Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΥΛΟ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ενιαίο μισθολόγιο

"Κτίρια χωρίς εργαζόμενους δεν μπορούν να λειτουργήσουν", τονίζει το σωματείο

Εληξε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο "Ασυλο του Παιδιού" στη Θεσσαλονίκη, που διεκδικούν την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, μείωση των ωρών εργασίας, πλήρη απασχόληση για τους ωρομίσθιους και σύνταξη νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Στο "Ασυλο του Παιδιού" - ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου που χρηματοδοτείται από το υπουργείο, μέσω της νομαρχίας, από δωρεές ιδιωτών και από χρήματα που καταβάλλουν οι γονείς για τη φύλαξη των παιδιών τους - απασχολούνται 80 εργαζόμενοι, παιδαγωγοί, μάγειρες, καθαρίστριες και διοικητικό προσωπικό. Καθημερινά το ίδρυμα φιλοξενεί 500 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 12 ετών. Στις δυο εγκαταστάσεις του ιδρύματος - στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη Θέρμη - λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημοτικό σχολείο ολοήμερης απασχόλησης των παιδιών.

Την επόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι έχουν συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ήδη έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος με ημερομηνία εκδίκασης τη 2η Δεκέμβρη 1997.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο "Ασυλο του Παιδιού", Χρυσαυγή Κοκόνα,είπε στο "Ρ": "Μας οφείλουν τα υπόλοιπα αναδρομικά, από το επίδομα παραγωγικότητας. Ζητάμε μείωση του ωραρίου στις 7,5 ώρες για διοικητικούς και εργαζόμενους στα μαγειρεία, και στις 6 ώρες για τους παιδαγωγούς. Ισότιμη δηλαδή μεταχείριση με όλους τους αντίστοιχους σταθμούς στα Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου. Επίσης διεκδικούμε το ωρομίσθιο προσωπικό να γίνει πλήρους απασχόλησης, γιατί ενώ οι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι, χρησιμοποιούνται από τη διοίκηση κατά το δοκούν, από δύο μέχρι τέσσερις ώρες και μάλιστα με σπαστό ωράριο. Δε συμφωνούμε με τις ελαστικές μορφές εργασίας. Τέλος ζητούμε σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας υπογεγραμμένο και εγκεκριμένο από τη νομαρχία και από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τις επιπτώσεις ας τις αναλογιστούν αυτοί που επικαλούνται τα οικονομικά προβλήματα".

Σχολιάζοντας τους ρυθμούς χρηματοδότησης του νέου κτιρίου, που γίνεται για να στεγάσει το ίδρυμα, σε αντίθεση με τις δικές τους οικονομικές εκκρεμότητες, η Χ. Κοκόνα πρόσθεσε: "Προχωράει πολύ γρήγορα και όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί σύντομα. Γι' αυτό, βρίσκονται τα χρήματα. Ομως, όπως όλοι ξέρουμε, κτίρια χωρίς εργαζόμενους δεν μπορούν να λειτουργήσουν, άρα πρέπει να λυθούν παράλληλα τα αιτήματά μας. Το "Ασυλο του Παιδιού" ανήκει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και πρέπει όλοι οι φορείς να ευαισθητοποιηθούν για να δοθεί λύση. Είναι κοινωνικό το ζήτημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ