ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Εργατικές υποθέσεις... "ντεκαφεϊνέ"

Εθνικές έρευνες που έγιναν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί αποδεικνύουν ότι οι προσφυγές των γυναικών κατά των εργοδοτών τους είναι ένα ασήμαντο ποσοστό σε σύγκριση με τον όγκο των εργατικών υποθέσεων που έρχονται στα δικαστήρια. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως επισήμανε η δικηγόρος Σοφία Σπηλιοτοπούλου σε πρόσφατο σεμινάριο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, που έγινε στην Αθήνα. Ο αριθμός μάλιστα των γυναικών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, στην επαρχία, είναι από ασήμαντος έως μηδαμινός!

Φόβος ότι θα χάσουν τη δουλιά τους, έλλειψη χρημάτων αλλά και αδυναμία να αποδείξουν την αλήθεια είναι οι λόγοι που οι εργαζόμενες δε διεκδικούν το δίκιο τους. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τον νόμο ο εργαζόμενος έχει το βάρος της απόδειξης. Τι γίνεται όμως στην πράξη; Συνήθως ή δεν πάνε μάρτυρες κατά του εργοδότη γιατί φοβούνται την απόλυση ή απλά δεν... υπάρχουν μάρτυρες όταν λ. χ. ο υποψήφιος - υποψήφια για πρόσληψη μιλάει με τον εργοδότη και δέχεται τους εκβιασμούς του ή υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση. Εξάλλου δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι άδικα έγινε η απόλυση...

Και ο εργοδότης έχει στην κατοχή του όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα σχετικά με το ύψος των αποδοχών του εργαζόμενου, τα επιδόματα, ή ακόμα και την παραίτηση που απέσπασε (χωρίς ημερομηνία) για να εκβιάσει την εργαζόμενη να μη μείνει έγκυος.

Μια οδηγία που προέβλεπε ότι το βάρος της απόδειξης σε τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να το έχει ο εργοδότης, "πηγαινοέρχεται" εδώ και χρόνια ανάμεσα στους αρμόδιους και όπως τόνισε η ομιλήτρια έχει γίνει "ντεκαφεϊνέ" γιατί από το αρχικό σχέδιο έχουν αφαιρεθεί πολύ σημαντικές διατάξεις που ήταν προς όφελος των εργαζομένων. Μία από αυτές είναι η διάταξη που προβλέπει ότι χρειάζεται να υπάρχει μια "διαφάνεια", να γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον εργοδότη σε μα συγκεκριμένη ενέργεια. Να είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργοδότης να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν έκανε αδικία ή διάκριση στην εργαζόμενη, να δώσει στοιχεία για τους μισθούς και εφ' όσον δε φέρει αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο και υπάρχει αμφιβολία να κερδίζει τη δίκη η γυναίκα. Τη διάταξη αυτή αφαίρεσε η Επιτροπή Υπουργών και όπως υπογράμμισε η Σοφία Σπηλιοτοπούλου - που είναι επίσης μέλος της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή των οδηγιών στην ΕΕ - θα πρέπει να δοθεί μάχη για να ξαναμπεί η "διαφάνεια" στο σχέδιο οδηγίας και ακόμα να γίνει καμπάνια για να το μάθουν οι γυναίκες και να ενημερωθούν οι δικαστές. Η ίδια είπε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθούν υποθέσεις με προδικαστικά ερωτήματα από τα εθνικά δικαστήρια προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να εμπλουτιστεί η σχετική νομολογία. Και ακόμα να ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενες, από τη ΓΣΕΕ και τη Γραμματεία Ισότητας ώστε να μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε φανερό ότι δεν εφαρμόζεται συνήθως στην πράξη ούτε η σχετική νομοθεσία και αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί εφαρμογής (π. χ. οι επιθεωρήσεις εργασίας) αλλά και με την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας που πλήττουν την ισότητα.Αυτή η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η εργοδοσία και η πολιτική που την υπηρετεί, έχουν ανοίξει το δρόμο της αφαίρεσης κεκτημένων κάνοντας ιδιαίτερα οξύ το πρόβλημα συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες. Η ίδια όμως πραγματικότητα βάζει το γυναικείο κίνημα μπροστά στον διεκδικητικό αγώνα, μαζί με το εργατικό κίνημα για την υπεράσπιση των κεκτημένων και τη διεύρυνσή τους. Οι θεσμοί όσο κι αν θεωρητικά διασφαλίζουν ορισμένα δικαιώματα, χωρίς αγώνα κινδυνεύουν να απενεργοποιούνται στην πράξη, μένοντας κενό γράμμα. Αυτή είναι η λειτουργία του συστήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ασυγκράτητα μπροστά!

43ο ΜΕΡΟΣ

Οταν οι αντιπρόσωποι άρχισαν να βγαίνουν από την αίθουσα, ο Λένιν σηκώθηκε από τη θέση του:

"Δεν πρέπει να χάνουμε καιρό, σύντροφοι! Αύριο το πρωί όλη η Ρωσία πρέπει να ξέρει τα νέα αυτά, που έχουν κολοσσιαία σημασία! Καμιά καθυστέρηση!".

Ανάμεσα στις ζωηρές λογομαχίες, τις συζητήσεις και το θόρυβο εκατοντάδων ποδιών ακούστηκε η φωνή του αντιπροσώπου της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής, που φώναξε:

"Στο 17ο δωμάτιο μας χρειάζονται δεκαπέντε προπαγανδιστές! Για αποστολή στο μέτωπο!...".

Υστερα από δυόμισι ώρες οι αντιπρόσωποι γύρισαν στην αίθουσα, ομάδες - ομάδες. Το προεδρείο κατέλαβε τη θέση του κι η συνεδρίαση ξανάρχισε. Διαβάστηκαν τα τηλεγραφήματα από διάφορα συντάγματα, που υπόσχονταν να υποστηρίξουν τη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή.

Η συνέλευση σιγά σιγά ζωήρευε. Ο αντιπρόσωπος των ρωσικών στρατευμάτων του Μακεδονικού Μετώπου εξιστορούσε με πίκρα την κατάστασή τους. "Περισσότερο υποφέρουμε από τη φιλία των "συμμάχων" μας παρά από τον εχθρό", είπε. Οι αντιπρόσωποι της 10ης και της 12ης Στρατιάς, που μόλις είχαν φτάσει από το μέτωπο, δήλωσαν: "Σας υποσχόμαστε πλήρη υποστήριξη!". Κάποιος αγρότης στρατιώτης διαμαρτυρήθηκε για την απελευθέρωση των "σοσιαλπροδοτών Μάσλοφ και Σαλάζκιν". Οσο για την εκτελεστική επιτροπή των Σοβιέτ των αγροτών, είπε, πρέπει ολόκληρη, χωρίς εξαίρεση, να πιαστεί. Αυτά μάλιστα! Ηταν πραγματικά επαναστατικά λόγια... Ο αντιπρόσωπος των ρωσικών στρατευμάτων στην Περσία δήλωσε, ότι είναι εξουσιοδοτημένος να ζητήσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ... Ενας αξιωματικός Ουκρανός φώναξε στη μητρική του γλώσσα: "Σε τέτοια κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κανένας ξεχωρισμός κατά εθνότητες... Ζήτω η δικτατορία του προλεταριάτου σ' όλες τις χώρες!". Ετσι βούιζε αυτός ο χείμαρρος των υψηλών και φλογερών ιδεών κι ήταν ολοφάνερο πως η Ρωσία ποτέ πια δεν πρόκειται να σωπάσει...

Ο Κάμενεφ δήλωσε πως οι αντιμπολσεβίκικες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν παντού ταραχές και διάβασε την έκκληση του συνεδρίου προς όλα τα τοπικά Σοβιέτ:

"Το Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών εξουσιοδοτεί τα τοπικά Σοβιέτ να πάρουν αμέσως τα πιο δραστήρια μέτρα και να μην επιτρέψουν αντεπαναστατικές ενέργειες, αντιεβραϊκά και οποιαδήποτε άλλα πογκρόμ. Η τιμή της επανάστασης των εργατών, των αγροτών και των στρατιωτών απαιτεί ώστε να μη γίνουν κανενός είδους πογκρόμ.

Η Κόκκινη Φρουρά της Πετρούπολης, η εξεγερμένη φρουρά της Πετρούπολης κι οι ναύτες εξασφάλισαν στην πρωτεύουσα πλήρη τάξη.

Οι εργάτες, οι στρατιώτες κι οι αγρότες πρέπει να ενεργήσουν παντού σύμφωνα με το παράδειγμα των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης.

Σύντροφοι στρατιώτες και κοζάκοι, σ' εσάς, πρώτ' απ' όλα, πέφτει η υποχρέωση να εξασφαλίσετε τη γνήσια επαναστατική τάξη. Εσάς παρακολουθεί όλη η επαναστατική Ρωσία κι όλος ο κόσμος!".

Στις δύο η ώρα τη νύχτα το διάταγμα για τη γη μπήκε σε ψηφοφορία και έγινε δεκτό, με μια μόνο ψήφο κατά. Οι αντιπρόσωποι των αγροτών ήταν κατενθουσιασμένοι...

Ετσι, οι μπολσεβίκοι τραβούσαν ασυγκράτητα προς τα μπρος, παραμερίζοντας όλες τις αμφιβολίες και σαρώνοντας στο δρόμο τους όλους όσοι αντιστέκονταν. Ηταν οι μοναδικοί άνθρωποι στη Ρωσία που είχαν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, ενώ όλοι οι άλλοι, οχτώ ολόκληρους μήνες, καταγίνονταν μόνον με φλυαρίες.

Στο βήμα ανέβηκε ένας κουρασμένος, κουρελής και εύγλωττος στρατιώτης. Τάχθηκε ενάντια στο άρθρο της εντολής (1), στο οποίο αναφερόταν ότι οι λιποτάχτες στερούνται κλήρου. Στην αρχή τον υποδέχτηκαν γιουχαϊσματα και σφυρίγματα, στο τέλος, όμως τα απλά και συγκινητικά λόγια του υποχρέωσαν όλους να σωπάσουν. "Ο φουκαράς ο στρατιώτης που τον έχωσαν με το ζόρι στην κρεατομηχανή των χαρακωμάτων, που την ανείπωτη φρίκη της την αναγνωρίζετε κι εσείς οι ίδιοι στο διάταγμα για την ειρήνη, - φώναξε - δέχτηκε την επανάσταση σαν μήνυμα ειρήνης και λευτεριάς. Ειρήνη; Η κυβέρνηση του Κερένσκι τον ανάγκασε να επιτεθεί ξανά, να πάει στη Γαλικία, να σκοτωθεί και να χαθεί. Αυτός λαχταρούσε ειρήνη κι ο Τερεσένκο γελούσε... Λευτεριά; την περίοδο του Κερένσκι είδε να διαλύονται οι επιτροπές του, να κλείνονται οι εφημερίδες του, να φυλακίζονται οι ομιλητές τους κόμματός του... Και στο σπίτι, στο χωριό του, οι τσιφλικάδες να παλεύουν ενάντια στις επιτροπές των αγροτών και να κλείνουν στα συρματοπλέγματα τους συντρόφους του... Στην Πετρούπολη η αστική τάξη, σε συμμαχία με τους Γερμανούς, σαμποτάριζε τον εφοδιασμό του στρατού με τρόφιμα, ρουχισμό και πολεμοφόδια... Ο στρατιώτης καθόταν στα χαρακώματα γυμνός και ξυπόλυτος. Ποιος τον υποχρέωνε να λιποταχτήσει; Η κυβέρνηση του Κερένσκι, που ανατρέψατε!". Στο τέλος τον χειροκρότησαν κιόλας.

Αμέσως ύστερα μίλησε φλογερά ένας άλλος στρατιώτης: "Η κυβέρνηση του Κερένσκι, δεν είναι παραβάν που πίσω του μπορεί να κρυφτεί μια τέτοια βρομερή δουλιά, όπως η λιποταξία!. Ο λιποτάχτης είναι παλιάνθρωπος, γιατί το σκάει για το σπίτι κι αφήνει τους συντρόφους του να πεθαίνουν στα χαρακώματα! Κάθε λιποτάχτης είναι προδότης και πρέπει να τιμωρηθεί... ". Θόρυβος, φωνές "Φτάνει! Ησυχία". Ο Κάμενεφ προτείνει βιαστικά να αφήσουν το ζήτημα να το εξετάσει η κυβέρνηση.

Στις 2 και 30 μετά τα μεσάνυχτα, έγινε απόλυτη σιγή. Ο Κάμενεφ διάβασε το διάταγμα για το σχηματισμό της κυβέρνησης:

"Να σχηματιστεί για τη διακυβέρνηση της χώρας, κι ως τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης, προσωρινή εργατοαγροτική κυβέρνηση, που θα ονομάζεται Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού.

Η διεύθυνση των διαφόρων τομέων της κρατικής ζωής ανατίθεται σε επιτροπές που τα μέλη τους, σε στενή συνεργασία με τις μαζικές οργανώσεις των εργατών, των εργατριών, των ναυτών, των στρατιωτών, των αγροτών και των υπαλλήλων πρέπει να εξασφαλίσουν την εφαρμογή στην πράξη του προγράμματος που διακήρυξε το συνέδριο. Η κυβερνητική εξουσία ανήκει στο Σώμα των προέδρων αυτών των επιτροπών, δηλαδή στο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού.Ο έλεγχος της δράσης των Επιτρόπων του Λαού και το δικαίωμα της αντικατάστασής τους ανήκει στο Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών, αγροτών και στρατιωτών βουλευτών και στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή..."

Στην αίθουσα επικρατεί ησυχία. Υστερα από την ανάγνωση του καταλόγου των λαϊκών επιτρόπων, ξεσπάει θύελλα χειροκροτημάτων σε κάθε όνομα, ιδιαίτερα του Λένιν και του Τρότσκι.

"... Πρόεδρος του Συμβουλίου - Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ (Λένιν).

Επίτροπος του λαού για τις εσωτερικές υποθέσεις: - Α. Ι. Ρίκοφ.

Της Γεωργίας - Β. Π. Μιλιούτιν.

Της Εργασίας - Α. Γ. Σλιάπνικοφ.

Των Στρατιωτικών και των Ναυτικών - μια επιτροπή αποτελούμενη από τους: Β. Α. Οβσεένκο (Αντόνοφ), Ν. Β. Κριλένκο και Π. Ε. Ντιμπένκο.

Του Εμπορίου και της Βιομηχανίας - Β. Π. Νόγκιν.

Της Λαϊκής Παιδείας - Α. Ν. Λουνατσάρσκι.

Των Οικονομικών - Ι. Ι. Σκβορτσόφ (Στεπάνοφ)

Των Εξωτερικών - Λ. Δ. Μπρόνσταϊν (Τρότσκι)

Της Δικαιοσύνης - Γ. Ι. Οπόκοφ (Λόμοφ)

Του Επισιτισμού - Λ. Α. Τεοντόροβιτς.

Των Ταχυδρομείων και Τηλεγραφείων - Ν. Π. Αβίλοφ (Γκλέμποφ).

Πρόεδρος για τις υποθέσεις των Εθνοτήτων - Ι. Β. Τζουγκασβίλι (Στάλιν).Η θέση του επιτρόπου του λαού για τους σιδηροδρόμους παραμένει προσωρινά κενή".

(1) Εχει υπόψη του την εντολή που πάρθηκε από το συνέδριο ταυτόχρονα με το διάταγμα για τη γη. Σύντ.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ 44ο ΜΕΡΟΣ

Σαν το σκυλί στ' αμπέλι... .

Η ακόλουθη περιγραφή της κατάστασης δύο ηλικιωμένων γυναικών αξίζει να διαβαστεί από τους ιθύνοντες που μελετούν την περιβόητη έκθεση του καθηγητή Σπράου για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για περιπτώσεις χρονίως πασχόντων και συμπεριλαμβάνονται σε έρευνα της Αννας Αμηρά που βασίζεται σε μελέτη 3.500 νοικοκυριών.

(Οπως είναι γνωστό, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι οι φτωχότερες των φτωχών...)

"... Χήρα 86 ετών, συνταξιούχος του Δημοσίου, άτεκνη, συγκατοικεί με τις επίσης χήρες αδελφές της, ανάλογης ηλικίας. Μετά από σειρά προβλημάτων υγείας και νοσηλείας στο νοσοκομείο, υποχρεώνεται να φύγει από το νοσοκομείο, όπου δεν της επιτρέπεται πια να παραμείνει... Εξακολουθεί να έχει όμως ανάγκη συνεχούς ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής παρακολούθησης και φροντίδας. Τη λύση προσφέρει ιδιωτική κλινική με τον όρο ότι θα βρίσκεται κάποιος δικός της δίπλα της επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Εξαντλούνται οι ηλικιωμένες επίσης αδελφές της μετά από σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να της καλύψουν αυτή την ανάγκη και αναγκάζονται να προσλάβουν τρεις "αποκλειστικές" νοσοκόμες ημερησίως. Το μηνιαίο κόστος φροντίδας ανέρχεται στο ποσό των 800.000 δραχμών!

  • ... Μοναχική καρκινοπαθής, συνταξιούχος του ΟΓΑ με σύνταξη που δεν υπερβαίνει τις 15.000 δραχμές μηνιαίως, ηλικίας 70 ετών, άγαμη, που εργάστηκε όλα τα χρόνια της ως υπηρέτρια, κατοικεί με ενοίκιο σε απομονωμένο δωμάτιο αυλής. Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς της. Τα διάφορα νοσοκομεία όπου την πάνε οι γείτονες που τη φροντίζουν και η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων της περιοχής, δεν την κρατούν. Εχει όμως ανάγκη από περίθαλψη και αντιμετώπιση του προβλήματος του πόνου, για το οποίο απαιτούνται ισχυρά ναρκωτικά. Οι γείτονες αδυνατούν να συνεχίσουν τη φροντίδα και την εγκαταλείπουν επανειλημμένα σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο. Το ασθενοφόρο την επαναφέρει στο τελείως ακατάλληλο δωμάτιο - σπίτι της όπου δεν υπάρχει κανένας να τη βοηθήσει. Με παράκληση της κοινωνικής λειτουργού παρεμβαίνει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας. Γίνεται προσπάθεια εισαγωγής της σε κρατικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων, παρά το γεγονός ότι δε δέχονται καρκινοπαθείς αυτής της κατάστασης. Εως ότου να βρεθεί θέση, δηλαδή να πεθάνει κάποιος άλλος τρόφιμος του ιδρύματος, πεθαίνει στο σπίτι της κυριολεκτικά σαν "το σκυλί στ' αμπέλι"...".

Το διαβάσαμε στο βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο "Διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα". Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι η οικονομική κατάσταση του 90% των χρονίως πασχόντων είναι σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση, μέτρια ή κακή.

Τό περιστατικό μάλλον δεν είναι το μοναδικό. Παρουσιάζει όμως ανάγλυφα την εικόνα της κοινωνίας που η κρατική φροντίδα για την υγεία και την πρόνοια, παραδίδεται έρμαιο στην τύχη των κερδοσκόπων. Εμπόρευμα που άν δεν έχεις να το αγοράσεις είσαι καταδικσμένος στον πιο εξαθλιωμένο θάνατο. Σ'ένα θάνατο αργό όσπου οι καταπιεσμένοι να καταργήσουν τους "φιλεύσπλαχνους-φιλάνθρωπους" εμπόρους του.

Το μεροκάματο του τρόμου

Το 70% των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ είναι γυναίκες και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στήριζε ανέκαθεν τους αγώνες τους. Πρόσφατα η πρόεδρος της ΟΓΕ είχε συνάντηση με την πρόεδρο του σωματείου τους και επισκέφθηκε τη γενική γραμματέα Ισότητας, ζητώντας της να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι της ΟΓΕ επισήμαναν ότι οι απολύσεις από το 1991 έχουν φτάσει το 20%, με πλειοψηφία τις γυναίκες. Καμιά νέα πρόσληψη δε γίνεται με πλήρη απασχόληση σ' αυτά τα χρόνια. Κυριαρχεί το ωρομίσθιο και άλλες "ευέλικτες" μορφές εργασίας. Το Σωματείο Εργαζομένων αντιστέκεται, αντιδρά και αγωνίζεται για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία και να σταματήσει το δρομολογούμενο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, εμφανίζονται από την εργοδοσία σε βάρος των εργαζόμενων τα γνωστά φαινόμενα αυταρχισμού, βίας, απειλής, τρομοκρατίας, και χειροδικίας ακόμα, σε βάρος της γυναίκας προέδρου του σωματείου.

Παρέμβαση έκανε η ΟΓΕ και για τη μαύρη εργασία των γυναικών στον ιππόδρομο.Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γυναικών Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής την πρόεδρο Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πραγματοποίησε τρίωρη επίσκεψη στον ιππόδρομο και διαπίστωσε ότι:

Οι γυναίκες εργαζόμενες σ' αυτό το χώρο πλησιάζουν το 95% (περίπου 800). Οι χώροι εργασίας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ τα ωράρια εργασίας είναι 4 με 9 και το ημερομίσθιο 3.248 δρχ. Οι κοπέλες εργάζονται όρθιες και δέχονται βρισιές αλητών και ανθρώπων του υποκόσμου, που συχνάζουν σ' αυτούς τους χώρους. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι προσλαμβάνονται με αίτηση της ενδιαφερόμενης για πρόσληψή της στο συνεργείο του ΟΔΙΕ και η αίτηση αναφέρει: "Προσλαμβάνομαι και χρησιμοποιούμαι καθ' εκάστην ιπποδρομιακή ημέρα κατά την κρίση του ΟΔΙΕ... Στο τέλος της ημερήσιας εργασίας θα λαμβάνω την αμοιβή μου και ουδεμία σχέση εργασίας θα με συνδέει μετά του ΟΔΙΕ". Με τον τρόπο αυτό υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται δέκα και δεκαπέντε χρόνια.

"Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας", τονίζεται στην έγγραφη καταγγελία της ΟΓΕ προς την γγ Ισότητας Μίκα Κουτσιλέου.

"Γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει μεθοδευμένη σύμβαση εργασίας μιας ημέρας. Οι εργαζόμενες ζούνε καθημερινά με το φόβο της απόλυσης χωρίς αποζημίωση και στερούνται των βασικών εργατικών δικαιωμάτων. Στη διάρκεια ενός χρόνου απολύθηκαν διακόσιες γυναίκες γιατί θεωρήθηκαν "υψηλόμισθες". Το υψηλόμισθο προέκυψε από τη δήλωση προς την εφορία που υποβάλλεται από κοινού με το σύζυγο, του οποίου τα εισοδήματα αθροίζονται στα εισοδήματα της συζύγου. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι επίκειται "εκσυγχρονισμός" που σημαίνει απόλυση όλων και πρόσληψη ειδικευμένων σε μικρό αριθμό".

"Συζητήσαμε σχεδόν με όλες τις εργαζόμενες, περιμένοντάς τες στα διαλείμματα της δουλιάς και τους μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό της ΟΓΕ για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό", λέει η Καλλιόπη Μπουντούρογλου. "Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν ήταν συγκινητική και έμοιαζαν να θέλουν από κάπου να κρατηθούν, σαν να ήταν εγκαταλειμμένες. Υποσχεθήκαμε ότι θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα της σύμβασης μιας ημέρας και τις συνθήκες εργασίας, που είναι απαράδεκτες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να, η μαύρη αγορά εργασίας, όπως θα εξελιχθεί για τους λάτρεις της "Ευρωπαϊκής Ιδέας" με τους εκσυγχρονιστικούς τρόπους που μας πλασάρουν".

ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΚ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Αγωνιστική παρουσία

Οι ηλεκτρονικές σελίδες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας (http: //www.ourworld.compuserve.com/homepages/redweb/) φιλοδοξούν να δώσουν στους αναγνώστες τους όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες τόσο για το ίδιο το κόμμα και τις επιδιώξεις του, όσο και για βασικά πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία, αλλά και για σημαντικά διεθνή θέματα.

Στη σελίδα "Σχετικά με μας" περιγράφεται η φυσιογνωμία του κόμματος και παρουσιάζονται σημαντικά άρθρα και προκηρύξεις του ΚΚΒ. Σε ένα απ' αυτά αναφέρεται: "το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας πιστεύει ότι τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν αν βάλουμε τέλος στον καπιταλισμό και εγκαθιδρύσουμε το σοσιαλισμό", ενώ προσθέτει πως "για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η Εργατική Τάξη και οι σύμμαχοί της να πάρουν την πολιτική, οικονομική και κρατική εξουσία από τα χέρια των καπιταλιστών, και να υπάρχει η υποστήριξη του λαού". Εδώ εξηγείται πως "υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να βάλουν τη Βρετανία στην πορεία του σοσιαλισμού", και τονίζεται πως "χρειάζεται να ενωθούν σε μια δημοκρατική αντιμονοπωλιακή συμμαχία, της οποίας θα ηγείται η Εργατική Τάξη".

Σχετικά με την ιστορία του κόμματος τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως "με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, η Αστική Τάξη και μερικοί φίλοι της από το κίνημα των Τροτσκιστών έβαλαν τα δηλητηριώδη μυαλά τους να ξαναγράψουν την ιστορία. Ο μόνος στόχος τους είναι να υπονομεύσουν το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι κομμουνιστές στο εργατικό κίνημα".

Ενας σημαντικός τομέας, όπου συγκεντρώνει την προσοχή της η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας είναι το αντιφασιστικό κίνημα. Στις ηλεκτρονικές σελίδες του ΚΚΒ βρίσκει κανείς μερικές σύντομες πληροφορίες σχετικά με το φασισμό και το ρατσισμό και στοιχεία για φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Σημειώνεται πως οι φασίστες, οι ρατσιστές και οι οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν (Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, Το Εθνικό Μέτωπο - Εθνικοί Δημοκράτες, Κόμπατ 18, Εθνική Σοσιαλιστική Συμμαχία, Κου Κλουξ Κλαν κτλ.) πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις ενάντια στους μαύρους, τους Εβραίους, τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές, τους αντιφασίστες και οποιονδήποτε άλλον θεωρούν "εχθρό" τους.

Εκτός βέβαια από το εκλογικό μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας που παρουσιάζεται σε αυτές τις σελίδες, μπορεί κανείς να βρει και μια σελίδα με επιλογές από γράμματα που έχει λάβει το κόμμα από φίλους, μέλη, αλλά και αδελφά κόμματα. Υπάρχει και μια εκτενής αναφορά στο Μάαστριχτ, για το χαρακτήρα αυτής της συνθήκης και τι ακριβώς προτείνει το ΚΚΒ, αλλά και ενδιαφέρουσες σελίδες για το ζήτημα της εκπαίδευσης.

Στη διεύθυνση http: //www.poptel.org. uk/morning - star/ υπάρχει η καθημερινή εφημερίδα του ΚΚ Βρετανίας "Μόρνινγκ Σταρ", "η μόνη αγγλόφωνη σοσιαλιστική καθημερινή εφημερίδα στον κόσμο", όπως υποστηρίζει στις ηλεκτρονικές σελίδες της.

Κ. Χ.

Αλλαξε ο "ληξίαρχος" του ελληνικού Internet

Σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά το ελληνικό κομμάτι του παγκόσμιου Δικτύου, υπήρξε η πρόσφατη αυτονόμηση του "Διαχειριστή Ονομάτων" (Hostmaster ή ...ληξίαρχου) από το φορέα παροχής Internet υπηρεσιών FORTHnet ΑΕ. Νέος διαχειριστής είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη. Η υπηρεσία αυτή έχει ως αποστολή την καταχώριση και διαχείριση ονομάτων / διευθύνσεων Internet στο ελληνικό domain (περιοχή διευθύνσεων), δηλαδή στο domain.gr.

Η αλλαγή αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη, αφού αφ' ενός η εμπορική επιχείρηση η οποία διαχειριζόταν ως σήμερα (για ιστορικούς λόγους) την ονοματολογία του ελληνικού Δικτύου δεν ήταν πλήρως καλυμμένη από την τυπική πλευρά κι αφ' ετέρου ο όγκος των διευθύνσεων την ανάγκαζε να αφιερώνει διαρκώς περισσότερους πόρους στη διεκπεραίωση του έργου.

Ο νέος φορέας προετοιμάζει μια σειρά αλλαγών, όσον αφορά τις πολιτικές διαχείρισης ονομάτων στο ελληνικό Internet, χωρίς πάντως να ανακοινώνεται ακόμη κάτι το επίσημο. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κόμβο του (στη διεύθυνση http: //www.hostmaster.gr), οι αλλαγές θα είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης και κάποιας χρέωσης για την απόκτηση διεύθυνσης (περισσότερες πληροφορίες δεν ήταν διαθέσιμες). Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό μόλις υπάρξει κάτι νεότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ