Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ"
Προτάσεις για τον κλάδο και την κοινωνία

Διακήρυξη ενόψει των εκλογών της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, στις 2 Νοέμβρη

Πρόταση αλλαγής του σκηνικού που διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις, στην επιστήμη και την οικονομία καθ' υπαγόρευση των πολυεθνικών καταθέτει η "Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Χημικών" ενόψει των εκλογών του κλάδου στις 2 Νοέμβρη. Με αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, ριζικά ανανεωμένο και πλαισιωμένο από πολλούς νέους επιστήμονες, η "Πανεπιστημονική" θέλει να πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις και καλεί τον κλάδο τιμώντας με την ψήφο του την παράταξη, να συμβάλει σε μια αγωνιστικότερη και αντιπροσωπευτικότερη συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

Στη διακήρυξή της η ΔΕΚΧ Πανεπιστημονική δεν περιγράφει απλώς το τοπίο που έχει διαμορφώσει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας στις εργασιακές σχέσεις με τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά κατονομάζει και τους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση από την οποία δεν ξεφεύγουν οι χημικοί "δημιουργοί και εργάτες μιας κατ' εξοχήν παραγωγικής επιστήμης, της Χημείας": "Η ανεργία και το άγχος της απόλυσης, η υποαπασχόληση και ετεροαπασχόληση, η εργασία με αμοιβή κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιείται με το πρόγραμμα Σύγκλισης", τονίζεται.

"Για μας η κατάσταση αυτή δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε αναπόφευκτη, τονίζεται. Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πηγάζουν από την προσπάθεια των πολυεθνικών για περισσότερα υπερκέρδη, απ' τον σχεδόν απόλυτο έλεγχό τους στα μέσα παραγωγής και στα νέα επιτεύγματα της τεχνολογικής επανάστασης. Αυτοί οι στόχοι που οι δυτικοευρωπαϊκές πολυεθνικές επέβαλαν στους λαούς της Ευρώπης με τη συμφωνία του Μάαστριχτ πριν λίγα χρόνια, τονίζεται, και με τη φετινή του Αμστερνταμ, με τη Λευκή και την Πράσινη Βίβλο μάς βρίσκουν ριζικά αντίθετους" ενώ υπογραμμίζεται ότι "δυστυχώς, οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν με το περιεχόμενο των συνθηκών αυτών".

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η ΔΕΚΧ τονίζει: "Εχουμε τη γνώμη ότι ούτε απαθείς πρέπει να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση, ούτε πολύ περισσότερο με ημερίδες και εκδηλώσεις να την παρουσιάζουμε σαν μονόδρομο. Η ΕΕΧ μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αναστροφή αυτής της κατάστασης". Ολοκληρωμένη πρόταση

Η ΔΕΚΧ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναστροφή αυτής της κατάστασης. Στον τομέα της απασχόλησης και της βιομηχανίας, ανάμεσα σε άλλα τονίζει την ανάγκη να πρωτοστατήσει η Ενωση Ελλήνων Χημικών στην επαγγελματική αναβάθμιση των Χημικών με την Ενδυνάμωση της Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων και σαν σύμβουλος του κράτους να προτείνει τη στήριξη και επέκταση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το Φυσικό αέριο. Επίσης προτείνει να παρέχει επαγγελματικά εφόδια στους νέους και άνεργους Χημικούς, να στηρίξει τη Συλλογική Σύμβαση που κάθε χρόνο υπογράφει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας.

Στον τομέα της παιδείας η παράταξη επισημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος που έχει κατακτήσει η ΕΕΧ με τις δραστηριότητες του τμήματος Παιδείας και συναντήσεις με τους προέδρους των Χημικών Τμημάτων στα ΑΕΙ ιδιαίτερα τώρα με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επίσης η ΔΕΚΧ Πανεπιστημονική καταθέτει προτάσεις για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών και το δυνάμωμα της παρέμβασης του κλάδου στην περιφέρεια με την ενίσχυση και λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ