Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
63Ο ΛΥΚΕΙΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στο έλεος της υποβάθμισης

Ενα σχολικό διαμάντι, με πλούσιες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, προσκρούει στους "βράχους" της κυβερνητικής αδιαφορίας... Επίσκεψη της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στο χώρο

Ενα σχολικό συγκρότημα, το 63ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας στη συνοικία του Βοτανικού, που σαν κτιριακή εγκατάσταση πληρεί τις στοιχειώδεις εκπαιδευτικές ανάγκες με σύγχρονες κατασκευές, όχι μόνο "πνίγεται" από τις οχλήσεις των μεταφορικών εταιριών που το περιβάλλουν, αλλά διεκδικεί εδώ και χρόνια, ανεπιτυχώς, την αξιοποίηση ενός πέτρινου κτιρίου που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του συγκροτήματος.

Χτες επισκέφτηκε τα σχολεία κλιμάκιο της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Λεων. Αυδή,ο οποίος συζήτησε τα προβλήματα των σχολείων με τους καθηγητές και τους μαθητές.

Η εικόνα που μας περιέγραψαν και είδαμε είναι τουλάχιστον απογοητευτική για όποιον έχει ακόμη ψευδαισθήσεις περί "ανάπλασης" της Αθήνας υπέρ των πολιτών της. Εστω των παιδιών της...

Στην οδό Ορφέως, στην οποία έχει είσοδο το λύκειο, έχουν μαζευτεί μεταφορικές εταιρίες που μετατρέπουν τον δρόμο σε "ποτάμι" συνεχόμενης ροής τροχοφόρων, χωρίς να διαθέτει ούτε καν πεζοδρόμια! Ακόμη και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στην είσοδο του σχολείου ήταν φανερό πως δέχτηκαν "επισκέψεις" από φορτηγά.

Περίπου εκατό μέτρα από τα σχολεία υπάρχει ένας χώρος που κάποτε είχε μετατραπεί σε πλατεία με μια μικρή παιδική χαρά, ενώ ένα κτίριο, η κυριότητα του οποίου αγνοείται, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και χρησιμεύει για σκουπιδότοπος, ενώ ο υπόλοιπος χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων.

Η περιοχή δεν έχει επαρκή ηλεκτροφωτισμό το βράδυ, ενώ ήδη μια μαθήτρια αποκάλυψε στη χτεσινή συνάντηση και το πρώτο κρούσμα απόπειρας εξοσχολικών ατόμων να "πασάρουν" ναρκωτικά σε μαθητές.

Η συντήρηση των σχολείων είναι προβληματική και γίνεται εκ των ενόντων, είτε με χρήματα του σχολείου, είτε με προσωπική εργασία των γονιών.

Το κτίριο "φάντασμα"

Το μεγάλο "αγκάθι" όμως για τα δυο σχολειά είναι το πέτρινο κτίριο που βρίσκεται ανάμεσά τους, πρώην ιδιοκτησία του στρατού και νυν του Οργανισμού Σχολικών κτιρίων, που από το '86 που ο ΟΣΚ προέβλεπε σε μελέτη την αναπαλαίωσή του, έκτοτε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αποτέλεσμα, να μετατραπεί το ίδιο το κτίριο σε ακόμη έναν σκουπιδότοπο, η αυλή του γύρω σε "ζούγκλα" από τα φυτά και οι καθηγητές να ανησυχούν για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών τους. Στην ίδια μελέτη προβλεπόταν και η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, που τα τελευταία δέκα χρόνια έμεινε κι αυτό στα σχέδια.

Ολα αυτά τη στιγμή που ειδικά το 63ο λύκειο έχει να επιδείξει μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, από θεατρικές παραστάσεις μέχρι και μελέτες, όπως αυτή της περιβαλλοντικής ομάδας των μαθητών του, που με επικεφαλής δύο καθηγήτριές τους έφτιαξαν μία ενδιαφέρουσα έκδοση με τα εναπομείναντα νεοκλασικά της Αθήνας.

Για την αξιοποίηση του κτιρίου έχουν ληφθεί αποφάσεις από τους συλλόγους των καθηγητών και των γονιών, ενώ η διεύθυνση του σχολείου έχει στείλει και έγγραφο στον εισαγγελέα για να τους επιτραπεί να καθαρίσουν τον χώρο, χωρίς όμως να έχει υπάρξει απάντηση εδώ και δύο βδομάδες.

Ερώτηση ΚΚΕ

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή τον Μάρτη του '96, με ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και Δήμου Κουμπούρη,στην οποία περιγράφεται η κατάσταση και ερωτώνται οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Παιδείας σε ποιον ανήκει το κτίριο και τι έχουν σκοπό να κάνουν για την αξιοποίησή του. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαντά ότι το κτίριο ανήκει στον ΟΣΚ και ο ΟΣΚ, μέσω του υπουργείου Παιδείας απαντά ότι "ήδη συντάσσεται μελέτη" αξιοποίησης, η οποία "προωθείται για έγκριση στο Τεχνικό Συμβούλιο του αναφερόμενου Οργανισμού". Προφανώς ακόμη θα... "προωθείται".

Ο Λεων. Αυδής κατέγραψε τα προβλήματα και ειδικά αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και σε δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε ότι η υποβάθμιση της περιοχής που βρίσκονται τα σχολεία "έχει επίπτωση στο ίδιο το σχολείο και το διδακτικό έργο γιατί για τα παιδιά έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι το σχολείο σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον". Οσον αφορά το πέτρινο κτίριο είπε "ότι πρόκειται για μια καλή κατασκευή που όμως επί χρόνια παραμένει κλειστό και εγκατελειμμένο, με πιθανότητα να φθείρεται το ίδιο το κτίριο, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση σκουπιδότοπου". Για το γυμνάσιο είπε ότι υπάρχει ένα χρόνιο αίτημα του σχολείου να αντικατασταθούν τα χαλασμένα, αλουμινένια πλαίσια των παραθυριών. Το τελευταίο έγγραφο από το σχολείο στάλθηκε μέσα στον Οκτώβρη, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τέλος, εξήρε τις πολιτιστικές δραστηριότητες των μαθητών και των καθηγητών του λυκείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ