Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ" ΘΡΑΚΗΣ
Αποπροσανατολισμός και μεγάλα συμφέροντα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

Με... τεχνουπόλεις θέλουν να πείσουν πως θα φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή τους, κάποιοι μεγαλοσχήμονες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η ιδέα της άλλης πόλης, της λεγόμενης τεχνούπολης, παρουσιάστηκε από την αναπτυξιακή εταιρία που εμπνεύστηκε την ιδέα, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χαραλαμπίδης του ΠΑΣΟΚ. Τα πολεοδομικά σχέδια της νέας πόλης προβλέπουν τη δημιουργία ενός χώρου όπου "θα... εκκολάπτονται νέοι επιστήμονες". Απώτερος στόχος του εγχειρήματος - που γίνεται στο όνομα της "ανάπτυξης" της περιοχής - είναι η εξασφάλιση πολιτικής στήριξης προκειμένου να επιτύχει η εταιρία την παραχώρηση εκτάσεων και κονδυλίων για την ίδρυση της τεχνούπολης.

Αποπροσανατολιστικές χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από δουλιά, ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, της βιομηχανίας - βιοτεχνίας. Αλλωστε, επισημαίνει, οι υπάρχουσες πόλεις και το Πανεπιστήμιο, διαθέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να εντάξουν οποιονδήποτε πληθυσμό θα ήθελε να εγκατασταθεί στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Την εποχή που η πολιτική, την οποία αποφάσισε το διεθνές και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και προωθεί μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, οδηγεί στην ερήμωση την ύπαιθρο - με την αντιαγροτική πολιτική και το σχέδιο "Καποδίστριας" - και την περιοχή μας σε υπανάπτυξη, αυτήν την εποχή διάλεξαν κάποιοι, για να λανσάρουν και να προωθήσουν την ιδέα ότι η ανάπτυξη και η μη ερήμωση θα συντελεστούν μέσα από τη δημιουργία καινούριων πόλεων.

Πριν μερικά χρόνια παρουσιάστηκε η ιδέα της δημιουργίας πόλης, της Ρωμανίας, που θα στεγάσει τους Ποντίους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που ζουν στην Ελλάδα. Βρήκαν μάλιστα το χώρο κοντά στα Πετρωτά της Κοινότητας Μαρώνειας του Νομού Ροδόπης. Εχτισαν κι ένα εκκλησάκι και με κάθε ευκαιρία προπαγανδίζουν αυτή την ιδέα, με διάφορους τρόπους. Βρήκαν μάλιστα και επιστήμονες που πρόθυμα την υποστηρίζουν, δίνοντας έτσι και την απαραίτητη "επιστημονική" κάλυψη. Χτες δε, με σχετική μερίδα, άρχισαν να ετοιμάζουν το έδαφος για την κατάθεση στη Βουλή, πρότασης νόμου.

Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, πρόταση για δημιουργία άλλης πόλης, τεχνούπολης όπως τη βαφτίσανε, όπου λέει θα διαμένουν επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο και θα ερευνούν, θα ανακαλύπτουν και τις ανακαλύψεις τους θα τις χρησιμοποιούν στην παραγωγή. Επίσης θα "εκκολάπτονται" εκεί, λέει, επιστήμονες.

Εμείς που ζούμε χρόνια εδώ στη Θράκη, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δε θυμόμαστε να έβαλε ποτέ το μαζικό κίνημα ή κάποιος άλλος το ζήτημα της δημιουργίας καινούριων πόλεων για να αναπτυχθεί η περιοχή. Ούτε το πόρισμα της Βουλής που βγήκε και με τις υπογραφές των κυρίων που υποστηρίζουν τώρα με ζήλο τη δημιουργία νέων πόλεων, μιλάει για ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία νέων πόλεων.

Οι εργαζόμενοι, κι εμείς μαζί τους, πιστεύουμε ότι οι υπάρχουσες πόλεις και το Πανεπιστήμιο, διαθέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να στεγάσουν οποιοδήποτε πληθυσμό ήθελε να εγκατασταθεί, εφόσον υπάρχουν δουλιές για να έρθει αυτός ο πληθυσμός.

Οχι μόνο καινούριες δουλιές δεν ανοίγουν, αλλά και οι σημερινές σιγά σιγά λιγοστεύουν.

Ας δώσουν για την ανάπτυξη της Θράκης τα απαιτούμενα, για την ανέγερση των νέων πόλεων, λεφτά, ενισχύοντας την αγροτική οικονομία, φτιάχνοντας βιομηχανία αξιοποίησης της αγροτικής παραγωγής, ενισχύοντας τη σημερινή βιομηχανία - βιοτεχνία στη βάση κλαδικών προγραμμάτων, ενισχύοντας το Πανεπιστήμιο.

Ας ενισχύσουν το δημόσιο, ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τους συνεταιρισμούς και την ΤΑ, στη διαχείριση και προγραμματισμό των παραπάνω πόρων.

Ας αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, έξω από τα πλαίσια των στόχων του ΝΑΤΟ.

Ας αντιμετωπίσουν όλους τους εργαζόμενους ισότιμα, χωρίς διακρίσεις λόγω γλώσσας, θρησκείας ή καταγωγής και τότε θα έχει ικανοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων της Θράκης.

Ολες οι άλλες ενέργειες εκτός από τον αποπροσανατολισμό, υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, και όχι την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ