ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τους "κρέμασαν"

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ από τις χειρότερες περιόδους, ίσως η πιο δύσκολη θέση στην οποία μπορούν να έρθουν τόσο ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνηση, όσο και η Νέα Δημοκρατία. Οταν τους "κρεμάνε" οι Αμερικάνοι, με δηλώσεις ανάλογες αυτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

***

Αντε τώρα να βρεις κάτι επικριτικό να πεις για τις ΗΠΑ όταν τόσο καιρό φέρεσαι ως ακόλουθός τους. Πρέπει να ικανοποιήσεις το κοινό αίσθημα που βρίζει βεβαίως τις ΗΠΑ, αλλά να μην πεις και τίποτε βαρύ και παρεξηγηθείς...

***

Οπότε αρχίσανε τα... "ξενέρωτα" περί "πτώσης της αξιοπιστίας" και άλλα τέτοια. Αφήστε τα, κύριοι, καλύτερα μη λέτε τίποτα. Και φαιά ουσία χαλάτε, και κανείς δε σας πιστεύει, και ελαφρώς γελοίοι φαίνεστε.

***

ΜΙΑ ΦΟΡΑ όσο μελιστάλαχτος είναι ο πρωθυπουργός με τις ΗΠΑ, άλλο τόσο άτεγκτος είναι με τον φετινό προϋπολογισμό. Συναντήθηκε σήμερα με τους άλλους "ευρωλογιστές" συναδέλφους του και οικονομικούς υπουργούς και τα 'πανε. Επιμένουν στη φορολογία, επιμένουν στις περικοπές, επιμένουν σε όλα...

***

Σ' αυτά ξέρουν να είναι... μεγάλοι πατριώτες.

***

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΧΑΡΤΗΣ του Καποδίστρια, δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, παρά το ότι "βράζει" όλη η επαρχία, εναντιούμενη στις αναγκαστικές συνενώσεις.

***

Το ξέρουν όμως ότι μαζί με το χάρτη, θα κλείσουν και δρόμοι, και νομαρχίες, και μαγαζιά, καθώς και ότι δε θα "κλείσει" το στόμα όσων δίκαια διαμαρτύρονται;

***

Γι' αυτό το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι "χαρτογράφοι" της κυβέρνησης, είναι να αλλάξουν γνώμη, προτού "τους σβήσει από το χάρτη" ο κόσμος.

***

ΚΑΙ για να κλείσουμε με κάτι... ευχάριστο ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι νέες αυξήσεις στα τηλέφωνα, που πάνε στο 13%. Ομως λένε θα φτηνύνουν οι κλήσεις στο εξωτερικό.

***

Κανένα συγγενή στην Ιαπωνία, έχετε;

Πολύπλευρες αμερικανικές "μπίζνες"

Το ξέρατε; Δεν το ξέρατε. Ο γνωστός μας πλέον κ. Χόλμπρουκ δεν έχει αναλάβει μόνο το βαρύ καθήκον να μας βοηθήσει να λύσουμε τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματά μας με την Τουρκία, το Αιγαίο, το Κυπριακό και όλα τα συμπαρομαρτούντα, αλλά κάνει και "μπίζνες" το παιδί! Δεν αλωνίζει τις θάλασσές μας και γενικώς τη γειτονιά μας, από τη Βοσνία μέχρι την Τουρκία και βάλε, μόνο κρατώντας "κλάδους ελαίας", αλλά και πρωτοβουλίες... επιχειρηματικές.

Αναρωτιέστε πώς κι έτσι; Δε θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με απόφασή της παραχώρησε άδεια λειτουργίας σε τράπεζα της οποίας πρόεδρος είναι ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η εν λόγω τράπεζα ονομάζεται "Κρέντιτ Σουίς - Φερστ Μπόστον" και είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που διατηρεί πολλά υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ετσι λοιπόν ο Ρ. Χόλμπρουκ συνδυάζει το "τερπνόν μετά του ωφελίμου". Προωθεί την εξωτερική πολιτική των "γερακιών" του Πενταγώνου σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική της αμερικανικής κεφαλαιοκρατίας και της τσέπης του ίδιου φυσικά... Είδατε πώς συνδυάζονται το "αμερικάνικο όνειρο" και η ελληνοκυπριακή πραγματικότητα;

Χάρισμά του όλοι!

Αυτό κι αν είναι είδηση! Ο κ. Πρετεντέρης του "Βήματος" και του... "εκσυγχρονισμού", όπως προκύπτει από το πόνημά του στην κυριακάτικη του συγκροτήματος Λαμπράκη - όπου ελεεινολογεί κατά των συνταξιούχων - αγωνιά για το αν θα πάρει σύνταξη! Ως εκ τούτου αναλαμβάνει υπό την προστασία του τον κ. Σπράο, τον κ. Σημίτη, τον κ. Παπαντωνίου, που προφανώς θα σώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι θα πάρει και αυτός σύνταξη... Μάλιστα, βάλλει κατά παντός που τολμά να χαρακτηρίζει τους κυβερνώντες "λογιστές" και δηλώνει ότι αυτός προτιμά τους λογιστές γιατί είναι χρήσιμοι, φτιάχνουν εκθέσεις όπως αυτές του Σπράου και ασκούν πολιτικές, όπως αυτή του Σημίτη. Βεβαίως, δε λέει ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στους λογιστές, γενικώς, αλλά στους ανάλγητους "πολιτικούς λογιστές", όπως οι φίλοι του κ. Πρετεντέρη.

Κατόπιν αυτών, πρώτον, προτείνουμε στον κ. Ψυχάρη, εκτός από όσα δίνει στον υπάλληλό του στο "Βήμα", να τον προσλάβει και στη διοίκηση του Αγίου Ορους με το ανάλογο αντιμίσθιο. Αν δεν του φτάνει αυτό για να βγει από τη συνταξιοδοτική του αγωνία, προτείνουμε και στον εφοπλιστή Κυριακού να του κάνει αύξηση στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Δεύτερον, αφού τόσο του αρέσουν οι ανάλγητοι "λογιστές" του κυρίου Πρετεντέρη, ας τους προτείνει για πρόσληψη στο "Βήμα". Να φτιάχνουν εκθέσεις για τον ίδιο και να τον κυβερνούν όπως του αρέσει.

Το πρόσχημα της "ντουφεκιάς"

Υπάρχουν πολλά... επιχειρήματα, που μπορεί κανείς να "επιστρατεύσει", για να αρνηθεί τη συμμετοχή σε μια απεργιακή κινητοποίηση. Ενα από αυτά και αρκετά τετριμμένο, είναι αυτό περί "ντουφεκιάς". Αυτό χρησιμοποίησε, σε ανακοίνωσή του, ο συνδυασμός της "Συμπαράταξης" του Λ. Κολιγιάννη, στη ΣΟΦΤΕΞ, ενόψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ, για να προτρέψει τους εργαζόμενους να "μην κάνουν δώρο το μεροκάματο στους εργοδότες και στην κυβέρνηση" (!) και για να τα βάλει με τους ΕΣΑΚίτες, που "στήνουν χορό όταν ακούνε απεργία"!

Ξέρουν, όμως, καλά οι συντάκτες της ανακοίνωσης, ότι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η συμμετοχή τους και τα αιτήματα που προβάλλουν, αυτά που χαρακτηρίζουν μια κινητοποίηση. Οπως, ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να μετατρέψουν τη διάθεση ορισμένων συμβιβασμένων ηγεσιών για "ντουφεκιά", σε βήμα καταδίκης όσων καπηλεύονται και υπονομεύουν τα κεκτημένα τους και διεκδίκησης νέων κατακτήσεων. Ας είναι σίγουρη η "Συμπαράταξη" ότι οι εργαζόμενοι αυτό ακριβώς θα πράξουν.

Κυβερνητικός βαστάζος

Συνάντηση - λέει - θα έχει σήμερα το μεσημέρι με την ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, στα πλαίσια της πολιτικής πρωτοβουλίας του κόμματός του σχετικά με την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου", με στόχο την αποτροπή του εκφυλισμού του.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που μαζικά οι εργαζόμενοι, διαπιστώνοντας στην πράξη πως ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη χρησιμοποιείται ως Δούρειος Ιππος από την κυβέρνηση για να περάσει την καταστροφική της πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, αποφασίζουν να τον εγκαταλείψουν και ετοιμάζονται για την αγωνιστική αντιμετώπιση της κυβερνητικής λαίλαπας. Μια μέρα πριν την πανελλαδική εργατική κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη σωτηρία του "κοινωνικού διαλόγου". Κι αυτό, όταν προχτές το ΕΚΑ αποφάσισε και ζητά την αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο". Οταν η ίδια η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματός του στο ΕΚΑ συμφωνεί με την αποχώρηση.

Τα ξέρει, βέβαια, όλ' αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Προφανώς, όμως, άλλα... καθήκοντα έχει αναλάβει στα πλαίσια της κεντροαριστερής συνεργασίας. Οπως και να έχει, αυτή η στάση του ΣΥΝ και το ρόλο του κυβερνητικού βαστάζου, που παίζει αυτό το κόμμα, επιβεβαιώνει και τον εμπαιγμό, προς τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, τον κάνει εξόφθαλμο και προκλητικό.

Η αλήθεια για τα φάρμακα

"Αντεπίθεση" του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη, χαρακτηρίζει το "Βήμα" της προηγούμενης Κυριακής, την ομολογία ουσιαστικά της κυβέρνησης, ότι με τα νέα μέτρα για την "περιστολή" της φαρμακευτικής δαπάνης έδωσε (ή καλύτερα επιχειρεί να δώσει) και νέα προνόμια στις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Στην επιστολή - υπόμνημα του Μ. Χρυσοχοϊδη προς τον πρωθυπουργό διαβάζουμε ότι η "Boehringer ΑΕ" είναι θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας "Boehringer Ingelheim" Γερμανίας και ότι με την εφαρμογή της πρόσφατης αγορανομικής διάταξης, παρά τις "διαμαρτυρίες της" και τις έμμεσες απειλές της, οι νέες καθαρές βιομηχανικές τιμές σε μια σειρά ευρείας κατανάλωσης φάρμακά της αυξάνονται. Συγκεκριμένα:

1. Lonarid: αύξηση 4,7% και λόγω αυτής της αύξησης, πιθανά επιπλέον ετήσια κέρδη της πολυεθνικής 19.440.329 δρχ., ενώ ήδη το ποσοστό του κέρδους ήταν 43,7% στο κάθε κουτί που πουλάει.

2. Persantin: αύξηση 7,3%, ήτοι αύξηση κερδών κατά 34.109.022 δρχ.

3. Bisolvon Sir: 20,5% αύξηση, που ισοδυναμεί με επιπλέον κέρδη 66.338.436 δρχ.

4. Geriatric: Εδώ ξεφύγαμε και από το 20,5% και έχουμε αύξηση 31,5% και αναμενόμενη αύξηση κερδών 370.602.578 δρχ.

5. Algon: αύξηση 159,4% (!!!) όπως ομολογείται από τον ίδιο τον υφυπουργό.

6. Buscopan: αύξηση 42,5% ήτοι αύξηση κερδών κατά 84.728.048 δρχ.

Για το βαθμό ασυδοσίας, δηλαδή, γίνεται όλος ο καυγάς.

Σπράος ίσον Σημίτης

Σαν έτοιμα από καιρό το σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ έσπευσε να πέσει στην παγίδα που του είχε στήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αρχισαν ομαδικά πυρά κατά του καθηγητή Γ. Σπράου, με αφορμή το βομβαρδισμό των εκθέσεων της περασμένης βδομάδας. Ποιος είναι ο κ. Σπράος, πού σπούδασε, ποια κοινωνική θέση έχει, τι δουλιά κάνει αυτός και η οικογένειά του, και άλλα παρόμοια ερωτήματα, κατακλύζουν τις εμβριθείς αναλύσεις και τα καυστικά ή ειρωνικά σχόλια. Ακριβώς αυτό που θέλει δηλαδή η κυβερνητική προπαγάνδα. Να πέσουν όλοι οι κεραυνοί για το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων στον καθηγητή και να μείνουν στο απυρόβλητο αυτά καθ' αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, που δεν είναι παρά στοιχεία της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης Σημίτη.

Επίσης, εγκαλούν τον Κ. Σημίτη γιατί αναθέτει σε τεχνοκράτες την εξαγγελία των αντιλαϊκών μέτρων και δεν παίρνει αυτός ή άλλος υπουργός την ευθύνη γι' αυτά, προσποιούμενοι ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο καθηγητής είναι εντολοδόχος του Κ. Σημίτη και εκφράζει κατά τρόπο αυθεντικό τη βούλησή του.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν την παραμικρή αυταπάτη για ποιον και πώς δουλεύει ο κ. Σπράος. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι Σπράος ίσον Σημίτης και γι' αυτό οργανώνουν ανάλογα την αντίδρασή τους.

Παλλαϊκή άμυνα

Ναι, συμφωνώ

σε άμυνα κοινή,

με το πλακάτ,

με τη γροθιά,

με το "χωνί",

σε άμυνα

ανδρών

και γυναικών

κατά

των πράσινων

παμφάγων

"ποντικών"!

Ναι, συμφωνώ,

σε μέτωπο γερό,

ενάντια

στου Μάαστριχτ

τοπν "χορό",

σε μέτωπο

παλλαϊκό,

ευρύ

ενάντια

στην τράκα,

στο "λουρί"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ