Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε απορύθμιση

Δυο Επίκαιρες Ερωτήσεις για τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Κωστόπουλος

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δημιουργούν οι κενές θέσεις προσωπικού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο και τη διαπίστωση που έκανε περί καθυστέρησης στις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ειδικότερα για το Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" κατέθεσε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.Εκεί οι εργαζόμενοι έκαναν κινητοποιήσεις επί πέντε βδομάδες, διεκδικώντας εκτός από πρόσληψη προσωπικού και ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, τονίζεται ότι αυτή η "καθυστέρηση" - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - στις προσλήψεις, που διαρκεί πολλά χρόνια και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, εντείνει την αποδιοργάνωση, φορτώνει καθημερινά προβλήματα και άγχος στους εργαζόμενους. Η κατάσταση αυτή - διαπιστώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - προκαλεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα να "στρώνεται" ο δρόμος στην ιδιωτική κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο αυτό.

Ο Απ. Τασούλας ερωτά τον υπουργό:

  • Με ποιους συγκεκριμένους ρυθμούς, με ποια κατανομή κατά Νοσοκομείο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που εξαγγέλθηκαν για φέτος (560 γιατροί και 2.700 νοσηλευτικό προσωπικό);
  • Πότε, πόσες και ποιες συγκεκριμένες προσλήψεις θα γίνουν για τα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Λάρισας, τα οποία - όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός - ολοκληρώθηκαν, πότε θα γίνουν οι 500 προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν οι 5.562 προσλήψεις, που εξαγγέλθηκαν κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων;
  • Πότε θα προσληφθούν οι 700 νοσηλεύτριες που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσουν τα 60 έτοιμα κρεβάτια των υπαρχόντων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πότε θα προσληφθεί και το υπόλοιπο αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 300 κρεβατιών στις ΜΕΘ, που το ίδιο το υπουργείο εκτιμά ότι χρειάζονται ακόμα;
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καλυφθούν οι πάνω από 2.500 θέσεις ιατρών και 25.000 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που χρειάζονται συνολικά στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να λειτουργούν κανονικά;
Η Ερώτηση για τον "Ευαγγελισμό"

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τονίζει ότι "η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, κωφεύει και επιδεικνύει απαράδεκτη αδιαφορία. Μ' αυτή την τακτική της - συνεχίζει ο Μ. Κωστόπουλος - φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας".

Οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", που έκαναν κινητοποιήσεις τις τελευταίες πέντε βδομάδες, ζητούν, εκτός από την πρόσληψη προσωπικού, να μην περικοπούν οι υπερωρίες και να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, μισθολογική αναβάθμιση των διπλωματούχων νοσηλευτριών των ΤΕΙ και χαρακτηρισμό του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινό.

Ο Μ. Κωστόπουλος ρωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων του "Ευαγγελισμού" και στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του, τα οποία όπως είναι γνωστό δεν αποτελούν "προνόμιο" του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, αλλά αντίθετα τα αντιμετωπίζουν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη που θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ