Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Προσπαθούμε για το καλύτερο στην ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου,αφού τόνισε ότι η ΕΡΤ πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίνει "βορά" στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναφερόμενος στο ζήτημα της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας, είπε ότι "η ΕΡΤ καταβάλλει προσπάθειες - όσο το δυνατόν". Πρόσθεσε πως "η ΕΡΤ γίνεται περισσότερο πλουραλιστική και αντικειμενική - πολλές φορές απ' ό,τι τα ιδιωτικά κανάλια - και νομίζω ότι αυτό το δρόμο, με συνέπεια θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε μέχρι τέλους".

Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ - που, ως γνωστόν, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους - ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποστήριξε πως "στην ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε προσλήψεις προσωπικού. Απλώς προσλαμβάνονται εξωτερικοί συνεργάτες. Ενας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός είναι εν κινήσει, άρα πρέπει ν' ανανεώνει αυτή την κίνησή του κάθε φορά με καινούρια πρόσωπα, όπως, επίσης, να διακόπτει ορισμένες συμβάσεις. Είναι μια φυσιολογική κίνηση αυτή, μέσα στα πλαίσια τα οικονομικά και μέσα στο νομικό καθεστώς που έχει η ΕΡΤ. Πάντως, τα κριτήριά μας δεν υπήρξαν ποτέ πολιτικά, ούτε μικροπολιτικά. Το κριτήριό μας είναι πάντοτε ένα καλύτερο πρόγραμμα για την ΕΡΤ", είπε.

Για τις αντιδράσεις των εργαζομένων σχετικά με το νέο καθεστώς που προωθείται στα εργασιακά (αλλαγές σε υπευθύνους, αρχισυντάκτες κλπ. και ιδιαίτερα στην απόφαση για τη δραστική μείωση του προσωπικού με την πρόωρη συνταξιοδότηση, που, ουσιαστικά, γίνεται υποχρεωτική, όπως είπαν οι εργαζόμενοι και, γι' αυτό τις θεωρούν απολύσεις...), ο πρόεδρος της ΕΡΤ, είπε: "Σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο έχει αυτό το μέγεθος, είναι λογικό να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιστάσεις. Οι αντιδράσεις είναι μικρές και, κατά τη γνώμη μου, περιθωριακές. Ο κόσμος εδώ στην ΕΡΤ θέλει να έχει ένα όραμα ενόψει του 2000. Και νομίζω ότι αυτό το όραμα οικοδομείται αυτή τη στιγμή, και δε θα πρέπει να είμαστε μίζεροι σ' αυτήν την προσπάθεια. Οσον αφορά τους εξωτερικούς συνεργάτες, είναι ένα μόνιμο καθεστώς εδώ και 10 χρόνια που πρέπει να εκλογικευτεί με ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Τα θέματα αυτά, πρόσθεσε ο Π. Παναγιώτου, τα συζήτησα και με την Αλ. Παπαρήγα και με την ΕΣΗΕΑ και με όλους τους κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε πολύ σύντομα να βρούμε μια καλύτερη ρύθμιση αυτών των εργασιακών σχέσεων".

Στη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα η Αλ. Παπαρήγα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρός της Γ. Μαγγανιάς υπογράμμισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους από το νέο εργασιακό καθεστώς που πάει να περάσει η διοίκηση της ΕΡΤ. Ειδικότερα, στάθηκαν στο ζήτημα των εκατοντάδων εργαζομένων με τριμηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τακτική που, ουσιαστικά, τους κρατά ομήρους, ενώ είπε ότι μεθοδεύονται εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων με την υποχρεωτική πρόωρη συνταξιοδότηση που προωθείται - στο όνομα της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού. Το χειρότερο, είπε, είναι ότι αυτές οι δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις προωθούνται, χωρίς η διοίκηση της ΕΡΤ να έχει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για την επιχείρηση και, καθώς αυτό θα στερήσει την ΕΡΤ από έμπειρο προσωπικό, εξέφρασε το φόβο του πως η ΕΡΤ οδηγείται σε συρρίκνωση.

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα μελετήσει όλα τα στοιχεία και τις εξελίξεις και θα κάνει ό,τι χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ