Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΙΚΑ πληρώνει για ιατρείο της ΠΕΣΙΝΕ

Σε μια περιοχή με 30.000 κατοίκους και δύο επιχειρήσεις "υψηλού κινδύνου", το υποκατάστημα του ΙΚΑ στα Ασπρα Σπίτια και το Κέντρο Υγείας Διστόμου αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού και υποδομής

(Ανταπόκριση ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ).-

Σοβαρά προβλήματα παροχής ιατρικής περίθαλψης και υποδομής αντιμετωπίζουν το υποκατάστημα ιατρείων του ΙΚΑ στα Ασπρα Σπίτια και το Κέντρο Υγείας Διστόμου, τα οποία συντηρούνται και λειτουργούν μόνο και μόνο χάρη στην αυτοθυσία και το μεράκι των εργαζομένων.

Η διαπίστωση - συμπέρασμα, που προέκυψε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του υπευθύνου του Τμήματος Υγείας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Ευβοίας και μέλους του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ Τ. Χρονά και αντιπροσωπείας της ΚΟ Αντίκυρας στις δύο υγειονομικές πρωτοβάθμιες μονάδες, αποκτά τραγικές διαστάσεις, αν σκεφθεί κανείς ότι καλύπτουν μια περιοχή περίπου 30.000 κατοίκων, αρκετά υποβαθμισμένη και με δύο επιχειρήσεις "υψηλού κινδύνου", που απασχολούν περί τους 1.700 εργαζόμενους.

Ενώ το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού των εργαζομένων - λειτουργώντας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και κυβερνητικών κατευθύνσεων λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποίησης του χώρου της υγείας - παρακολουθούν από μακριά ή και απέχουν συνειδητά από τις υποχρεώσεις τους. Αντίθετα, η διοίκηση του ΙΚΑ (το 1986 επί προεδρίας Θ. Κατσανέβα) έσπευσε να υιοθετήσει το αίτημα της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ - η οποία, επικαλούμενη το "υψηλό κόστος", έσπευσε να καταργήσει το ιατρείο του εργοστασίου, γιατί της κόστιζε πάνω από 80 εκατ. δραχμές ετησίως - για λειτουργία καθ' όλο το 24ωρο παθολογικού ιατρείου στο ΙΚΑ Παραλίας Διστόμου (Ασπρα Σπίτια), έναντι 1.000.000 δραχμών το μήνα.

Οι συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον διευθυντή του ΙΚΑ Χ. Γεωργιάδη και τον προϊστάμενο Υγειονομικής Υπηρεσίας Δ. Βοναπάρτη,στα Ασπρα Σπίτια, καθώς και τον γιατρό κ. Ντότσικα στο Κέντρο Υγείας Διστόμου, ανέδειξαν πληθώρα προβλημάτων που μπαίνουν εμπόδιο στη λειτουργία και την πραγματική παροχή ιατρικής περίθαλψης στην περιοχή.

Ιατρεία ΙΚΑ: Απ' έξω κούκλα και από μέσα...

Από τους 11 γιατρούς που εργάζονται στα ιατρεία του ΙΚΑ (το οποίο στεγάζεται σε καλές κτιριακές εγκαταστάσεις), οι οχτώ είναι γιατροί ειδικότητας και βέβαια οι περισσότεροι είναι "απασχολήσιμοι", αφού βρίσκονται μόνο κάποιες μέρες της βδομάδας, ενώ τις άλλες εξυπηρετούν το Νοσοκομείο Λιβαδειάς ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Για παράδειγμα, γυναικολόγος, χειρουργός και οφθαλμίατρος βρίσκονται μόνο τρεις μέρες τη βδομάδα, ενώ ο ουρολόγος μόνο δύο απογεύματα.

Για ασθενοφόρο δε γίνεται λόγος, αν δε "δεήσει" η τοπική αεροπορική βάση και παραχωρήσει το δικό της.

Η ύπαρξη χειρουργού τις μισές μέρες της βδομάδας και η έλλειψη ενός δεύτερου κάνει δύσκολη έως αδύνατη την αντιμετώπιση χειρουργικών περιστατικών. Ομως, και ο σχετικά καλός εξοπλισμός των ιατρείων του ΙΚΑ παραμένει αναξιοποίητος.

Παρενέργειες των διαπλεκομένων

Το καθεστώς μερικής απασχόλησης και η έλλειψη γιατρών είχε οδηγήσει παλιότερα και σε "αντιεπαγγελματικές και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές" ορισμένων γιατρών του ΙΚΑ. Σύμφωνα με καταγγελία του γιατρού του ΙΚΑ Παραλίας Διστόμου Π. Βλαχάκη για εκμετάλλευση ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αλλά και επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματιών Γιατρών Εργαστηριακής Διάγνωσης προς τη διοίκηση του ΙΚΑ, οι γυναικολόγοι του ΙΚΑ Λιβαδειάς Ν. Τσούρας,Φ. Χριστόπουλος και Ι. Τεπετζικιώτης,έκαναν "τεστ Παπανικολάου" κατόπιν ιδιαίτερης αμοιβής, χωρίς να αναγράφουν τη συνταγή - παραπεμπτικό προς συμβεβλημένο με το ΙΚΑ κυτταρολόγο. Αντίθετα, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, παρέπεμπαν τα από τους ίδιους ληφθέντα παρασκευάσματα σε γιατρούς κυτταρολόγους της Αθήνας. Η υπόθεση αυτή έχει παραπεμφθεί και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Γιατρός για όλες τις δουλειές

Ακόμη αθλιότερη, όμως, είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Διστόμου, όπου οι δύο (!) γιατροί ειδικότητας (παθολόγος - πνευμονολόγος και Γενικής Ιατρικής), οι τέσσερις αγροτικοί γιατροί, οι δύο οδοντίατροι (ένας που καλύπτει οργανική θέση και ένας αποσπασμένος) και η μικροβιολόγος, καλούνται να εξυπηρετήσουν πληθυσμό 20.000 κατοίκων, να εκτελούν χρέη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ...τηλεφωνητή - θυρωρού. Κατά συνέπεια, και ο βραδινός φύλακας εκτελεί χρέη νοσοκόμου, ενώ μέχρι πρόσφατα το ΚΥ δε διέθετε απινιδωτή. Και εδώ λείπει το ασθενοφόρο, καθώς ένα που υπάρχει παραμένει παροπλισμένο στην πίσω πλευρά του κτιρίου.

Προτάσεις ΚΚΕ

Με αυτά τα μέσα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σύστημα υγείας, αν δε δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τόνισε από την πλευρά του ο Τ. Χρονάς. Ευθύνες για την κατάσταση αυτή, επισήμανε, υπάρχουν στην πολιτική περικοπών και ιδιωτικοποίησης στο τομέα υγείας, που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς και στη διοίκηση του ΙΚΑ. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην περίπτωση της ΠΕΣΙΝΕ, σημείωσε ότι για πρώτη φορά συμβαίνει δημόσιοι υπάλληλοι (γιατροί ΙΚΑ Παραλίας Διστόμου) να αμείβονται από ιδιώτες για υπηρεσίες που προσφέρουν σε δημόσιο οργανισμό. Γεγονός που δείχνει και το μέγεθος της ασυδοσίας που απολαμβάνει η πολυεθνική, ενώ από την άλλη δεν υλοποιεί συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση - αποικιοκρατική την έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ.

Αναπτύσσοντας ο Τ. Χρονάς τις προτάσεις της ΕΠ Α. Στερεάς - Ευβοίας, τόνισε την ανάγκη για:

  • Υπαρξη περισσοτέρων γιατρών ειδικότητας, ιδιαίτερα παθολόγων, χειρουργών, καρδιολόγων και ορθοπεδικών.
  • Το σταμάτημα της μερικής απασχόλησης και των επί συμβάσει έργου γιατρών.
  • Την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους με αποδοχές του αντίστοιχου βαθμού των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Αναμόρφωση του συστήματος εφημερίας και λειτουργία επισκεπτών γιατρών.
  • Συμπλήρωση νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών.
  • Συντονισμό ουσιαστικό και συγκεκριμένο μεταξύ ΚΥ Διστόμου και υποκαταστήματος ΙΚΑ.
  • Σύγχρονο και ασφαλές σύστημα διακομιδής.
  • Την επανένταξη ΠΕΚΑΒ στη Βοιωτία.

"Γι' αυτά - κατέληξε ο Τ. Χρονάς - θα παλέψει το ΚΚΕ να υλοποιηθούν, αλλά, πάνω απ' όλα, χρειάζεται ο δικός σας αγώνας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ