Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στα ""αγροτοδικεία"" έγινε χτες στην Αμαλιάδα
  • Αγωνιστική συνέχεια σήμερα στο Μεσολόγγι, όπου δικάζονται 13 καπνοπαραγωγοί
  • Σήμερα, επίσης, στην Κατερίνη οδηγούνται στο δικαστήριο 60 καπνοπαραγωγοί για τις κινητοποιήσεις του 1994

Αγωνιστική απάντηση στα "αγροτοδικεία" που έστησε πανελλαδικά η κυβέρνηση, έδωσαν χτες οι αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι της Ηλείας. Συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που έγινε έξω από το δικαστήριο της Αμαλιάδας, την ώρα που 24 αγρότες οδηγούνταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Το δικαστήριο ανέβαλε τελικά την εκδίκαση της υπόθεσης και όρισε νέα δικάσιμο στις 7 του Απρίλη '98.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους στην πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Μαζικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αμαλιάδα έδωσαν εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Ηταν εκεί αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πύργου,του Σωματείου ΤΑΞΙ Αμαλιάδας,τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πύργου, Γαστούνης, Βαρθολομιού και Ζαχάρως,αντιπρόσωπος της Κοινότητας Μίνθης,ο Αγροτικός Σύλλογος Φολόης,ο πρόεδρος των εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ολυμπίας,αντιπροσωπείες του ΚΚΕ,του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛΑΝ,αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νομαρχιακού συμβούλου Ηλείας Διον. Γιατρά,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του "στον αγώνα των αγροτών ενάντια στην τρομοκρατία που τους ασκείται", προσθέτοντας πως "οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται". Μια κίνηση συμπαράστασης απρόσμενη - και για πολλούς εκ των πραγμάτων αναγκαστική - καθώς ο νομάρχης και πολλά στελέχη του ΝΣ Ηλείας στην περίοδο της αγροτικής κινητοποίησης διακρίθηκαν για την ανοιχτή εχθρότητά τους σ' αυτή. Τη συμπαράσταση των εργαζομένων του Πύργου στους δικαζόμενους αγρότες και την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης, εξέφρασαν, ακόμα, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γρ. Τρυφωνόπουλος και οι πρόεδροι των Συνδικάτων Οικοδόμων Πύργου Τ. Σταθάς,Γαστούνης Γ. Κάρδαρης,Βαρθολομιού και περιχώρων Θυμ. Μελισσαράτος.

Στη συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Γ. Γκρουμούτης,ο οποίος σημείωσε πως οι αγρότες κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται εξαιτίας του ξεκληρίσματος που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ. Ο ίδιος καυτηρίασε, επίσης, το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με τα "αγροτοδικεία" και τις διώξεις συνδικαλιστών και πρόσθεσε - μέσα από τις επιδοκιμασίες των συγκεντρωμένων - πως οι αγρότες δεν κάμπτονται και πως θα συνεχίσουν να παλεύουν μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.

Μετά την αναβολή της δίκης οι δικαζόμενοι αγρότες δήλωσαν πως δεν αισθάνονται όμηροι των "αγροτοδικείων" και όσο τα προβλήματά τους είναι άλυτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ΟΑΣ Ηλείας και πρώτου κατηγορούμενου στη δίκη, Σ. Αντωνάτου: "Οσοι ελπίζουν να μας δουν φοβισμένους στα σπίτια μας, θα απογοητευτούν. Πολύ σύντομα θα μας ξαναδούν στους δρόμους του αγώνα".

Σε Μεσολόγγι - Κατερίνη

Στο Μεσολόγγι και την Κατερίνη πιάνουν "δουλιά" σήμερα τα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Μεσολογγίου δικάζονται σήμερα 13 αγρότες επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής το 1994. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την επιχείρηση δικαστικής εξόντωσης των αγωνιζομένων αγροτών, που έχει στήσει η κυβέρνηση και καλεί όλους τους αγρότες του νομού να δώσουν σήμερα το πρωί αγωνιστικό "παρών" στο "αγροτοδικείο" του Μεσολογγίου και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών. Τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Στην Κατερίνη, μετά την καταδική 20 αγροτών την περασμένη βδομάδα, οδηγούνται σήμερα στο δικαστήριο 60 αγρότες, οι οποίοι θα δικαστούν σε δύο δικάσιμους, με τη "γνωστή" κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι 60 αγρότες κατηγορούνται επειδή συμμετείχαν στον πολυήμερο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Κατερίνης, τον Απρίλη του 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ