Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασύστολα ψεύδη με κυβερνητική υπογραφή

Η κυβέρνηση, με τα ίδια της τα κείμενα, φανερώνει το αντιδραστικό περιεχόμενο των στόχων της

Με ασύστολα ψεύδη, που αποκαλύπτονται από τα ίδια της τα κείμενα, η κυβέρνηση αναλώνεται, τις τελευταίες μέρες, σε επιχείρηση προπαγάνδισης του αντιλαϊκού προγράμματός της για την κατάργηση χιλιάδων κοινοτήτων και την ερήμωση της υπαίθρου. Οι ολοσέλιδες πληρωμένες καταχωρήσεις σε εφημερίδες για τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", η συρραφή εύηχων, αλλά ανούσιων συνθημάτων και τα έωλα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε λύνει τα προβλήματα της υπαίθρου, αλλά αντίθετα επιχειρεί να δώσει στην ύπαιθρο και τους κατοίκους της τη χαριστική βολή.

Συγκεκριμένα, στις διαφημίσεις μπορεί κανείς να διαβάσει πως το πρόγραμμα "τονώνει την τοπική οικονομία. Ξαναριζώνει τη ζωή στην ύπαιθρο". Στο σχετικό νομοσχέδιο, όμως, δεν αναφέρεται ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο τόνωσης της αγροτικής οικονομίας και του ισχνού αγροτικού εισοδήματος.

Προπαγανδίζεται πως "παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γιατί ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις". Ομως, δεν απαντώνται ερωτήματα όπως: Τα προγράμματα αυτά έλυσαν τα προβλήματα των Ευρωπαίων; Μείωσαν τα 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν κάτω από το όριο της ανέχειας, τα 20 εκατομμύρια ανέργων και τα 20 εκατομμύρια αστέγων;

Αναφέρεται πως "καμιά κοινότητα δεν καταργείται ως πολιτική και διοικητική οντότητα". Αυτό το μεγάλο ψέμα λέγεται όταν στο χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου αναφέρεται σαφέστατα πως κάθε κοινότητα, η οποία συνενώνεται σε ευρύτερο δήμο ή ευρύτερη κοινότητα, "καταργείται".

Να σημειωθεί, ακόμα, πως στις καταργούμενες κοινότητες, που εντάσσονται στους νέους δήμους ως δημοτικά διαμερίσματα, λειτουργούν Τοπικά Συμβούλια (ΤΣ). Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους καταργείται διάταξη του σημερινού Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία τα ΤΣ ήταν νομικά πρόσωπα. Ετσι, δεν έχουν, πλέον, καμία αρμοδιότητα διαχείρισης πόρων. Απλά, "εκφέρουν γνώμη" και "διατυπώνουν προτάσεις" (σ. σ. χαρακτηριστικές φράσεις από το ίδιο το νομοσχέδιο) στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου δήμου. Αρα καταργείται και ο πολιτικός ρόλος των πρώην κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση, βέβαια, παραβλέποντας τα παραπάνω, έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως με το πρόγραμμά της "οι κοινότητες αποκτούν πραγματική δύναμη και φωνή. Οι πολίτες παίρνουν το μέλλον της περιοχής τους στα χέρια τους". Απάντηση στους ισχυρισμούς της δίνει και πάλι η ίδια. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζει πως "η δημιουργία νέου ΟΤΑ σε ευρύτερη χωρική ενότητα αμβλύνει τον άμεσο δεσμό αντιπροσώπευσης που επιτυγχάνεται στη μικρή κλίμακα. Ο αντιπρόσωπος απομακρύνεται από το "βλέμμα" του αντιπροσωπευόμενου. Ετσι η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Επομένως, οι δημότες δεν παίρνουν κανένα μέλλον στα χέρια τους. Δε θα μπορούν να πιέσουν τους αιρετούς για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι αιρετοί, αποκομμένοι από το λαό, απρόσκοπτα θα μπορούν να μεταβληθούν σε όργανα διοχέτευσης αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Χαράτσια

Οι διοικούντες προπαγανδίζουν πως με το πρόγραμμα οι νέοι δήμοι θα κάνουν μια σειρά από έργα. Δεν απαντούν όμως στο ερώτημα γιατί τα έργα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί δε δίνουν το 1 τρισ. που παρακρατούν από τους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, γεγονός που επιτείνει την οικονομική τους αδυναμία να παρέχουν υπηρεσίες.

Επίσης, δεν προσδιορίζουν από πού θα αντληθούν τα κονδύλια για να εκτελεστούν τα έργα που διαφημίζουν. Οπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των δήμων, αλλά μόνο ανακατανομή των σημερινών πενιχρών πόρων τους. Των πόρων που ωθούν αιρετούς να επιβάλλουν πρόσθετα χαράτσια στους δημότες, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και να λειτουργήσουν οι δήμοι.

Από τα προηγούμενα γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συνέχιση της αναζήτησης πόρων στην τσέπη του δημότη. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει πως για κάθε έργο που εκτελείται στην περιοχή τους, οι αιρετοί έχουν το νομικό δικαίωμα να επιβάλουν πρόσθετα χαράτσια στους εργαζομένους.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ