Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στάση αναμονής από τους σεισμολόγους

Πέντε σεισμικές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ καταγράφηκαν χτες

Αναπάντητο παρέμεινε και χτες, μεταξύ των σεισμολόγων, το ερώτημα αν πρόκειται να γίνει νέος μεγαλύτερος σεισμός από τον προχτεσινό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη μισή Ελλάδα.

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα το Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε καταγράψει πέντε σεισμικές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, με μεγαλύτερη εκείνη που σημειώθηκε χτες στις 6.05 το πρωί, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το γεγονός αυτό δεν αφήνει περιθώρια στους σεισμολόγους να μιλήσουν με σιγουριά για τη μετασεισμική εξέλιξη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις τους, θα ήταν λογικό να γίνει κάποια σεισμική δόνηση με μέγεθος μεταξύ 5 με 5,5 Ρίχτερ, μετά την προχτεσινή.

"Πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα 24ωρο και μετά να μιλήσουμε με σιγουριά. Αναμέναμε κάποιο σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά δεν έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. Ετσι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή προσεισμική δόνηση", επισήμανε στο "Ρ" η σεισμολόγος Γ. Παπαδοπούλου.Ακόμα, αναφέρει ότι ο σεισμός αυτός μοιάζει με εκείνον του 1926 εντάσεως 6,2 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο, αφού και τότε δεν είχε σημειωθεί μεγάλη μετασεισμική δόνηση.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπής,σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε: "Κάθε σεισμός έχει τη δική του φυσιογνωμία. Πράγματι δεν υπάρχει μεγάλος μετασεισμός και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο προχθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο ακόμα". Ο σεισμολόγος συνιστά στους κατοίκους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ιδιαίτερη προσοχή και προτείνει να αποφεύγουν να μένουν σε σπίτια στα οποία υπάρχουν ρωγμές.

Στο μεταξύ, μέχρι τώρα οι τοπικές αρχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας έχουν καταγράψει μικρές ζημιές σε σπίτια και δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ρωγμές σε 10 παλιές αποθήκες και ακατοίκητα σπίτια στην Κορώνη, την Πύλο και την Καρδαμύλη, σε δύο εκκλησίες στις περιοχές των Βουναρίων και των Καστανιών Μεσσηνίας και στο αστυνομικό τμήμα Κορώνης, ενώ στη Λακωνία έχουν σημειωθεί ρωγμές σε 7 κατοικίες και 10 ακατοίκητα σπίτια. Σημειώνεται ακόμα ότι κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας έχουν μεταβεί στις περιοχές αυτές για αυτοψία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ