Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Παγώνουν" τις αποζημιώσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ροδακινοπαραγωγών της Σκύδρας

Σε μέγιστη κοροϊδία εξελίσσεται η υπόθεση της καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες που οι καλλιέργειες έπαθαν μεγάλες ζημιές από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης. Παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα μέσα του Οκτώβρη, δε φαίνεται ακόμα φως για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, παρά τις σχετικές υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας, ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τέλος τους μήνα. Ακόμα, όπως καταγγέλλουν πολλοί παραγωγοί και αγροτικές οργανώσεις οι αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, θα καλύψουν ένα μικρό μέρος των ζημιών και όχι τις πραγματικές καταστροφές από τους παγετούς της άνοιξης.

Μπρος στην κατάσταση αυτή εκατοντάδες αγανακτισμένοι αγρότες της περιοχής Σκύδρας στην Πέλλα, στην πλειοψηφία τους ροδακινοπαραγωγοί, πραγματοποίησαν προχτές συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοκρατίας απέναντι από το δημαρχείο της Σκύδρας. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργανωτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος Σκύδρας, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Συνεταιρισμός Σκύδρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Λιποχωρίου και άλλοι φορείς της περιοχής, οι πληγέντες αγρότες απαίτησαν δίκαιες, αντικειμενικές και έγκαιρες αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, αφού πολλοί από αυτούς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του χειμώνα που έρχεται.

Στη συγκέντρωση των πληγέντων αγροτών της περιοχής της Σκύδρας παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,η οποία στην ομιλία αναφέρθηκε στη δεδομένη υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι η συνολική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Σκύδρας Ιορδ. Τζαμτζής και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Θ. Κασαμπαλίδης.Ο πρώτος επισήμανε πως η φετινή παραγωγή ροδάκινων στους νομούς Πέλλας - Ημαθίας και Πιερίας έπαθε μεγάλες ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις στο 100% της παραγωγής και ότι οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις όπως τα χωριά Πετριά, Αρσένι και Προφήτης Ηλίας και της περιοχής της Σκύδρας, κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης του 40 - 50%.

Ο δεύτερος αναφέρθηκε στον πέρα για πέρα άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι η τροποποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση δε λύνει το πρόβλημα, παρά μόνο αυξάνει τις εισφορές των αγροτών και ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ