Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και προστάτης της ειρήνης το ΝΑΤΟ

"Η Βοσνία δείχνει με πόση ευελιξία λύνει τα προβλήματα το ΝΑΤΟ", είπε ο διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της "Συμμαχίας", στρατηγός Λοπέζ, προκειμένου να πείσει για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, που δεν είναι άλλος (;) από την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Λίγα μεν, αποκαλυπτικά δε, ήταν τα όσα είπε χτες ο κ. Λοπέζ από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε για την επιτυχία της ευρείας κλίμακας άσκησης του ΝΑΤΟ, "DYNAMIC MIX '97" που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα. "Ο,τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ θα το πετύχει μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει με ευελιξία και όπλα, όπως απέδειξε η άσκηση DYNAMIC MIX", διευκρίνισε ο διοικητής της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο νέος ρόλος τους ΝΑΤΟ ιδίως μετά τη λήξη του ψυχροπολεμικού κλίματος. "Ο πρώην αντίπαλος τώρα συμμετέχει στις προσπάθειες για σταθερότητα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κατέληξε ότι αυτό σε συνδυασμό με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί νέες επιχειρήσεις.

Πολύ επιγραμματικά, πίσω από τις λέξεις "διάλογο", "συνεργασία" και "σταθερότητα", αλλά και τις νέες επιχειρήσεις που προανήγγειλε, δηλαδή πίσω από το "νέο ρόλο του ΝΑΤΟ", εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε τον παλιό ρόλο, αυτό του διεθνή τρομοκράτη και αστυφύλακα των λαών. Αποδεικνύεται άλλωστε από τις παρεμβάσεις τους τόσο στα Βαλκάνια όσο και αλλού, όπου στο όνομα δήθεν της εδραίωσης της ειρήνης, ματοκύλισαν τους λαούς.

Στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ επιτράπηκαν μόλις τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη αφορούσε την παρενόχληση του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας στην Κύπρο, από τουρκικά αεροσκάφη, στην οποία απαντώντας απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι πολιτικό ζήτημα και πρέπει να λυθεί με συνεργασία και διάλογο και ανέφερε ως παράδειγμα την άσκηση, όπου όπως είπε 14 έθνη συνεργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν άριστα.

Στο ίδιο μοτίβο ήταν η απάντηση του κ. Λοπέζ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το ΝΑΤΟ για την προάσπιση των συμφερόντων του στην περιοχή, δεδομένου ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βρίσκονται σε ρήξη. "Το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις εργάζεται για τη σταθερότητα".

Τέλος, σε ερώτηση για το αν προβλέπει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είπε πως οι πληροφορίες που έχει δε δείχνουν κάτι τέτοιο.

Στην άσκηση συμμετείχαν 14 χώρες και για πρώτη φορά η Ελλάδα. Πήραν μέρος 5.000 στρατιώτες, 260 αεροπλάνα και 75 πλοία. Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς της χώρας, Δ. Δήμου, χαρακτήρισε τεράστιο το όφελος από την άσκηση τόσο για την ελληνική πλευρά αλλά και για τη "Συμμαχία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημερίδα για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ (2000-07-04 00:00:00.0)
«Στηρίζουμε την ελπίδα...» (2000-06-02 00:00:00.0)
Ολισθηρός κατήφορος (2000-05-24 00:00:00.0)
Προσφορά στο ΝΑΤΟ η εθνική κυριαρχία (2000-05-20 00:00:00.0)
Συσπείρωση και πάλη για να φύγουν από την πόλη μας οι ΝΑΤΟ-δολοφόνοι (2000-05-06 00:00:00.0)
Ασκήσεις αποσταθεροποίησης και επεμβάσεων (1998-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ