ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δε μας λυγίζουν με τις δίκες

Ενενήντα πέντε δικογραφίες έχουν σχηματιστεί ενάντια στους κατοίκους της περιοχής Στρυμονικού, που αντιδρούν στην εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού. Χτες ήταν να δικαστούν 23 πολίτες, αλλά η δίκη αναβλήθηκε

Αυτοί που απέτυχαν εδώ και δύο χρόνια να στήσουν και να λειτουργήσουν τη μεταλλουργία χρυσού στο χώρο της Ολυμπιάδας, προσπαθούν να θέσουν τουλάχιστον σε λειτουργία τη... βιομηχανία δικών σε βάρος των κατοίκων των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, που αρνούνται επίμονα να δεχτούν την ολοκληρωτική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής. Είκοσι τρεις κάτοικοι της Ολυμπιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων έλαβαν κλητήριο θέσπισμα και προσήλθαν χτες στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου, προκειμένου να δικαστούν με τις κατηγορίες της παράνομης βίας, παρακώλυσης συγκοινωνιών, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εξύβριση κλπ. Ομως η δίκη δεν έγινε, γιατί λίγο πριν την έναρξή της άρχισε η στάση εργασίας που έκαναν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας.

Επρόκειτο για την εκδίκαση τριών δικογραφιών από τις 95 (!) συνολικά που υπάρχουν μέχρι στιγμής, σε βάρος όσων αντιστάθηκαν στα σχέδια της πολυεθνικής TVX και της κυβέρνησης. "Με τις συνεχείς προσαγωγές των κατοίκων στα δικαστήρια, πιστεύουν, θα μας λυγίσουν. Ομως και εδώ θα αποτύχουν, όπως και με τις άλλες ενέργειές τους. Θέλουν να μας παρουσιάσουν εγκληματίες γιατί παλεύουμε για την υγεία και το περιβάλλον του Στρυμονικού Κόλπου", δήλωσε στο "Ρ" έξω από το δικαστήριο του Πολύγυρου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Βασ. Μήτσιου.

Πολλοί ήταν αυτοί που έφθασαν με κάθε μέσο από την περιοχή του Στρυμονικού προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, ενώ εξαιρετικά ισχυρή αστυνομική δύναμη επιτηρούσε κάθε κίνηση των κατοίκων έξω από το δικαστήριο.

"Στα λόγια ακούμε "εκσυγχρονισμός" της δημόσιας ζωής της χώρας, όμως στην πράξη βλέπουμε αναχρονισμό του χειρίστου είδους, που μας πάει χρόνια πίσω", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταυρού και μέλος της ΣΕΑ, Βασ. Ναούμ."Αντί του διαλόγου με τους μελετητές του ΙΓΜΕ για το επίμαχο θέμα της χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού, έχουμε την ποινικοποίηση του αγώνα της κοινωνίας, η οποία αντέδρασε στα σχέδια της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 23 που δικάζονται σήμερα, με τον αγώνα τους απέτρεψαν την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στη χειρότερη, σύμφωνα και με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, θέση".

"Και σαν να μην έφτανε η βιομηχανία δικών και μηνύσεων έχουμε εδώ και ένα μήνα στην περιοχή μας μια ισχυρότατη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ. Φαίνεται τελικά ότι ως χώρα δεν μπορούμε να διαθέτουμε την αστυνομία και τα ΜΑΤ στα ζητήματα για τα οποία χρειάζονται, για παράδειγμα την πάταξη του εγκλήματος, έχουμε όμως την πολυτέλεια να τους στέλνουμε για να υπηρετούν τα συμφέροντα της καναδικής πολυεθνικής", κατήγγειλε ο Βασ. Ναούμ.

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Διάτρητο το πόρισμα για το "Ντορνιέ"

Με "διάτρητο" πόρισμα προχώρησε η κυβέρνηση στην "παράνομη και άδικη" καρατόμηση των τεσσάρων στελεχών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για την περιπετειώδη προσγείωση του "Ντορνιέ" στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και όχι στο Ελληνικό, στις 24 Σεπτέμβρη 1997.

Αυτό καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του Συλλόγου Αερολιμενικών, η οποία αποφάσισε να υποβάλει μηνύσεις στα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΥΠΑ για "παράβαση καθήκοντος" και στο γενικό διευθυντή Επικοινωνιών, Ιωαν. Τσακαλάκη,για "συκοφαντική δυσφήμιση". Σημειώνεται ότι τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με υπουργική εντολή, είχαν προχωρήσει στην καρατόμηση των στελεχών της ΥΠΑ, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος τους. Γι' αυτό, άλλωστε, το πρώτο πόρισμα αναπέμφθηκε ως απαράδεκτο από τον ίδιο τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος, ανέθεσε στον υφιστάμενό του Ι. Τσακαλάκη να συντάξει νέο, το οποίο, κατ' ουσίαν, είναι αντίγραφο του πρώτου.

Οι αερολιμενικοί επισημαίνουν εφτά σημεία, που καθιστούν το πόρισμα "διάτρητο" και σημειώνουν ότι ο συντάκτης του "δεν προβληματίζεται καν για τα αλλεπάλληλα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες στα αεροσκάφη της ΟΑ, που, όπως και με το "Ντορνιέ", είναι η ουσία του προβλήματος, αλλά δέχεται αβασάνιστα την "αστοχία υλικού"".

Τέλος, οι αερολιμενικοί υπογραμμίζουν ότι αν η κυβέρνηση δεν πληροφορήσει την κοινή γνώμη για τους πραγματικά υπεύθυνους, τότε θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με την εξομάλυνση του ευρύτερου χώρου των αερομεταφορών.

Στάση εργασίας αερολιμενικών

Σε 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ. ) κατέρχονται σήμερα οι αερολιμενικοί, ενώ οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει.

Οι αερολιμενικοί κήρυξαν τη σημερινή προειδοποιητική στάση εργασίας, με κύριο αίτημα την πρόσληψη, τουλάχιστον, 25 υπαλλήλων, που θεωρούνται αναγκαίοι για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των αεροδρομίων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στις αεροπορικές εταιρίες και τους επιβάτες. Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των αερολιμενικών, οι ελλείψεις σε νευραλγικούς τομείς της αρμοδιότητάς τους είναι μεγάλες και γι' αυτό άλλωστε από το Φλεβάρη του 1996 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα ικανοποιούσε άμεσα το αίτημα του κλάδου για την πρόσληψη, τουλάχιστον, 25 αερολιμενικών.

Οι ηλεκτρονικοί της ΥΠΑ, που είχαν εξαγγείλει για σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα την υπογραφή υπουργικής απόφασης για την καταβολή του επιδόματος ειδικότητας, αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας πίστωση χρόνου λίγων ημερών στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Ούτε συζητήσεις δε θέλει η ΠΑΣΚΕ

Στα "μαύρα σκοτάδια" θέλει η ηγεσία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ τους εργαζόμενους στα μπλε λεωφορεία και αυτό επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά χτες, που είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση του κλάδου.

Με πρόσχημα την έλλειψη απαρτίας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Α. Κολλάς διέλυσε πραξικοπηματικά (χωρίς καν να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, αλλά ούτε και τους εκπροσώπους των παρατάξεων) τη συγκέντρωση των εργαζομένων, απορρίπτοντας την πρόταση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) να γίνει τουλάχιστον ενημερωτική συζήτηση για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του κλάδου.

Ο Α. Κολλάς ...έδωσε το λόγο μόνο στον εαυτό του και το νόημα όσων είπε στο σύντομο μονόλογό του, ήταν ότι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, τότε θα... δούμε τι θα κάνουμε!

Συνεχίζουν την αποχή οι εξεταστές οδηγών

Να συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους και το Νοέμβρη, αποφάσισαν οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών, που διεκδικούν δεδουλευμένα από τον περασμένο Ιούνη.

Την απόφαση πήρε χτες το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών (ΠΟΣΥΜΕ), με την επισήμανση ότι αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα, η αποχή των υπαλλήλων του υπουργείου από τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών θα συνεχιστεί επ' αόριστον. Επίσης, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να ενημερώσει όλα τα κόμματα της Βουλής ότι στους εξεταστές δεν καταβάλλεται από τον περασμένο Ιούνη η ειδική "κατ' αποκοπή αποζημίωση" για το έργο που παρέχουν μετά το τέλος του ωραρίου τους.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών δικαιούνται την αμοιβή για το συγκεκριμένο έργο της εξέτασης, το οποίο έπαιρναν επί 10ετίες. Οι εξεταστές ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει οριστική και αμετάκλητη λύση στο πρόβλημα της αμοιβής τους.

Κλείνει ξανά η Πανεπιστημίου

Μέχρι τώρα η ταλαιπωρία των Αθηναίων στην οδό Πανεπιστημίου είχε ως αιτία τα εμπόδια που συναντούσε ο "μετροπόντικας". Από σήμερα το βράδυ όμως, ένα μεγάλο τμήμα της λεωφόρου θα κλείσει για την κυκλοφορία, επειδή... προχώρησε το τεράστιο μηχάνημα και φτάνει στο σταθμό της Ακαδημίας!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η "Αττικό Μετρό ΑΕ", τις επόμενες μέρες αρχίζουν σε συνεργασία με τη ΔΕΠ γεωφυσικές μελέτες του υπεδάφους της Λ. Πανεπιστημίου από το σταθμό Ακαδημίας ως το Σύνταγμα. Οι μετρήσεις αυτές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι πάρα πολύ ευαίσθητες σε ήχους και θορύβους (αυτοκίνητα - μοτοσικλέτες κλπ.) και για το λόγο αυτό θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος της Πανεπιστημίου από το ύψος της Λεωφόρου Β. Σοφίας μέχρι και την οδό Ρ. Φεραίου ως εξής:

- Από τις 11 το βράδυ της Παρασκευής ως τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

- Από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Τα ίδια χρονικά διαστήματα θα παραμείνουν κλειστές και οι κάθετες προς την οδό Πανεπιστημίου οδοί, δηλαδή οι: Κριεζώτου, Βουκουρεστίου, Αμερικής, Ομήρου και Σίνα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαθητικές εκλογές - απάντηση

Εκλογές πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ Κέρκυρας, αφού συγκέντρωσαν υπογραφές από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του συγκροτήματος (γύρω στους 1.000). Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν στη διακήρυξή τους, έρχεται να εκφράσει την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη - Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και να στείλει μήνυμα στους μηχανισμούς κυβέρνησης - ΕΕ που προωθούν τη διάλυση και την υποκατάσταση των 15μελών και 5μελών μαθητικών συμβουλίων. Επίσης, οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς, προχώρησαν σε αποχή τεσσάρων ωρών από τα μαθήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ