ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Από το αποτέλεσμα θα κριθούν οι αλλαγές

Πολύωρη επίσκεψη και περιοδεία σε εργασιακούς χώρους είχε η Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στο μέγαρο της ΕΡΤ, όπου ενημερώθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρό της Παν. Παναγιώτου και με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση

Πολύωρη περιοδεία στην ΕΡΤ - πράγμα που με τον τρόπο του δείχνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Κόμματος - πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Μ. Κοψίδη, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και μέλος της ΚΕ, Μάκη Μαϊλη μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Τύπου και Β. Τιρτιράκη μέλος της ΚΕ υπεύθυνος του Εργατικού - Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ. Η Αλ. Παπαρήγα είχε συνάντηση και συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΤ Παν. Παναγιώτου και ενημερώθηκε για τα σχέδια της διοίκησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την προοπτική της κρατικής τηλεόρασης στα πλαίσια της "εξυγίανσης" και του "εκσυγχρονισμού" που προωθείται, αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούνται με το προσωπικό της ΕΤ, εξαιτίας αυτών των αλλαγών που γίνονται. Τα τελευταία αυτά ζητήματα η Αλ. Παπαρήγα συζήτησε με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εργαζόμενους, επισκεπτόμενη εργασιακούς χώρους. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε, ακόμα, με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΑ Γ. Τζανετάκο.

Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ Παν. Παναγιώτου, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο και τους στόχους των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Βεβαίως, δεν είναι δυνατό να αποτυπώσω με δύο λόγια αναλυτικά τη γνώμη μας, αλλά αυτά που θέλω να πω είναι τα εξής:

Πρώτο.Εμείς συζητάμε αυτές οι αλλαγές που γίνονται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο (και βεβαίως θα κριθούν από το ίδιο το αποτέλεσμα) να μην υπηρετήσουν στενά τον οικονομικό στόχο, δηλαδή την κάλυψη των ελλειμμάτων ή, κι αν θέλετε, τον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά κανάλια. Εμείς πιστεύουμε ότι μια ΕΡΤ που αναπτύσσεται μπορεί να συναγωνιστεί θαυμάσια τα ιδιωτικά κανάλια, κυρίως με το περιεχόμενό της, με μια ενημέρωση που όσο μπορεί να προβάλλει όχι μόνο όλες τις απόψεις, αλλά και τη διαπάλη ανάμεσα στις απόψεις, βεβαίως με όρους σεβασμού και όχι με χυδαίο τρόπο. Πρώτο, λοιπόν, είναι θέμα περιεχομένου.

Δεύτερο.Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής έργων ποιότητας, που έχουν σχέση με την Ελλάδα, κι όχι ελληνικά έργα που δείχνουν κάτι έξω από την Ελλάδα.

Τρίτο.Μας απασχολούν πάρα πολύ και οι συνθήκες εργασίας και αμοιβών του προσωπικού. Αυτό που εμείς επισημάναμε στη διοίκηση είναι το εξής: Βεβαίως γίνεται λόγος για έναν πληθωρισμό προσωπικού. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο πληθωρισμός εν μέρει έχει σχέση και με το σύστημα ρουσφετολογικών προσλήψεων, συσσωρευμένο επί χρόνια. Από την άλλη μεριά, αν δεν αναπτύσσεται ένα μέσο ενημέρωσης πολύπλευρα, τότε δημιουργεί και ένα τεχνητό, θα έλεγα, πλεόνασμα προσωπικού.

Εμάς, λοιπόν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα κριτήρια προσλήψεων που γίνονται, αλλά και τα κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή αν θέλει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί δικαίωμά του, αλλά να μην υπάρχει ένας κόσμος που σπρώχνεται να εγκαταλείψει την κρατική τηλεόραση μόνο και μόνο για να μειωθεί το προσωπικό ή αν θέλετε για να δημιουργηθούν κενές θέσεις για άλλου τύπου προσλήψεις. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τα κριτήρια των προσλήψεων είναι το ζήτημα.Κι ένα δεύτερο, η πλήρης αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, με την έννοια ότι πολλές φορές δημιουργούνται πλεονάσματα, όχι γιατί κάποιος είναι τεμπέλης, επειδή είναι στο Δημόσιο, αλλά επειδή δεν αξιοποιείται σωστά. Από την άποψη αυτή εμείς θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε την όλη εξέλιξη.

Τέλος, εμείς προειδοποιήσαμε, κι εδώ, ότι έχουμε μια ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην ελληνική κοινωνία, θα κυριαρχήσουν οι μορφές απασχόλησης δουλεμπορίου. Με αυτή την έννοια κινδυνεύει και ο χώρος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Εμείς προειδοποιήσαμε ότι η τάση που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι αυτή, επόμενα πρέπει και η διοίκηση της ΕΡΤ, αν θέλει να ισχύσει αυτό που λέει για περιορισμό αυτών των μορφών απασχόλησης, να ισχύσει και να γίνει κι ο χώρος εδώ με κανονικές συνθήκες απασχόλησης. Οπως παλεύουμε για όλους τους εργαζόμενους".

Για το νέο πρόγραμμα

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα που προωθεί η διοίκηση της ΕΤ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε:

"Είπα στον πρόεδρο ότι δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια για κάποιες καινοτομίες. Αν αυτές οι καινοτομίες γίνουν με στόχο το φθηνό κόστος και τον ανταγωνισμό, μπορεί να μην αποδώσουν. Εάν οι καινοτομίες στηρίζονται στο γεγονός της αναβάθμισης της τηλεόρασης, θα κριθεί στην πορεία. Δεν ξέρω αν έτσι όπως θα είναι η εξέλιξη θα δώσει οπωσδήποτε κάτι καλύτερο, με την έννοια ότι γίνεται ένας διαχωρισμός. Από αυτό που πάσχουμε είναι από αντικειμενική, όσο γίνεται, πολιτική ενημέρωση, από ισότιμη προβολή όλων των απόψεων, είτε αφορούν τα κόμματα, είτε απόψεις στην κοινωνία. Και από υψηλό πολιτιστικό περιεχόμενο. Δε νομίζουμε, δηλαδή, ότι ο διαχωρισμός από μόνος του μπορεί να λύσει το ζήτημα. Μπορεί και να το περιπλέξει. Εμείς αυτό που θα κρίνουμε δεν είναι αν είναι διαχωρισμένες οι τηλεοράσεις, αλλά, κυρίως, αν θα αναπτυχθεί η ΕΡΤ, ούτως ώστε ο διαχωρισμός να μην οδηγήσει στη συρρίκνωση. Αυτό όμως θα κριθεί. Δε θέλουμε να πούμε προκαταβολικά τι θα γίνει. Κάποιους φόβους, κάποιες ανησυχίες εκφράσαμε. Το αποτέλεσμα θα το δείξει.

Εμείς κάνουμε πάντα μια διάκριση ανάμεσα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στα ιδιωτικά. Οχι ότι τα κρατικά είναι οπωσδήποτε τα καλά, αλλά είναι ένας χώρος που μπορεί να δεχτεί τον κοινωνικό και τον πολιτικό έλεγχο περισσότερο. Από την άποψη αυτή κάνω την ευχή, αλλά με ευχές δε λύνονται τα προβλήματα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα κι εμείς θα είμαστε έτοιμοι, αν γίνεται κάτι θετικό, να το πούμε, αν γίνεται κάτι αρνητικό να αντιδράσουμε". Για τις πολιτικές συζητήσεις

Αναφερόμενη στο ζήτημα των λεγόμενων ενημερωτικών εκπομπών, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Το πρόβλημα που εμείς θέσαμε είναι κυρίως οι τηλεοπτικές πολιτικές συζητήσεις, γιατί ξέρετε στις ειδήσεις πολλές φορές μπορεί να υπάρξει, ας το πούμε, κι ένα τεχνικό λάθος, ή κάποια ανακοίνωση να πάει λίγο αργά, ή να είναι πολλές οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Το θέμα είναι οι συζητήσεις οι οποίες προετοιμάζονται. Εκεί εμείς θέσαμε ζήτημα ότι στις συζητήσεις πρέπει να εκφράζονται όλες οι πολιτικές απόψεις, κι αν θέλετε και ευρύτερα οι απόψεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο τα κόμματα, αλλά είναι οι φορείς, είναι τα ρεύματα. Ιδιαίτερα από την κρατική τηλεόραση δεν μπορεί να υπάρχει αποκλεισμός.Αρα, πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος προγραμματισμός. Με αυτή την έννοια θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα, κάθε μέρα".

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Προσπαθούμε για το καλύτερο στην ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου,αφού τόνισε ότι η ΕΡΤ πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίνει "βορά" στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναφερόμενος στο ζήτημα της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας, είπε ότι "η ΕΡΤ καταβάλλει προσπάθειες - όσο το δυνατόν". Πρόσθεσε πως "η ΕΡΤ γίνεται περισσότερο πλουραλιστική και αντικειμενική - πολλές φορές απ' ό,τι τα ιδιωτικά κανάλια - και νομίζω ότι αυτό το δρόμο, με συνέπεια θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε μέχρι τέλους".

Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ - που, ως γνωστόν, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους - ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποστήριξε πως "στην ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε προσλήψεις προσωπικού. Απλώς προσλαμβάνονται εξωτερικοί συνεργάτες. Ενας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός είναι εν κινήσει, άρα πρέπει ν' ανανεώνει αυτή την κίνησή του κάθε φορά με καινούρια πρόσωπα, όπως, επίσης, να διακόπτει ορισμένες συμβάσεις. Είναι μια φυσιολογική κίνηση αυτή, μέσα στα πλαίσια τα οικονομικά και μέσα στο νομικό καθεστώς που έχει η ΕΡΤ. Πάντως, τα κριτήριά μας δεν υπήρξαν ποτέ πολιτικά, ούτε μικροπολιτικά. Το κριτήριό μας είναι πάντοτε ένα καλύτερο πρόγραμμα για την ΕΡΤ", είπε.

Για τις αντιδράσεις των εργαζομένων σχετικά με το νέο καθεστώς που προωθείται στα εργασιακά (αλλαγές σε υπευθύνους, αρχισυντάκτες κλπ. και ιδιαίτερα στην απόφαση για τη δραστική μείωση του προσωπικού με την πρόωρη συνταξιοδότηση, που, ουσιαστικά, γίνεται υποχρεωτική, όπως είπαν οι εργαζόμενοι και, γι' αυτό τις θεωρούν απολύσεις...), ο πρόεδρος της ΕΡΤ, είπε: "Σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο έχει αυτό το μέγεθος, είναι λογικό να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιστάσεις. Οι αντιδράσεις είναι μικρές και, κατά τη γνώμη μου, περιθωριακές. Ο κόσμος εδώ στην ΕΡΤ θέλει να έχει ένα όραμα ενόψει του 2000. Και νομίζω ότι αυτό το όραμα οικοδομείται αυτή τη στιγμή, και δε θα πρέπει να είμαστε μίζεροι σ' αυτήν την προσπάθεια. Οσον αφορά τους εξωτερικούς συνεργάτες, είναι ένα μόνιμο καθεστώς εδώ και 10 χρόνια που πρέπει να εκλογικευτεί με ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Τα θέματα αυτά, πρόσθεσε ο Π. Παναγιώτου, τα συζήτησα και με την Αλ. Παπαρήγα και με την ΕΣΗΕΑ και με όλους τους κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε πολύ σύντομα να βρούμε μια καλύτερη ρύθμιση αυτών των εργασιακών σχέσεων".

Στη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα η Αλ. Παπαρήγα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρός της Γ. Μαγγανιάς υπογράμμισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους από το νέο εργασιακό καθεστώς που πάει να περάσει η διοίκηση της ΕΡΤ. Ειδικότερα, στάθηκαν στο ζήτημα των εκατοντάδων εργαζομένων με τριμηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τακτική που, ουσιαστικά, τους κρατά ομήρους, ενώ είπε ότι μεθοδεύονται εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων με την υποχρεωτική πρόωρη συνταξιοδότηση που προωθείται - στο όνομα της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού. Το χειρότερο, είπε, είναι ότι αυτές οι δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις προωθούνται, χωρίς η διοίκηση της ΕΡΤ να έχει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για την επιχείρηση και, καθώς αυτό θα στερήσει την ΕΡΤ από έμπειρο προσωπικό, εξέφρασε το φόβο του πως η ΕΡΤ οδηγείται σε συρρίκνωση.

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα μελετήσει όλα τα στοιχεία και τις εξελίξεις και θα κάνει ό,τι χρειάζεται.

Από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στους εργασιακούς χώρους της ΕΡΤ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ