 1,5 ένσημο ανά τετραγωνικό μέτρο"!Συνέχισε λέγοντας ότι είναι "κυβερνητική απόφαση η μείωση κατά 50% των ενσήμων στις οικοδομές σε αγροτικές περιοχές και δεν αλλάζει" και παρέπεμψε όλα τα ασφαλιστικά αιτήματα στον "κοινωνικό διάλογο"...

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα, όπως "Στα 55 σύνταξη","Το δρόμο μας διαλέξαμε και δε σας προσκυνούμε, με αγώνες μαζικούς το δίκιο μας θα βρούμε",και "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας, κάτω τα χέρια απ' τα ασφαλιστικά μας",οι οικοδόμοι συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων.

Μ. Κωστόπουλος: Τα ταμεία είναι των εργαζομένων

Ο Μ. Κωστόπουλος εξέφρασε στους συνδικαλιστές τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες των οικοδόμων και επισήμανε: "Αυτές τις μέρες είμαστε μάρτυρες μιας ολομέτωπης επίθεσης. Σε πρώτο στάδιο είναι προπαγανδιστικού χαρακτήρα και έπεται συνέχεια. Δηλαδή πάνε για να δώσουν τη μεγαλύτερη "δαγκωνιά" στο εργατικό κίνημα, στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.Ο κ. Σπράος είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, δε χωρά καμιά αμφιβολία γι' αυτό, αλλά αυτός βγαίνει στο προσκήνιο και είσαι υποχρεωμένος να το επικαλείσαι, παρότι αυτός ο κύριος αμφιβάλλουμε αν γνωρίζει τι θα πει Ταμείο Ασφάλισης. Αν γνωρίζει ότι τα Ταμεία τα πήραν οι εργάτες από Ταμεία Αλληλεγγύης και τα έκαναν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Και έρχεται αυτός ο κύριος και αντί να πει το κράτος χρωστάει στα Ταμεία 5 τρισ. δραχμές, λέει να περικόψουμε για να "σώσουμε" τα Ταμεία. Τα Ταμεία είναι των εργαζομένων και οι ίδιοι θα τα σώσουν. Σε αυτή την περίπτωση μπαίνει και ένα ζήτημα. Η ΓΣΕΕ μπορεί να ακούει τέτοια πράγματα και να μη μιλάει; Μπορεί να ακούει τέτοια πράγματα και να συνεχίζει να συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο"; Μιλάμε για καταπληκτικό φαινόμενο. Και εκείνοι οι άλλοι, οι "ντροπαλοί" συμμετέχοντες στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", στο κλειστό δηλαδή παραμάγαζο, μπορούν να μας πουν γιατί κάθονται και τι κουβεντιάζουν, αφού βλέπουν τι έρχεται; Η αντίδρασή σας είναι σωστή, λειτουργήσατε αυτόματα και αυτό είναι προς τιμήν των οικοδόμων και των άλλων εργαζομένων που αντιδρούν σε αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να συγκροτηθεί το μέτωπο των εργαζομένων απ' τα κάτω, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αναχαιτίσουμε το κακό που έρχεται".

Στον "κοινωνικό διάλογο" παρέπεμψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σφυρίου,ενώ ο Γ. Ορφανός,βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στα όργανα του κόμματος. Ο Θ. Γαϊτάνας,από το ΔΗΚΚΙ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ο Μ. Μουσταφά από τον ΣΥΝ είπε "συμμερίζομαι την αγωνία των οικοδόμων".

Α. Ζαζόπουλος: "Θα τους σταματήσουμε"

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω απ' τη Βουλή, ο Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων τόνισε: "Θα σταματήσουμε τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια, όσοι αγώνες και αν χρειαστούν. Είναι σίγουρο ότι η επιμονή και η θέληση μας, θα φέρουν τα αποτελέσματα που εμείς ζητάμε. Η πανεργατική απεργία στις 23 του μήνα είναι στα δικά μας χέρια. Ακόμα από δω προκηρύσσουμε τη νέα απεργία του κλάδου στις 13 Νοέμβρη και θα υπάρξει και συνέχεια".

"Αποχωρήστε ΤΩΡΑ!"

Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο,επισκέφτηκαν στη συνέχεια συνδικαλιστές και δεκάδες οικοδόμοι, επιδίδοντάς του το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, με το οποίο απαιτούν: "Να αποχωρήσει αμέσως η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και των προαποφασισμένων αποφάσεων. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα και σας απαγορεύουμε να διαπραγματεύεστε κατακτήσεις και δικαιώματά μας".

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, εμμένοντας στην ίδια λογική, είπε ότι η συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" είναι απόφαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ και είπε ότι θα μεταφέρει την πρόταση στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.

Ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, τον οποίο επίσης επισκέφτηκαν, τόνισε: "Η ΓΣΕΕ κάθε μέρα και πιο έντονα αναδείχνεται στο αριστερό "χέρι" της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί από τα κάτω, με τον αγώνα των εργατών και των υπαλλήλων, με την αλλαγή των συσχετισμών, ξεκινώντας απ' τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τους κλάδους. Είναι απαράδεκτο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να κάνει τον "τροχονόμο" όταν ένα έγκλημα συντελείται με αιχμή το ασφαλιστικό και πιστεύουμε ότι στην απεργία στις 23 Οκτώβρη η εργατική τάξη πρέπει να στείλει ένα σήμα, ένα σινιάλο προς κάθε κατεύθυνση".

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική συγκέντρωση - παρά την καταρρακτώδη βροχή - πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης στο άγαλμα Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στην Πάτρα

Ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων χαρακτηρίζεται η συγκέντρωση των απεργών οικοδόμων στην Πάτρα. Ακολούθησε μαχητική πορεία στη Νομαρχία και στο Δημαρχείο της πόλης, όπου οι οικοδόμοι προειδοποίησαν - εκτός των άλλων - ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα σκλαβοπάζαρα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που προωθούνται στην περιοχή.

"Οχι" και από την Ελευσίνα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του Θριασίου

Με αίτημα να μην επιχειρηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με βάση τις ισοπεδωτικές κατευθύνσεις της "έκθεσης Σπράου", αλλά και να καταργηθούν άμεσα οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Πεδίου,πραγματοποίησαν χτες τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Εργαζόμενοι από πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, στις 12 το μεσημέρι, έδωσαν ένα δυναμικό "παρών" σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων κατά της ανεργίας και προειδοποιώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και κατάργηση του οχταώρου. Απαίτησαν επίσης τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα 9.600 ένσημα σε ιδιαίτερα βαριές εργασίες. Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, κλειστοί έμειναν οι Δήμοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Τ. Τζεγιαννάκης,που μεταξύ άλλων ζήτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα.Ο τελευταίος, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα των εργαζομένων, έκανε γενικόλογες αναφορές στην απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς και την ανταγωνιστικότητα... και όλα αυτά για να ζητήσει προσαρμογή και αλλαγή νοοτροπίας από τους εργαζόμενους..! Για το θέμα του ασφαλιστικού, είπε πως δεν είναι αρμόδιος, παραπέμποντάς τους στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οσο και τη διατήρηση του ορίου των 10.500 ενσήμων για πλήρη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, ανέφερε πως η κυβέρνηση "το βλέπει", χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια κατεύθυνση.

Ο Α. Χοροζάνης,μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, δήλωσε στο "Ρ": "Η σημερινή αντιμετώπιση του υφυπουργού είναι μέσα στα γενικότερα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί τους εργαζόμενους σε τριτοκοσμική κατεύθυνση στις εργασιακές σχέσεις και σε όλες τις μορφές απασχόλησης, καθώς και στη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος".

KYBEPNHΣH ΓΙΑ "ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ"
"Τεκμηριωμένη εναλλακτική λύση"

Συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ διά του κ. Αλογοσκούφη

Με ιδιαίτερη επιμέλεια πρόβαλε την εγκυρότητα και την αξία της περιβόητης "έκθεσης Σπράου" για το ασφαλιστικό, με την οποία τινάζεται στον αέρα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,χτες, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να πείσει ότι οι θέσεις που διατυπώνονται στην έκθεση δεν ανήκουν στην κυβέρνηση!

Ετσι, ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο προσφέρει "τεκμηριωμένες επιστημονικά εναλλακτικές λύσεις" και αποτελεί "θετική συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο" και το οποίο έγινε κατά παραγγελία του πρωθυπουργού και παρουσιάστηκε από τους συμβούλους του, δεν είναι η κυβερνητική θέση... Μάλιστα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πρόσθεσε ότι"η κυβέρνηση θα πει τις απόψεις της την ώρα που θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος", αφού όμως στο μεταξύ έχει φροντίσει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα "ζύμωσης".

Για του λόγου το... αληθές, ο Δ. Ρέππας ανήγαγε το συγκεκριμένο κείμενο σε βάση συζήτησης στον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι "στο πλαίσιο των συζητήσεων για το ασφαλιστικό σύστημα, όλες οι πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν, να υιοθετήσουν, να ενσωματώσουν ή να απορρίψουν και να αγνοήσουν θέσεις τις οποίες έχει διατυπώσει ο κ. Σπράος".

Στο μεταξύ χτες, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΛΑΝΕΤ, ο Γ. Σπράος επανέλαβε ότι όποιος θέλει να παίρνει περισσότερα από τη λεγόμενη "εθνική σύνταξη" θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα, πρόβαλε την ανάγκη "επιμήκυνσης του εργασιακού βίου" και της μείωσης των συντάξεων, έριξε την ευθύνη για την κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης και τις αλλαγές που προτείνει στις... "δημογραφικές συνθήκες" και απέφυγε να προσδιορίσει το "κοινωνικό κόστος" των μέτρων που εισηγήθηκε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων, Γ. Αλογοσκούφης,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες, προχώρησε σε ουσιαστική αποδοχή των προτάσεων της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς την "ακαδημαϊκή" και "διαπιστωτική των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος", υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι η λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

- Την αντίθεσή της με την έκθεση Σπράου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επισημαίνοντας ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και η επιβίωσή του είναι εθνικό θέμα και δεν μπορεί να εξετάζεται μόνο μέσα στα στενά πλαίσια της σχέσης συνταξιούχων - εργαζομένων ή εισφορών προς συντάξεις.

- "Βόμβα" στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, χαρακτηρίζει την έκθεση το ΝΑΡ,αναφέροντας ότι "πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων". Επίσης, χαρακτηρίζει "πρόκληση" τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Στους δρόμους από αύριο οι συνταξιούχοι

Παναττικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο αύριο στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή και προειδοποιεί με "θερμό χειμώνα"

Παναττικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα που προωθεί η κυβέρνηση. "Απορρίπτουμε την κινδυνολογία, για το Ασφαλιστικό, της κυβέρνησης και των διαφόρων καλοπληρωμένων τεχνοκρατών, Σπράο, Τίνιο και άλλων", τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής. Οι συνταξιούχοι προειδοποιούν για "θερμό" χειμώνα, προγραμματίζοντας περιφερειακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα, ενώ θα συμμετέχουν στην απεργιακή πανεργατική κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη.

- Με ψήφισμα σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καταγγέλλεται η κυβέρνηση για την αντεργατική και αντισυνταξιουχική πολιτική της. Επισημαίνεται ότι "η κυβέρνηση, για να περάσει τα πιο αντεργατικά μέτρα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του 8ωρου κλπ., χρησιμοποιεί τον κοινωνικό διάλογο για να υποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό καταλογίζουμε σοβαρές ευθύνες στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που συμμετέχει σ' αυτόν. Απαιτούμε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι να αποχωρήσουν απ' τον "κοινωνικό διάλογο"". "Είμαστε αποφασισμένοι - καταλήγουν - να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας".

- Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, 5 Νοέμβρη, οι συνταξιούχοι των ταμείων ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, ΤΣΑ και ΝΑΤ της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 25 συνταξιουχικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τη μεγαλειώδη, μαχητική πορεία

Νεανικό δυναμικό "παρών"

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Θριάσιου, έξω από το υπουργείο Εργασίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ