ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενοχλούν οι ίσες αποστάσεις της Ουάσιγκτον

H Ουάσιγκτον "δε γνωρίζει", ο ΓΓ του ΟΗΕ επιρρίπτει εξίσου ευθύνες και στην Ελλάδα και η Αθήνα "δυσφορεί" για τις ίσες αποστάσεις και την υποκρισία με την οποία ο διεθνής παράγοντας αντιμετωπίζει το παιχνίδι της έντασης στο Αιγαίο που οργανώνει η Αγκυρα.

Για τους Αμερικανούς το κυνηγητό του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας από την Κύπρο, δεν "έγινε", τουλάχιστον μέχρι να το ομολογήσει η Αγκυρα. Οι "καταπληκτικές" αυτές δηλώσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και προκάλεσαν δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν εκδηλώθηκε... έντονα. "Υπάρχουν, είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όλα εκείνα τα στοιχεία και τα πειστήρια, τα οποία αποκαλύπτουν την αλήθεια και μαρτυρούν την εκτός αρχών και κανόνων στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή. Η δραστηριότητα αυτή υπάρχει και αποδεικνύει την ένταση που επιδιώκει η ηγεσία της Τουρκίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν είναι εύκολο να την παραβλέψει κάποιος. Μπορεί, ασφαλώς, να πει ότι τη γνωρίζει αλλά του είναι αδιάφορη. Μπορεί να μην την αξιολογήσει. Μπορεί κάποιος άλλος να τη θεωρήσει και επιβεβλημένη - την εκτός αρχών και κανόνων στρατιωτική δραστηριότητα - όπως αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες. Αυτό όμως το οποίο δεν μπορεί, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, να κάνει, είναι να πει ότι δεν υπάρχει".

Ο υπουργός Τύπου σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός Αμυνας θα ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας κ. Σολάνα. Θα στείλει εμπεριστατωμένη επιστολή, όπου θα τα αναφέρει όλα αυτά. "Πρέπει να πω , υπογράμμισε ο Δ. Ρέππας, ότι για τέτοια θέματα, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία συντριπτικά, δεν είναι νοητό κάποιος να "σφυρίζει αδιάφορα". Γιατί αν το κάνει αυτό θα είναι πολύ δύσκολο αργότερα να δικαιολογήσει την ειλικρίνεια του ενδιαφέροντός του, όταν επιδεικνύει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων".

Στο μεταξύ ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας με δηλώσεις του επιχείρησε να διατηρήσει τους υψηλούς τόνους των τελευταίων ημερών.

"Οι Ελληνες πιλότοι αστόχησαν στις 9 από τις 10 βολές τους", κομπάζει οαρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ιλχαν Κίλιτς, στην εφημερίδα "Σαμπάχ".

"Η αξιολόγηση της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ από το (τουρκικό) Γενικό Επιτελείο, έδειξε ότι δεν υπάρχει σημαντική απειλή", πρόσθεσε ο πτέραρχος, και χαρακτήρισε την άσκηση "πολύ καλή εκπαιδευτική ευκαιρία". "Ακόμη και αν πληρώναμε, δε θα μπορούσαμε να παράσχουμε αυτή την εκπαίδευση στους πιλότους μας", υποστήριξε ο Τούρκος πτέραρχος.

"Ολοι οι νέοι πιλότοι μας έχουν πολύ μεγάλη πείρα πτήσεων, λόγω της συμμετοχής τους σε "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις, καθώς και στις επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ", τονίζει ο πτέραρχος.

Στο μεταξύ και άλλες τουρκικές εφημερίδες θέλουν να διαλύσουν την εντύπωση που δημιουργήθηκε από τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αθήνα, σε σχέση με την άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.

Για "Πανικό στην Αθήνα", κάνει λόγο η "Μιλιέτ" και αναφέρει ότι οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι "οι Ελληνες παρουσίασαν στις τηλεοπτικές μεταδόσεις μόνο τις πετυχημένες βολές των αεροσκαφών τους". "Τα ελληνικά F - 4, F - 16 και A - 7 corsair παρέμειναν πάνω από την Κύπρο, μόνο δύο λεπτά, λόγω των προβλημάτων των καυσίμων που αντιμετώπιζαν".

Ως προς την παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, η Αγκυρα τηρεί απόλυτη σιγή. Οι περισσότερες εφημερίδες, "κρυφοκαμαρώνουν" ωστόσο για το "κατόρθωμα", το οποίο στηρίζουν στις πληροφορίες και τις καταγγελίες που έρχονται από την Ελλάδα.

Και προστάτης της ειρήνης το ΝΑΤΟ

"Η Βοσνία δείχνει με πόση ευελιξία λύνει τα προβλήματα το ΝΑΤΟ", είπε ο διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της "Συμμαχίας", στρατηγός Λοπέζ, προκειμένου να πείσει για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, που δεν είναι άλλος (;) από την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Λίγα μεν, αποκαλυπτικά δε, ήταν τα όσα είπε χτες ο κ. Λοπέζ από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε για την επιτυχία της ευρείας κλίμακας άσκησης του ΝΑΤΟ, "DYNAMIC MIX '97" που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα. "Ο,τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ θα το πετύχει μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει με ευελιξία και όπλα, όπως απέδειξε η άσκηση DYNAMIC MIX", διευκρίνισε ο διοικητής της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο νέος ρόλος τους ΝΑΤΟ ιδίως μετά τη λήξη του ψυχροπολεμικού κλίματος. "Ο πρώην αντίπαλος τώρα συμμετέχει στις προσπάθειες για σταθερότητα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κατέληξε ότι αυτό σε συνδυασμό με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί νέες επιχειρήσεις.

Πολύ επιγραμματικά, πίσω από τις λέξεις "διάλογο", "συνεργασία" και "σταθερότητα", αλλά και τις νέες επιχειρήσεις που προανήγγειλε, δηλαδή πίσω από το "νέο ρόλο του ΝΑΤΟ", εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε τον παλιό ρόλο, αυτό του διεθνή τρομοκράτη και αστυφύλακα των λαών. Αποδεικνύεται άλλωστε από τις παρεμβάσεις τους τόσο στα Βαλκάνια όσο και αλλού, όπου στο όνομα δήθεν της εδραίωσης της ειρήνης, ματοκύλισαν τους λαούς.

Στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ επιτράπηκαν μόλις τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη αφορούσε την παρενόχληση του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας στην Κύπρο, από τουρκικά αεροσκάφη, στην οποία απαντώντας απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι πολιτικό ζήτημα και πρέπει να λυθεί με συνεργασία και διάλογο και ανέφερε ως παράδειγμα την άσκηση, όπου όπως είπε 14 έθνη συνεργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν άριστα.

Στο ίδιο μοτίβο ήταν η απάντηση του κ. Λοπέζ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το ΝΑΤΟ για την προάσπιση των συμφερόντων του στην περιοχή, δεδομένου ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βρίσκονται σε ρήξη. "Το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις εργάζεται για τη σταθερότητα".

Τέλος, σε ερώτηση για το αν προβλέπει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είπε πως οι πληροφορίες που έχει δε δείχνουν κάτι τέτοιο.

Στην άσκηση συμμετείχαν 14 χώρες και για πρώτη φορά η Ελλάδα. Πήραν μέρος 5.000 στρατιώτες, 260 αεροπλάνα και 75 πλοία. Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς της χώρας, Δ. Δήμου, χαρακτήρισε τεράστιο το όφελος από την άσκηση τόσο για την ελληνική πλευρά αλλά και για τη "Συμμαχία".

Περιοδεία στη Μαγνησία

Ο Γ. Θεωνάς συνεχίζει την περιοδεία του στο νομό σήμερα και αύριο.

Σήμερα, Σάββατο: Στις 10.00 πμ θα επισκεφτεί την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού και θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης. Στις 11.30 πμ πραγματοποιεί επίσκεψη στο εργοστάσιο "ΔΗΜΗΤΡΑ" του Συνεταιρισμού Αγχιάλου. Το απόγευμα στις 7.00 μμ μμ θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αλμυρού Σπύρο Ράππο και στις 7.30 μμ θα μιλήσει και θα έχει συζήτηση με τους κατοίκους του Αλμυρού στο καφενείο "Ζηλάσιο".

Αύριο Κυριακή: Το πρωί θα επισκεφθεί την Κοινότητα Ζαγοράς, όπου στις 10.00 πμ θα συναντηθεί με φορείς στο Κοινοτικό Κατάστημα Ζαγοράς. Στις 11.30 πμ θα ακολουθήσει ομιλία - συζήτηση με τους κατοίκους της Ζαγοράς στην πλατεία Αγ. Γεωργίου.

Εκδρομή - εκδήλωση του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από τις 25 έως και 28 Οκτώβρη στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Στα πλαίσια της εκδρομής το ΚΜΕ σε συνεργασία με την Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλίες με θέματα:

α) "Η επέτειος του ΟΧΙ του ελληνικού λαού" με ομιλητή τον Χρήστο Τσιντζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ.

β) "Η δράση του ΔΣΕ στην περιοχή" με ομιλητή τον Χρόνη Βάη - Αχιλλέα Πετρίτη, Διοικητή της 159 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 27.10.97 στις 6.30 μμ, στο Κέντρο Λιθαρίτσια των Ιωαννίνων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στα τηλέφωνα: 8810074 - 8810046, από τις 8.30 το πρωί έως 7.00 το βράδυ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες γι' αυτό όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη οι ΗΠΑ

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε προκειμένου να ενημερώσει για τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που έληξε προχτές.

Αναφερόμενος στην ένταση που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο και στη στάση των "ίσων αποστάσεων" από τις ΗΠΑ, ανέφερε πως "όποιος υποκρίνεται ότι δε βλέπει ποιος ευθύνεται, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη". Επίσης αναφερόμενος στην εκλογή του Σ. Τσετίν στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, τη χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη" αφού όπως είπε δεν είναι άνθρωπος υψηλών τόνων.

Τέλος όσον αφορά τη διάσκεψη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε ότι η υιοθέτηση της άποψης για τη δημιουργία Συμβουλευτικής Συνέλευσης από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών είναι επιτυχία της ελληνικής πλευράς αφού συμπεριλαμβανόταν στις διεκδικήσεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ