Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκαν τα Χανιά

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, έχει μετατραπεί η πόλη των Χανίων και η ευρύτερη περιοχή, τις τελευταίες 13 μέρες εξαιτίας του αποκλεισμού του σκουπιδότοπου του Κουρουπητού από τους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου κρατούν εδώ και δύο εβδομάδες κλειστή την παράνομη χωματερή του Κουρουπητού,αρνούμενοι μ' αυτό τον τρόπο να δεχτούν τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στην περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι", τονίζοντας ότι θα είναι πάλι αυτοί τα θύματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Το Συμβούλιο Περιοχής Ακρωτηρίου έχει κληθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα από το δήμαρχο Χανίων, αλλά αρνείται να προχωρήσει σε νέο διάλογο, αφού θεωρεί ότι το πρόβλημα πλέον δε λύνεται με το διάλογο, αλλά μόνο με πολιτικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Δήμος Χανίων έχει ήδη αρχίσει τους ψεκασμούς στα σκουπίδια, αφού οι περισσότεροι σωροί έχουν συσσωρευτεί μέσα στην πόλη, σε τουριστικές περιοχές, καθώς επίσης στο ύψος της Σούδας και σε πολλά σημεία της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανυπόφορη κατάσταση από το κλείσιμο του Κουρουπητού, προκάλεσε ήδη την επέμβαση του εισαγγελέα Χανίων, που άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει πιθανότατα σήμερα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλη οι κάτοικοι του Κουρουπητού είχαν προχωρήσει και πάλι στον αποκλεισμό της χωματερής, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης και των φορέων του νομού για την εξεύρεση νέου οργανωμένου χώρου διάθεσης των απορριμμάτων, αφού η ανεξέλεγκτη χωματερή της περιοχής λειτουργεί επί μία δεκαετία, χωρίς το ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει δώσει λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας με πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων για κάθε μέρα λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής του Κουρουπητού. Γεγονός που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης χρησιμοποιεί με εκβιαστικό τρόπο προς τους κατοίκους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι "το ποσό του προστίμου θα στερήσει την περιοχή από σημαντικά και αναγκαία έργα υποδομής"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίκη και στο βάθος... ευρωπρόστιμο (2005-10-08 00:00:00.0)
Ο περιβαλλοντικός ...πάτος! (2004-01-22 00:00:00.0)
Πολιτική... ανεξέλεγκτων χωματερών! (2003-03-18 00:00:00.0)
«Ναυάγησε» και η προσωρινή λύση (2001-01-12 00:00:00.0)
Προσφυγή στο ΣτΕ για τη χωματερή Κουρουπητού (2000-10-03 00:00:00.0)
Νέα "κόλπα", για να φορτωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1998-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ