ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΡΑΜΠΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Στόχος η επικυριαρχία στο Αιγαίο
  • Επιμένουν οι πληροφορίες για την ύπαρξη του αμερικανικού σχεδίου
  • Η στρατιωτική παρουσία στο νησί συνδέεται και με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ
  • Με υπεκφυγές και χλιαρή διάψευση αντιμετώπισε η κυβέρνηση το μείζον αυτό θέμα

Με υπεκφυγές και μια χλιαρή διάψευση του τύπου "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γενικώς", επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να παρακάμψει το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης 600 Αμερικανών "Ράμπο" στη Ρόδο, κίνηση που επιβεβαιώνει και ενισχύει τον επικυριαρχικό ρόλο των ΗΠΑ στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Ομως, την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες επιμένουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το αμερικανικό αυτό σχέδιο, το οποίο μάλιστα "προκάλεσε" αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τ. Νάιλς στη Ρόδο στις 21 Μάη.

Την ύπαρξη των αμερικανικών σχεδίων είχε αποκαλύψει ήδη από τις 7 Σεπτέμβρη η πρωινή εφημερίδα της Ρόδου "Πρόοδος", στην οποία αναφέρονταν με σαφήνεια ότι ο στόχος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας συνδέεται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, αλλά και με το νέο ρόλο και δομή του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα το θέμα της παρουσίας Αμερικανών "Ράμπο" στη Ρόδο είχε ανακύψει για πρώτη φορά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Νάιλς στο νησί το βράδυ της 21 Μάη, και στις 24 του ίδιου μήνα η ίδια εφημερίδα αποκάλυπτε ότι "η Ρόδος θα γίνει παρατηρητήριο για το μορατόριουμ στο Αιγαίο".

Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, στις 7 Σεπτέμβρη, υπογραμμιζόταν ότι "Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του 6ου Στόλου θα διαμένουν μόνιμα στη Ρόδο ως παρατηρητές στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Πολιτειών για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Αποστολή τους είναι "η παρακολούθηση των στρατιωτικών κινήσεων των δύο χωρών στο Αιγαίο και την Κύπρο και η αποτροπή τυχόν θερμών επεισοδίων".

Κέντρο αναφοράς των Αμερικανών "Ράμπο", συνέχιζε η εφημερίδα, θα είναι το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ενώ η παρουσία τους εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές που επιχειρούνται στη δομή και το ρόλο του ΝΑΤΟ". Ταυτόχρονα, επισημαίνονταν ότι "αναμένεται περισσότερο έντονη και η παρουσία των πολεμικών σκαφών του 6ου Στόλου στο Αιγαίο και ειδικότερα στη Ρόδο".

Πληροφορίες που επικαλούνταν η εφημερίδα ανέφεραν ότι "η αμερικανική παρουσία στη Ρόδο θα είναι έντονη και μόνιμη", ενώ όσον αφορά τον αριθμό των αξιωματούχων που θα εγκατασταθούν στο νησί, λεγόταν ότι θα κυμαίνεται στους 200, αλλά θα μπορεί να αυξάνεται περιστασιακά.

Ο εκπρόσωπος

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία του. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι "δεν υπάρχει εν εξελίξει εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτικών στη Ρόδο", αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Στη διευκρινιστική ερώτηση που ακολούθησε έσπευσε να κλείσει το θέμα λέγοντας "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γενικώς".

Στη βάση αυτή, πρόσθεσε ότι "άρα δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας της κυβέρνησης". Εκείνο που υπάρχει, κατά τον εκπρόσωπο, είναι οι κατά καιρούς επισκέψεις αμερικανικών πλοίων του 6ου Στόλου στη Ρόδο μετά από άδεια του υπουργείου Αμυνας.

ΕΕΔΥΕ
Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ

Ανακοίνωση - καταγγελία για την εγκατάσταση των 600 "Ράμπο" στη Ρόδο

Την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της προς την κυβέρνηση, για την εγκατάσταση 600 Αμερικάνων στρατιωτών στη Ρόδο, διατυπώνει στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της η ΕΕΔΥΕ, που όπως τονίζει αποτελεί νέα μεγάλη πρόκληση και απροκάλυπτο δείγμα υποτέλειας, ενώ καλεί το λαό να αγωνιστεί για τη ματαίωση αυτών των εγκληματικών σχεδίων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Από δημοσιεύματα του Τύπου, που δε διαψεύδονται από την κυβέρνηση, πληροφορούμαστε ότι άλλο ένα μέρος της χώρας μας, η Ρόδος, προετοιμάζεται να μετατραπεί σε αμερικανική βάση εξόρμησης 600 "Ράμπο". Αν πράγματι είναι έτσι, το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι για ποιους σκοπούς και εναντίον ποιων θα χρησιμοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και τι σχέση μπορεί να έχει μια ξένη επιθετική δύναμη με την άμυνα της χώρας;

Ο καθένας ασφαλώς μπορεί και πρέπει να βγάλει το συμπέρασμα ότι απροκάλυπτα η χώρα μας μετατρέπεται σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι ο τόπος μας γίνεται ένα αμερικανονατοϊκό φυλάκιο για να υπηρετήσει τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Είναι επίσης φανερό ότι τέτοια σχέδια - ακόμα και αν προς το παρόν μπορεί να είναι σενάρια - συνδέονται με τη διχοτόμηση του Αιγαίου, τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και την εδραίωση της επικυριαρχίας - κατοχής στην πραγματικότητα - της περιοχής από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕΔΥΕ θεωρεί ακόμα και τη σιωπή και τη μη διάψευση από πλευράς κυβέρνησης - πολύ περισσότερο δε την πραγματοποίηση της εγκατάστασης Αμερικανών στρατιωτών στη Ρόδο - επικίνδυνη για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή. Θεωρεί ότι είναι ακόμα βήμα υποτέλειας σε μια πολιτική που δίνει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές. Η μετατροπή της χώρας σε μια θλιβερή αμερικανονατοϊκή επαρχία είναι ακόμα μια μεγάλη πρόκληση και προσβολή στην ιστορία του ελληνικού λαού, που είναι γεμάτη με αγώνες και αίμα για την ανεξαρτησία του.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, το λαό, και ιδιαίτερα τη νεολαία, να κινητοποιηθεί και με όλους τους τρόπους να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

Να αγωνιστεί για να ματαιώσει τέτοιου είδους σχέδια.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ - ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ - ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ".

Εμπέδωση της επικυριαρχίας

Ηταν αναμενόμενη η κυβερνητική "διάψευση" για το μείζον θέμα της εγκατάστασης 600 στρατιωτικών "Ράμπο" στη Ρόδο. Η κυβέρνηση Σημίτη ήταν καταδικασμένη να λειτουργήσει ως "εντολοδόχος" των ΗΠΑ και δεν μπορούσε βέβαια να "αποκαλύψει" τα στρατιωτικά σχέδια των "ισχυρών συμμάχων". Η αστεία προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τα αδιάψευστα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την ύπαρξη του αμερικανικού σχεδίου. Σχεδίου, που η υλοποίησή του συνδέεται ευθέως τόσο με την ενίσχυση και εδραίωση του επικυριαρχικού ρόλου των ΗΠΑ στο Αιγαίο και τη μετατροπή του σε θάλασσα υπό αμερικανική επιτήρηση, όσο και με τη νέα δομή και ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Αλλωστε ήταν περιττή η κυβερνητική διάψευση, με δεδομένη τη βούλησή της να αναθέσει την επίλυση των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ όσο και κυρίως να εκχωρήσει το ελληνικό έδαφος και τις Ενοπλες Δυνάμεις στη διάθεση του "νέου" ΝΑΤΟ. Δεν πάει πολύ καιρός που η κυβέρνηση Σημίτη - και η προκάτοχός της - είχε δώσει τη συγκατάθεσή της να μετατραπεί η χώρα - μέσω και της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων - σε ορμητήριο κατά των λαών της Βαλκανικής, με τη στρατιωτική επέμβαση στη Βοσνία, στον Πόλεμο του Κόλπου κ. ά. Επίσης, πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση αποφάσισε να "αναπροσαρμόσει" τη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακριβώς για να ανταποκριθεί στα νέα επιθετικά και τυχοδιωκτικά σχέδια των ΝΑΤΟικών συμμάχων. Και παρά τις πατριωτικές κορόνες των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες, ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι "η απειλή εξ Ανατολών", αλλά η ανταπόκρισή τους στους "νέους προσανατολισμούς της συμμαχίας".

Η κίνηση των ΗΠΑ όμως να εγκαταστήσουν τους "Ράμπο" στη Ρόδο, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Σημίτη - είτε τυπικά είτε άτυπα, αυτό είναι μάλλον δευτερεύον ζήτημα - αποκτά ξεχωριστή σημασία στο γενικότερο πλέγμα της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρεί σε πρακτικά μέτρα για να υποστηρίξει τον επικυριαρχικό ρόλο της στο Αιγαίο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται στο συνολικότερο πακέτο των αμερικανόπνευστων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν ακόμα οι περιπολίες αμερικανικών πλοίων (6ος Στόλος) στο Αιγαίο, η τοποθέτηση παρατηρητών στα πολεμικά πλοία των "αντιδίκων", ο αφοπλισμός των αεροσκαφών κ. ά. Η "στρατιωτική βάση" στη Ρόδο έρχεται να ενισχύσει τα εργαλεία παρέμβασης και υπογράμμισης του ρόλου τους στο Αιγαίο. Είναι ολοφάνερο ότι οι ΗΠΑ "έρχονται για να κάτσουν" μόνιμα, έχοντας βέβαια, πρωτίστως κατά νου και την εξυπηρέτηση των ευρύτερων στρατηγικών σχεδίων τους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη παρέχει στους Αμερικανούς όλες τις διευκολύνσεις για να θέσουν υπό επιτήρηση το νέο καθεστώς στο Αιγαίο! Στην πραγματικότητα αποδέχονται την έμπρακτη εφαρμογή του δικαίου της "νέας τάξης" στην περιοχή. Οι ευθύνες της είναι πραγματικά τεράστιες και δε θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι η στάση δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Δεκαετίες επί δεκαετιών πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού είναι η

Δεκαετίες επί δεκαετιών πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού είναι η απεξάρτηση της χώρας μας από την καταστροφική επιρροή των ΗΠΑ. Το στιγμιότυπο από τη φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ΕΡΤ

Η Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 17 του Οχτώβρη την ΕΡΤ (Αγία Παρασκευή).

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ