Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεκδικάζονται οι υποθέσεις Μπαλάφα

Οι μάρτυρες καταθέτουν ότι δεν τον αναγνωρίζουν

Στην αποδεικτική διαδικασία μπήκε από χτες η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα για όλες τις υποθέσεις που αφορούν τη λεγόμενη "Αντικρατική Πάλη". Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, που συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ιω. Γαβρίλη για τεμαχισμό τους, όπως λανθασμένα είχε γίνει εξαρχής, αποδεχόμενο την άποψη της υπεράσπισης του κατηγορουμένου ότι το δικαστήριο αυτό είναι ανώτερο από το Πενταμελές Εφετείο, το οποίο, στην αντίθετη περίπτωση, θα εκδίκαζε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της "γιάφκας Καλαμά". Ετσι, και η υπόθεση αυτή, για την οποία πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί ο Γ. Μπαλάφας σε 10ετή κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, θα κριθεί από το παρόν δικαστήριο. Εχει, άλλωστε, συνάφεια με την κύρια υπόθεση των ανθρωποκτονιών, εφόσον το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου φέρεται ότι βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Καλαμά, στα Σεπόλια, ενάμιση χρόνο αργότερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στις πράξεις που του αποδίδονται (απλή συνεργία σε τρεις ανθρωποκτονίες, ληστεία και διακεκριμένη οπλοκατοχή) και τόνισε ότι πρόκειται για μεθόδευση των διωκτικών αρχών σε βάρος του.

Πρώτη μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει η χήρα του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου,ο οποίος φέρεται να εκτελέστηκε την 1 - 4 - 1985 από τον αρχηγό της "Αντικρατικής Πάλης", Χρ. Τσουτσουβή, έξω από το σπίτι του στην οδό Λυκούργου 158, στην Καλλιθέα. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές, σχεδόν εξ επαφής, τον άτυχο εισαγγελέα με πιστόλι και, εν συνεχεία, διέφυγε με μοτοσικλέτα, που οδηγούσε άγνωστος συνεργός του, μέλος της ίδιας οργάνωσης. Το κατηγορητήριο θεωρεί ότι ο άγνωστος συνεργός του Χρ. Τσουτσουβή ήταν ο Γ. Μπαλάφας. Ομως, στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.

Η Σοφία Θεοφανοπούλου περιέγραψε στο δικαστήριο ό,τι έπεσε στην αντίληψή της το μοιραίο απόγευμα της δολοφονίας του συζύγου της. Είπε ότι άκουσε μαζί με τα παιδιά της τους πυροβολισμούς. Το μικρότερο βγήκε στο μπαλκόνι και αντίκρισε τον πατέρα του στο οδόστρωμα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάθεση που είχε δώσει προανακριτικά η υπέργηρη θεία της Ουρανία Νικολάου, η οποία βρισκόταν κοντά τον εισαγγελέα. Αυτή αρχικά είχε αναγνωρίσει τον Γ. Μπαλάφα από φωτογραφία που της είχαν δείξει στην Ασφάλεια. Αργότερα, όμως, είχε εκφράσει αμφιβολίες. Για την κατάθεση της θείας μίλησαν και τα παιδιά του θύματος Φωκίων και Αλέξανδρος.

Ακολούθως, εξετάστηκε ο Ν. Ξένος,που τότε ήταν 13 χρόνων και έκανε βόλτες με το ποδήλατό του στην οδό Λυκούργου. Είδε το αυτοκίνητο του εισαγγελέα να σταματά και κάποιον ψηλό, με μακριά μαλλιά και χακί ρούχα, να τον πυροβολεί. Δυο γείτονες, οι Ν. Μπουμπουράκης και Δ. Σγουρίδης είπαν ότι πριν από το φόνο είχαν δει ένα ύποπτο άτομο να τριγυρίζει στην περιοχή. Το άτομο αυτό δεν έμοιαζε με τον Μπαλάφα.

Σχετικά με την υπόθεση "Σκλαβενίτη" κατέθεσαν ο νυχτοφύλακας Γ. Βουκελάτος και ο Γ. Λαμπρόπουλος.Ο πρώτος δε γνώριζε τίποτα, ενώ ο δεύτερος είπε ότι είχε δει 1.500 μέτρα μακρύτερα από το σούπερ μάρκετ τρία άτομα δίπλα σ' ένα φορτηγάκι, με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της αιματηρής ληστείας της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως. "Κανένα από αυτά τα άτομα - τόνισε κατηγορηματικά - δεν ήταν ο Μπαλάφας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ