Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Μετά την ανεργία, ο διωγμός από τη γη τους

Αντίκρυ με τα προβλήματα και τους ίδιους τους κατοίκους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας βρέθηκε, την περασμένη Κυριακή, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΠΑΣΕ Β. Μπούτας,κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύρινθο το πρωί και στην Ιστιαία το βράδυ, όπου και μίλησε σε συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι κομματικές οργανώσεις στα πλαίσια της εξόρμησης, επαφής και συζήτησης με τους εργαζόμενους και το λαό της υπαίθρου, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Μεγάλο το ενδιαφέρον, παρότι ο καιρός ήταν κρύος και βροχερός, αλλά μικρές οι αίθουσες των καφενείων για να χωρέσουν τους ξωμάχους της γης, τους εργαζόμενους και μεταλλωρύχους που συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής γνώρισαν από παλιότερα τι σημαίνει νεοσυντηρητική πολιτική και λαίλαπα ιδιωτικοποιήσεων, όταν από το 1990 πήραν το δρόμο της ανεργίας πάνω από 3.500, που εργάζονταν στα δυο μεταλλευτικά συγκροτήματα "Σκαλιστήρη" και "Παπαστράτη". Αρκετοί απ' αυτούς στράφηκαν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Να καλλιεργήσουν τα λίγα στρέμματα χωραφιού που είχαν, είτε νοίκιασαν ή να θρέψουν λίγα αιγοπρόβατα. Σήμερα η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, οι συμφωνίες ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ, τους εξαναγκάζουν σε ένα δεύτερο διωγμό, αυτή τη φορά από τη γη τους. Φέτος, το βαμβάκι είναι σε αυξημένη παραγωγή και απόδοση μεγάλη, η τιμή όμως χαμηλή και κάθε χρόνο χαμηλότερη. Πώς θα βγάλουν τα έξοδα; Από κοντά και το καλαμπόκι και η ντομάτα, που η φετινή παραγωγή στην Ιστιαία και στην περιοχή Μαντουδίου καταστράφηκε από ιό, που αναπτύχθηκε με τον καύσωνα του Ιούλη, αλλά ο ΕΛΓΑ αρνείται αποζημιώσεις.

Πάνω από 500 οικογένειες ντοματοπαραγωγών στην Ιστιαία, φέτος, δε θα έχουν εισόδημα. Το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι, που χρόνο με το χρόνο οι ποσοστώσεις και οι συνυπευθυνότητες τους μειώνουν δραστικά το ήδη πενιχρό εισόδημα.

Και από κοντά, το χαράτσι για τη σύνταξη πείνας στους αγρότες, οι αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων, το ξεκλήρισμα όσων μικρομεσαίων αγροτών απομείνουν από το "ξεσκαρτάρισμα" που γίνεται με το περιβόητο Μητρώο Αγροτών, οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις χρεών συνεταιρισμών, η διάλυση των συνεταιρισμών που επιχειρείται μέσω των Ομάδων Παραγωγών, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης που ορθώνουν περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων, των αγροτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μεγάλη η "γκάμα" των θεμάτων της συζήτησης ανάμεσα στον Β. Μπούτα και τους συγκεντρωμένους και έντονο το ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ.

"Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και να αντιδράσουν απέναντι σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - βιομηχάνων που δέχονται και να αντισταθούν, δημιουργώντας το δικό τους κοινωνικό μέτωπο αντίστασης, για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού και να μπει φραγμός στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τους πολιτικούς τους εκφραστές", τόνισε ο Β. Μπούτας. "Χρειάζεται η συσπείρωση στη βάση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης. Βασική προϋπόθεση, κατέληξε, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ για να στηρίξει από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα των εργαζομένων και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις του παλλαϊκού μετώπου πάλης που θα διεκδικήσει και την κυβέρνηση".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ