Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δε μας λυγίζουν με τις δίκες

Ενενήντα πέντε δικογραφίες έχουν σχηματιστεί ενάντια στους κατοίκους της περιοχής Στρυμονικού, που αντιδρούν στην εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού. Χτες ήταν να δικαστούν 23 πολίτες, αλλά η δίκη αναβλήθηκε

Αυτοί που απέτυχαν εδώ και δύο χρόνια να στήσουν και να λειτουργήσουν τη μεταλλουργία χρυσού στο χώρο της Ολυμπιάδας, προσπαθούν να θέσουν τουλάχιστον σε λειτουργία τη... βιομηχανία δικών σε βάρος των κατοίκων των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, που αρνούνται επίμονα να δεχτούν την ολοκληρωτική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής. Είκοσι τρεις κάτοικοι της Ολυμπιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων έλαβαν κλητήριο θέσπισμα και προσήλθαν χτες στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου, προκειμένου να δικαστούν με τις κατηγορίες της παράνομης βίας, παρακώλυσης συγκοινωνιών, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εξύβριση κλπ. Ομως η δίκη δεν έγινε, γιατί λίγο πριν την έναρξή της άρχισε η στάση εργασίας που έκαναν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας.

Επρόκειτο για την εκδίκαση τριών δικογραφιών από τις 95 (!) συνολικά που υπάρχουν μέχρι στιγμής, σε βάρος όσων αντιστάθηκαν στα σχέδια της πολυεθνικής TVX και της κυβέρνησης. "Με τις συνεχείς προσαγωγές των κατοίκων στα δικαστήρια, πιστεύουν, θα μας λυγίσουν. Ομως και εδώ θα αποτύχουν, όπως και με τις άλλες ενέργειές τους. Θέλουν να μας παρουσιάσουν εγκληματίες γιατί παλεύουμε για την υγεία και το περιβάλλον του Στρυμονικού Κόλπου", δήλωσε στο "Ρ" έξω από το δικαστήριο του Πολύγυρου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Βασ. Μήτσιου.

Πολλοί ήταν αυτοί που έφθασαν με κάθε μέσο από την περιοχή του Στρυμονικού προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, ενώ εξαιρετικά ισχυρή αστυνομική δύναμη επιτηρούσε κάθε κίνηση των κατοίκων έξω από το δικαστήριο.

"Στα λόγια ακούμε "εκσυγχρονισμός" της δημόσιας ζωής της χώρας, όμως στην πράξη βλέπουμε αναχρονισμό του χειρίστου είδους, που μας πάει χρόνια πίσω", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταυρού και μέλος της ΣΕΑ, Βασ. Ναούμ."Αντί του διαλόγου με τους μελετητές του ΙΓΜΕ για το επίμαχο θέμα της χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού, έχουμε την ποινικοποίηση του αγώνα της κοινωνίας, η οποία αντέδρασε στα σχέδια της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 23 που δικάζονται σήμερα, με τον αγώνα τους απέτρεψαν την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στη χειρότερη, σύμφωνα και με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, θέση".

"Και σαν να μην έφτανε η βιομηχανία δικών και μηνύσεων έχουμε εδώ και ένα μήνα στην περιοχή μας μια ισχυρότατη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ. Φαίνεται τελικά ότι ως χώρα δεν μπορούμε να διαθέτουμε την αστυνομία και τα ΜΑΤ στα ζητήματα για τα οποία χρειάζονται, για παράδειγμα την πάταξη του εγκλήματος, έχουμε όμως την πολυτέλεια να τους στέλνουμε για να υπηρετούν τα συμφέροντα της καναδικής πολυεθνικής", κατήγγειλε ο Βασ. Ναούμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ