Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ,ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Ενιαίο μέτωπο αγώνα

- Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας απεργούν. Ποιο είναι το "κλίμα", που συναντούν οι συνδικαλιστές στους χώρους δουλιάς;

- Τα στελέχη της ΕΣΑΚ έριξαν βάρος στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τον κόσμο στους τόπους δουλιάς, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Πραγματοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός συζητήσεων με εργαζόμενους, για τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπου εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκειά τους για τις επιλογές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, αλλά και για την προκλητική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Φαίνεται ότι θα υπάρχει μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στους τόπους δουλιάς είναι ότι τμήματα εργαζομένων, που στο ένα ή τον άλλο βαθμό εκπροσωπούνται πολιτικά από ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και συνδικαλιστικά έχουν δώσει την ψήφο τους σε αντίστοιχες πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις, διαχωρίζονται από τις ακολουθούμενες πολιτικές. Εκφράζουν την κατάπληξή τους μπροστά στον κατήφορο των αντεργατικών επιλογών, στο ασφαλιστικό, στην οικονομική πολιτική, στο 8ωρο. Διάχυτη ήταν, επίσης, η εντύπωση ότι ΝΔ και Συνασπισμός "βάζουν πλάτη" και στηρίζουν πολιτικά και συνδικαλιστικά αυτές τις επιλογές.

- Μένουν ακόμα πέντε μέρες μέχρι την απεργία. Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το διάστημα;

- Υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά να γίνει, για να "δέσει" το μέτωπο των εργαζομένων, να αποκρουστούν "τρικ" και να υπάρξει καθολική συμμετοχή στην απεργία. Ετσι, θα αναδειχτεί και ο ρόλος της βάσης του εργατικού κινήματος, για να περιφρουρηθεί η απεργία, αλλά και γιατί μια πετυχημένη κινητοποίηση σε χώρους δουλιάς, σε περιοχές, σε κλάδους και πανελλαδικά, θα στείλει σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση, σε όλους τους υποτελείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που περιμένει για άλλη μια φορά τη μη επιτυχία της κινητοποίησης, για να την επικαλείται και να αναδιπλώνεται. Στις 23 Οκτώβρη, πρέπει να ειπωθεί ένα αποφασιστικό "όχι" στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, να σταλεί μήνυμα συνέχισης του αγώνα και απαίτησης να παίξουν έναν πραγματικό ρόλο εκπροσώπου των εργαζομένων οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ.

- Είναι δεδομένο ότι η απεργία αυτή έχει μεγάλη σημασία. Τι προβλέπετε στη συνέχεια;

- Η 23η Οκτώβρη πρέπει να είναι η αφετηρία για νέους αγώνες. Σήμερα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι με ανοιχτά μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Με τις συντηρητικές επιλογές κυβέρνησης και εργοδοτών, χτυπιούνται θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων. Ξεπουλιέται η δημόσια παραγωγική βάση και χτυπιούνται βάναυσα η πρόνοια, η υγεία, η παιδεία. Είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να υπάρξουν συσπειρώσεις, που θα ενώνουν το γονιό και το μαθητή με τον εργάτη και τον υπάλληλο. Τον συνταξιούχο με τον νέο που ψάχνει για δουλιά, τον αγρότη με τον βιοτέχνη και το εργατικό κίνημα. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και ολιγαρχία χτυπούν σε όλα τα μέτωπα, ανεξάρτητα αν κάποιοι, ηθελημένα ή άθελα, δεν το κατανοούν αυτό. Σήμερα είναι ώριμο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αντιμετωπίσει αυτή την κοινή συντηρητική πολιτική και ζητά οι εργαζόμενοι να συγκροτήσουν, μαζί με άλλα στρώματα που θίγονται, τα αναγκαία μέτωπα που θα ανοίξουν δρόμους για τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον συνταξιούχο, για πολιτικοσυνδικαλιστικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ