Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πολίν", ο Σπράος

Τι σχέση έχει ο Σπράος με τον "Πολίν"; Εκ πρώτης όψεως ουδεμία, καθότι ο πρώτος είναι άνθρωπος, επιστήμων και τυγχάνει σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενώ ο δεύτερος είναι φυσικό φαινόμενο, τυφώνας, που εμφανίστηκε στο Νότιο Μεξικό.

Τι σχέση έχουν οι Ελληνες συνταξιούχοι με τους κατοίκους των τενεκεδομαχαλάδων του Ακαπούλκο; Εκ πρώτης όψεως, ωσαύτως, ουδεμία, καθότι οι πρώτοι είναι πολίτες χώρας της αναπτυγμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι δεύτεροι πολίτες β κατηγορίας κράτους της Κεντρικής Αμερικής.

Προς τι, λοιπόν, η σημερινή "διακριτική" αναζήτηση κοινών χαρακτηριστικών σε διαφορετικής υπόστασης υποκείμενα και σε διαφορετικής υφής ανθρώπινα όντα;

Πριν, προώρως κι άνευ ωρίμου κι επαγωγικής σκέψεως, καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο γράφων αεροβατεί και αερολογεί, επιχειρών ματαίως να συνδυάσει ανόμοια γεγονότα και διαφορετικές καταστάσεις, παρακαλουθήστε, την έκθεσή τους.

Ο Γ. Σπράος παρουσίασε προχτές την περιβόητη έκθεσή του για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. Και ενεφανίσθη ως τυφώνας που σαρώνει τις συντάξεις και γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις των συνταξιούχων. Ενας τυφώνας, όμως, που δρα επιλεκτικά εναντίον των φτωχών κι αδυνάτων τούτης της χώρας και αφήνει στην ησυχία τους και στο απυρόβλητο τους μεγαλοεισοδηματίες, τους μεγαλοβιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους. Ενας τυφώνας, που επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου - όπως, π.χ., αυτές της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής - ισοπεδώνοντας εργατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων.

Οι Ελληνες συνταξιούχοι - η πλειοψηφία των οποίων και σήμερα ζουν στην ανέχεια, στη φτώχεια και πολλοί στην εξαθλίωση - αν οι προτάσεις Σπράου γίνουν κυβερνητική πράξη, κινδυνεύουν να εξομοιωθούν με τους "τενεκεδοκατοίκους" του Νότιου Μεξικού. Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη θ' ανοίξει έναν τεράστιο "κοινωνικό Καιάδα", στον οποίο θα σπρώξει χιλιάδες απόμαχους της δουλιάς.

Ο τυφώνας "Πολίν" προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων Μεξικανών και το ξεσπίτωμα χιλιάδων άλλων. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι και ο "Πολίν", όπως και ο Σπράος - αν και ως φυσικό φαινόμενο αυτός τεκμαίρεται ότι δρα στα"τυφλά" - έδρασε επιλεκτικά. Τα θύματά του είναι αποκλειστικά κάτοικοι των"τενεκεδομαχαλάδων" κι όχι από τους "λουσάτους" που διαμένουν εκεί κοντά, στις βίλες του Ακαπούλκο. Τούτο, αν και φαίνεται, δεν είναι ανεξήγητο, καθότι οι φτωχοί "τενεκεδοκάτοικοι" είναι απροστάτευτοι, έρμαιο των φυσικών φαινομένων, εν αντιθέσει με τους πλούσιους "χλιδάτους", που δεν κινδυνεύουν διαμένοντας σε σύγχρονα και ανθεκτικά κτίρια και έχουν την προστασία της πολιτείας, την οποία δεν απολαμβάνουν οι απόκληροι γείτονές τους.

Ιδού, λοιπόν, κοινά χαρακτηριστικά φαινομένων, εκ πρώτης όψεως, διαφορετικών κι απόμακρων: Κοινή και τραγική η μοίρα των φτωχών και αδυνάτων όπου Γης, έως ότου ο καπιταλισμός, ως καταστροφικό κοινωνικό φαινόμενο, κυβερνά και καθορίζει τις τύχες της ανθρωπότητας. Θύματα των σχεδιασμένων πολιτικών, αλλά και των ανεξέλεγκτων φυσικών τυφώνων, επιλεκτικά και μόνον οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι πεινασμένοι και κατατρεγμένοι τούτου του κόσμου.

Εξ αυτού του αξιώματος, συνάγεται το συμπέρασμα: Αν ο κόσμος αυτός δεν αλλάξει, αν δεν έρθουν "τα πάνω - κάτω", αν δεν εξαφανιστεί από προσώπου Γης ο καπιταλισμός, οι κάθε είδους καταστροφές θα είναι πάντα και παντού σε βάρος των πολλών και αδυνάτων και πάντα και παντού θα "τη βγάζουν καθαρή", ισχυροποιώντας κι άλλο τη θέση τους στην κοινωνία και στη ζωή, οι λίγοι και ισχυροί...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ