Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προέχει η επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων

Συμπεράσματα διεθνούς σεμιναρίου στην Αθήνα

Στη διαπίστωση ότι έξι παράγοντες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποτροπή ενός νέου που επιχειρεί να απεξαρτηθεί, κατέληξε διεθνές σεμινάριο που έγινε στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα. Πρωταρχική θέση σε αυτούς τους παράγοντες έχει η εργασιακή κατάσταση του ατόμου.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε χτεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που συνοψίζει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου που είχε ως θέμα: "Τεχνικές πρόληψης της υποτροπής στη χρήση ουσιών". Αλλοι σημαντικοί παράγοντες - εκτός απ' την εργασιακή κατάσταση - είναι η ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου, η χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών, η παραβατική συμπεριφορά, οι σχέσεις του ατόμου με την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και, τέλος, οι ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε το άτομο τη χρήση.

Η πρωτεύουσα θέση που δίνεται στην εργασιακή κατάσταση φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εξαρτημένων ατόμων είναι άνεργοι. Αυτό προκύπτει τόσο απ' τα στοιχεία των θεραπευτικών κοινοτήτων όσο και απ' τα στοιχεία της Αστυνομίας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια των εργασιών τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης υποστηρικτικών δικτύων κατά τη φάση της επαγγελματικής αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων που ολοκληρώνουν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Επίσης υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της οικογένειας, που όχι μόνο πρέπει να διευρυνθεί αλλά και να ενισχυθεί, προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπευτικής παρέμβασης.

Η επόμενη συνάντηση, τέλος, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 1998 στο Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ