Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αδίστακτοι ληστές" οι τράπεζες

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα σε επερώτηση της ΝΔ για τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών

Οι παρατράπεζες της Αλβανίας ωχριούν μπροστά στο όργιο κερδοσκοπίας των ελληνικών τραπεζών, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας σε παρέμβασή του στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι "πρόκειται για μία ληστεία που έχει νόμιμο περίβλημα που δεν ξέρω εάν μπορεί να συγκριθεί με τις μεγαλύτερες ληστείες της οποιασδήποτε μαφίας στον κόσμο". Υπογράμμισε ότι ευθύνες φέρει και η ΝΔ καθώς η κυβέρνησή της επέτρεψε τον ανατοκισμό και τόνισε:

"Κάποιος που δανείζεται από μία τράπεζα ένα εκατομμύριο μετά από τριάντα χρόνια, πρέπει να πληρώσει τριάντα δύο δισεκατομμύρια. Αν κάτι πάθει και δεν μπορέσει να το εξοφλήσει, οι ίδιοι οι κληρονόμοι του θα έχουν αυτήν την υποχρέωση. Ενώ την ίδια στιγμή ο καταθέτης υφίσταται ένα καθεστώς όλως διόλου άνισο που βεβαίως είναι πάντοτε στο πνεύμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου".

Ο Στρ. Κόρακας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία που όμως απορρίφθηκε και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ληστείας από τις τράπεζες:

"Να σας αναφέρω τους ξενοδόχους της Μυτιλήνης. Υπέγραψαν συμβάσεις με 18,5% επιτόκιο. Αυθαίρετα η τράπεζα με κάποια ψιλά γράμματα που είχε βάλει - άσχετα εάν άλλαξε η κατάσταση - επειδή μπορούσε να προσαρμόζει τα επιτόκιά της με βάση τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, ανέβασε τα επιτόκια αυτά μέχρι 40% με την υπερημερία. Και όταν ακόμα έπαψε η κεντρική τράπεζα να καθορίζει τα επιτόκια, αυτοί συνέχισαν αυτή την τακτική".

Η μεταχείριση αυτή, συνέχισε ο βουλευτής, στρέφεται μόνο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων καθώς το 70% της αποταμίευσης προέρχεται από τους μικρομεσαίους και μικρούς καταθέτες και ζητώντας την κατάργηση του σχετικού νόμου τόνισε:

"Οι μεγαλοκαρχαρίες έχουν χίλιους τρόπους να πετύχουν όρους δανεισμού χίλιες φορές καλύτερους από ό,τι ο καθένας από εμάς, γιατί έχουν τεράστιες δυνατότητες και η κάθε τράπεζα θέλει για το ίματζ της αλλά και για το συμφέρον της να τους έχει πελάτες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ