ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δυναμικό μήνυμα από τη Θεσσαλία

Απτόητοι και μάλιστα με μεγαλύτερο πείσμα, πρωτοφανή μαζικότητα και συνεχώς αυξανόμενη δυναμικότητα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εναντίον των αναγκαστικών συνενώσεων κοινοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση, οι κάτοικοι πολλών χωριών των νομών Θεσσαλίας.

Σήμερα, στις δέκα το πρωί, οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης θα κατέβουν στη Λάρισα και θα καταλάβουν τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διαμαρτυρόμενοι για την αναγκαστική συνένωση της κοινότητάς τους με τον Δήμο Ελασσόνας. Η διοργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου αποφασίστηκε σε λαϊκή συνέλευση - με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων - που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια οι κάτοικοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Λάρισας - Κοζάνης.

Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, στις εννιά το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή "Κουκάκι",όπου το 1943 εκτελέστηκαν 138 Δομενικιώτες από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, αποφάσισαν το κοινοτικό συμβούλιο Δομένικου της Λάρισας και ο Σύλλογος Απανταχού Δομενικιωτών. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Απανταχού Δομενικιωτών αναφέρεται σε "δεύτερο ολοκαύτωμα" στο Δομένικο έδαφος, εξαιτίας του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" και προτείνει είτε να δημιουργηθεί Δήμος περιοχής Δομένικου με όλες τις κοινότητες της περιοχής, ανεξαρτήτως πού θα είναι η έδρα, ή να γίνει ο Δήμος Ποταμιάς και να παραμείνει αυτόνομη η κοινότητα Δομένικου.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι κάτοικοι των χωριών Ελαφος,Συκουρίου,Φαλάνης και άλλων της Λάρισας. Επίσης, στην Καρδίτσα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι των κοινοτήτων Καρδιτσομαγούλας, Μαγουλίτσας, Κρανιάς, Ανάβρας και άλλων.

Το Ζάρκο στην Αθήνα

Για δεύτερη φορά προχτές, μέσα σε λίγες μέρες, οι κάτοικοι του χωριού Ζάρκο Τρικάλων, πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποκλείοντας, ταυτόχρονα, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, τον εθνικό δρόμο Λάρισας - Τρικάλων.Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και με επικεφαλής τον κοινοτάρχη Σπ. Τσιοτινό,έφτασαν στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα και παρέδωσαν το ψήφισμά τους κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" στον Περιφερειάρχη Π. Βασιλείου.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους έδωσαν χτες οι κάτοικοι του Ζάρκο, με την κάθοδό τους στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Με πλακάτ και συνθήματα κάτοικοι της κοινότητας διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" και της αναγκαστικής συνένωσης του χωριού τους με τον Δήμο Φαρκαδώνας. "Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί" ήταν το μήνυμα των συγκεντρωμένων που έφτασαν από το Ζάρκο με δύο λεωφορεία.

Επιτροπή των κατοίκων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας Σπ. Τσιοτινό συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, εκτός του ΣΥΝ. Από την πλευρά του ΚΚΕ, οι βουλευτές Στρατής Κόρακας και Μήτσος Κωστόπουλος,διατύπωσαν τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στον "Ι. Καποδίστρια", ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον λαό του Ζάρκο, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου (92%) έχει ταχθεί με τοπικό δημοψήφισμα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Παράλληλα, τόνισαν στα μέλη της Επιτροπής πως θα προωθήσουν το αίτημά τους, όπως και άλλων κοινοτήτων που διαμαρτύρονται, με Ερωτήσεις του Κόμματος στη Βουλή.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της Επιτροπής εξέφρασαν η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκε ο Κ. Σφυρίου, ο οποίος προσπάθησε να εξωραϊσει το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

  • Κινητοποιήσεις κατά των αναγκαστικών συνενώσεων εξήγγειλε και η κοινότητα Πέπλου (οικισμοί Πέπλου, Βρυσούλας, Κήπων και Γεμιστής) Εβρου. Χτες έγιναν συζητήσεις σχετικά με τον "Ι. Καποδίστρια" στους οικισμούς Γεμιστής, Κήπων και Βρυσούλας.
"Το μακρύ χέρι του κράτους σας"

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα σε συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο "Καποδίστριας"

"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση και η ύπαιθρος δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ΟΤΑ. Εχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο τρόπο που είναι οργανωμένη η δημόσια διοίκηση, γραφειοκρατικά, για να μπορεί καλύτερα να υπηρετεί κομματικά και κυρίως μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι το "μακρύ χέρι" του σκληρά ταξικού κράτους σας".

Τα παραπάνω τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τη διαφημιστική καμπάνια του προγράμματος "Καποδίστριας", που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Ο Στρ. Κόρακας αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα του σχεδίου "Καποδίστριας", τόνισε: "Θεωρώ αθλιότητα αυτό που προσπαθείτε να κάνετε, λέγοντας ότι όσοι κοινοτάρχες αντιδρούν, αντιδρούν για την καρέκλα και το μισθό. Ξέρετε πολύ καλά ότι πάρα πολλοί είναι αυτοί που σας έχουν προτείνει να απαλλαγούν, να καταργήσετε τα παραστατικά. Ορίστε, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Πάψτε να συκοφαντείτε, να διασύρετε ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα για τα συμφέροντα της κοινότητας και των κατοίκων, για τα συμφέροντα της υπαίθρου μας. Και επειδή προέρχομαι από νησιωτικό χώρο επιτρέψτε μου να πω ότι για τα νησιά ειδικά, για εθνικούς λόγους, για την εθνική μας άμυνα, αυτό το τερατούργημα γίνεται και επίθεση ενάντια στην εθνική μας άμυνα".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το σχέδιο "Καποδίστριας" προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συρρικνωθεί μεταξύ άλλων ο αγροτικός πληθυσμός και είπε ότι τα κόμματα του δικομματισμού θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση "φορομπήχτη, φοροεισπράκτορα, προωθητή της αντιλαϊκής πολιτικής".

Εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι όλοι συμφωνούν με το σχέδιό της, συνέχισε ο Στρ. Κόρακας, γιατί δε δέχεται να "κάνουμε δημοψήφισμα στην κάθε κοινότητα; Και αν το κερδίσετε, με γεια σας και χαρά σας. Γιατί δεν το δέχεστε; Η δική σας όμως συμμετοχή περιορίζεται στο "κανένας τρόπος, καμία δυνατότητα διαφυγής δεν υπάρχει".

Αναφερόμενος στη διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι πρωτοφανές στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας, νόμος ο οποίος δε συζητήθηκε καν στο Υπουργικό Συμβούλιο που δε συζητήθηκε στη Βουλή, να διαφημίζεται για να προωθηθεί.

Ασύστολα ψεύδη με κυβερνητική υπογραφή

Η κυβέρνηση, με τα ίδια της τα κείμενα, φανερώνει το αντιδραστικό περιεχόμενο των στόχων της

Με ασύστολα ψεύδη, που αποκαλύπτονται από τα ίδια της τα κείμενα, η κυβέρνηση αναλώνεται, τις τελευταίες μέρες, σε επιχείρηση προπαγάνδισης του αντιλαϊκού προγράμματός της για την κατάργηση χιλιάδων κοινοτήτων και την ερήμωση της υπαίθρου. Οι ολοσέλιδες πληρωμένες καταχωρήσεις σε εφημερίδες για τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", η συρραφή εύηχων, αλλά ανούσιων συνθημάτων και τα έωλα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε λύνει τα προβλήματα της υπαίθρου, αλλά αντίθετα επιχειρεί να δώσει στην ύπαιθρο και τους κατοίκους της τη χαριστική βολή.

Συγκεκριμένα, στις διαφημίσεις μπορεί κανείς να διαβάσει πως το πρόγραμμα "τονώνει την τοπική οικονομία. Ξαναριζώνει τη ζωή στην ύπαιθρο". Στο σχετικό νομοσχέδιο, όμως, δεν αναφέρεται ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο τόνωσης της αγροτικής οικονομίας και του ισχνού αγροτικού εισοδήματος.

Προπαγανδίζεται πως "παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γιατί ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις". Ομως, δεν απαντώνται ερωτήματα όπως: Τα προγράμματα αυτά έλυσαν τα προβλήματα των Ευρωπαίων; Μείωσαν τα 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν κάτω από το όριο της ανέχειας, τα 20 εκατομμύρια ανέργων και τα 20 εκατομμύρια αστέγων;

Αναφέρεται πως "καμιά κοινότητα δεν καταργείται ως πολιτική και διοικητική οντότητα". Αυτό το μεγάλο ψέμα λέγεται όταν στο χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου αναφέρεται σαφέστατα πως κάθε κοινότητα, η οποία συνενώνεται σε ευρύτερο δήμο ή ευρύτερη κοινότητα, "καταργείται".

Να σημειωθεί, ακόμα, πως στις καταργούμενες κοινότητες, που εντάσσονται στους νέους δήμους ως δημοτικά διαμερίσματα, λειτουργούν Τοπικά Συμβούλια (ΤΣ). Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους καταργείται διάταξη του σημερινού Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία τα ΤΣ ήταν νομικά πρόσωπα. Ετσι, δεν έχουν, πλέον, καμία αρμοδιότητα διαχείρισης πόρων. Απλά, "εκφέρουν γνώμη" και "διατυπώνουν προτάσεις" (σ. σ. χαρακτηριστικές φράσεις από το ίδιο το νομοσχέδιο) στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου δήμου. Αρα καταργείται και ο πολιτικός ρόλος των πρώην κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση, βέβαια, παραβλέποντας τα παραπάνω, έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως με το πρόγραμμά της "οι κοινότητες αποκτούν πραγματική δύναμη και φωνή. Οι πολίτες παίρνουν το μέλλον της περιοχής τους στα χέρια τους". Απάντηση στους ισχυρισμούς της δίνει και πάλι η ίδια. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζει πως "η δημιουργία νέου ΟΤΑ σε ευρύτερη χωρική ενότητα αμβλύνει τον άμεσο δεσμό αντιπροσώπευσης που επιτυγχάνεται στη μικρή κλίμακα. Ο αντιπρόσωπος απομακρύνεται από το "βλέμμα" του αντιπροσωπευόμενου. Ετσι η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Επομένως, οι δημότες δεν παίρνουν κανένα μέλλον στα χέρια τους. Δε θα μπορούν να πιέσουν τους αιρετούς για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι αιρετοί, αποκομμένοι από το λαό, απρόσκοπτα θα μπορούν να μεταβληθούν σε όργανα διοχέτευσης αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Χαράτσια

Οι διοικούντες προπαγανδίζουν πως με το πρόγραμμα οι νέοι δήμοι θα κάνουν μια σειρά από έργα. Δεν απαντούν όμως στο ερώτημα γιατί τα έργα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί δε δίνουν το 1 τρισ. που παρακρατούν από τους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, γεγονός που επιτείνει την οικονομική τους αδυναμία να παρέχουν υπηρεσίες.

Επίσης, δεν προσδιορίζουν από πού θα αντληθούν τα κονδύλια για να εκτελεστούν τα έργα που διαφημίζουν. Οπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των δήμων, αλλά μόνο ανακατανομή των σημερινών πενιχρών πόρων τους. Των πόρων που ωθούν αιρετούς να επιβάλλουν πρόσθετα χαράτσια στους δημότες, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και να λειτουργήσουν οι δήμοι.

Από τα προηγούμενα γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συνέχιση της αναζήτησης πόρων στην τσέπη του δημότη. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει πως για κάθε έργο που εκτελείται στην περιοχή τους, οι αιρετοί έχουν το νομικό δικαίωμα να επιβάλουν πρόσθετα χαράτσια στους εργαζομένους.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ