ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Πλήττεται η ενημέρωση

Την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι περικοπές της προβολής του κοινοβουλευτικού έργου από την "ανανεωμένη" ΕΡΤ. Ο περιορισμός της προβολής των συζητήσεων στη Βουλή, καθώς και εκπομπών που αναφέρονταν στο κοινοβουλευτικό έργο, πλήττει πρώτα και κύρια το ΚΚΕ, καθώς και τα άλλα μικρότερα κόμματα. Τις σοβαρές ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ επισημαίνει με χτεσινή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ Ορέστης Κολοζώφ,ζητώντας την "αναστολή των απαράδεκτων αποφάσεων" και την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.

Ο Ορέστης Κολοζώφ στη δήλωσή του τονίζει: "Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ, αναλαμβάνουν σοβαρότατες ευθύνες για το δραστικό περιορισμό της προβολής τόσο των συζητήσεων στη Βουλή, όσο και των εκπομπών που αναφέρονται στο κοινοβουλευτικό έργο. Αυτή η "εκσυγχρονιστική" απόφαση, υποβαθμίζει την επιβαλλόμενη ενημέρωση της κοινής γνώμης και το Κοινοβούλιο, πλήττει ιδιαίτερα το ΚΚΕ και τα άλλα μικρότερα κόμματα. Ενώ μέσα από το σύνολο των δελτίων ειδήσεων, εκπομπών κλπ., προβάλλεται "κατά κόρον" η κυβέρνηση, η δικομματική αντιπαράθεση και η κυρίαρχη άποψη στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, η άλλη άποψη, η φωνή του ΚΚΕ, συστηματικά περιορίζεται ή αποσιωπάται".

"Αντί για περιορισμούς θα έπρεπε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών εκπομπών από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και η καθιέρωση ανάλογων εκπομπών και στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Αναμένουμε αναστολή των απαράδεκτων αποφάσεων και διακομματικό διάλογο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης και όχι του περιορισμού. Και, φυσικά, θα επιμείνουμε στην ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, σύμφωνα με τις δημοκρατικές και συνταγματικές επιταγές".

Διαμάχη για τον έλεγχο εφημερίδων

Επιχειρηματικά συμφέροντα και στελέχη της ΝΔ εμπλέκονται σε σύγκρουση για τον έλεγχο των φιλικών προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφημερίδων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη για τον έλεγχο των φιλικών προς τη ΝΔ εφημερίδων, στην οποία εμπλέκονται τόσο επιχειρηματικά συμφέροντα όσο και ηγετικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ο "Αδέσμευτος Τύπος", που οι ιδιοκτήτες του (ο μεγαλοξενοδόχος Κ. Μήτσης και ο Δ. Ρίζος) βρίσκονται σε εμφύλια σύγκρουση. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα περί πώλησης της εφημερίδας, τα οποία όμως διέψευσαν και οι δύο πλευρές. Πάντως ο Κ. Μήτσης στη δήλωσή του ισχυρίστηκε ότι ο Δ. Ρίζος είχε υποβάλει τέτοια πρόταση, πράγμα που αποκήρυξε ο τελευταίος, λέγοντας ότι "δεν πουλάει την εφημερίδα". Ο διευθυντής της εφημερίδας, Δ. Ρίζος, που διαθέτει το 48,5% των μετοχών έναντι του 51,5% του Κ. Μήτση, έχει διατυπώσει την άποψη ότι η εφημερίδα βρίσκεται μπροστά σε συνωμοσία, στην οποία εμπλέκει και τον Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι και στο ΔΣ του Ιδρύματος Λ. Βουδούρη, που εκδίδει τον "Ελεύθερο Τύπο", καθώς και τον διευθυντή του "Ε. Τ.", Γ. Κύρτσο. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση του Δ. Ρίζου στην "Αθηναϊκή", την προπερασμένη Πέμπτη στο σπίτι του Κ. Μήτση, οι Γ. Κύρτσος και Γ. Βαρβιτσιώτης αποφάσισαν το κλείσιμο του "Αδέσμευτου Τύπου" και αυτό γιατί ο αδελφός της γυναίκας του Γ. Βαρβιτσιώτη αγόρασε μετοχές στην υπό έκδοση "Βραδυνή".

Επίσης, σύμφωνα με τον Δ. Ρίζο, ο Κ. Μήτσης έχει μπει συγχρόνως μέτοχος με ποσοστό 51% στην εφημερίδα "Βραδυνή", που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου μήνα από τον Γ. Τράγκα.

Ο Κ. Μήτσης απάντησε με τη σύγκληση γενικής συνέλευσης μετόχων, στην οποία καθαίρεσε από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της εταιρίας, που εκδίδει τον "Αδέσμευτου Τύπου", τον Δ. Ρίζο. Η αντιπαράθεση πάντως αναμένεται να έχει συνέχεια και η έκβασή της θα επηρεάσει αναμφισβήτητα και την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βρίσκει και τα κάνει ο Δ. Κοπελούζος

H δημόσια παρέμβαση του μεγαλοεπιχειρηματία Κοπελούζου και οι εκβιασμοί που εκτόξευσε, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι οι αξιώσεις του όχι μόνο είναι αδιαπραγμάτευτες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οποιος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και δεν είναι τυφλωμένος από τους περί "εκσυγχρονισμού" και "ελεύθερης αγοράς" δογματισμούς, γνωρίζει πολύ καλά πως εδώ και καιρό η κυβερνητική πολιτική, στο συγκεκριμένο χώρο, "χορεύει" στο ρυθμό του Δ. Κοπελούζου. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα... διατυπώσεων και της στιγμής που θα επέλεγε ο εν λόγω επιχειρηματίας να φωνάξει και δημόσια, αυτό που ήδη ψιθυρίζει στα αυτιά των κυβερνώντων.

Ο χώρος της ενέργειας δε σηκώνει "παιχνίδια". Η λεγόμενη "απελευθέρωση" της αγοράς, η απόδοσή της δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, ταυτίζεται με το ξαναμοίρασμα της πίτας, ανάμεσα σε διάφορες ομάδες της άρχουσας τάξης. Και η αντιπαράθεση είναι λυσσαλέα, αφού λόγος γίνεται για το ξάφρισμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και τρισεκατομμυρίων, με τη μορφή επιχειρηματικών κερδών. Κέρδη, που όλες οι διαπλεκόμενες πλευρές αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων επιδιώκουν να "πάνε" σε όσο το δυνατόν λιγότερους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, στα πλαίσια της όλο και μεγαλύτερης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Πώς αλλιώς - άλλωστε - θα δοξαζόταν η παραδοξολογία των απολογητών του καπιταλισμού, για δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό; Εναν "ανταγωνισμό" τόσο "ελεύθερο", που μέσω αυτού πάντα και σε κάθε περίπτωση γεννιούνται μονοπώλια. Μονοπώλια, τα οποία - με δεδομένη την κυρίαρχη θέση τους στο οικονομικοπολιτικό σύστημα - καθορίζουν, υπαγορεύουν και επιβάλουν τις αναγκαίες, για την εξυπηρέτηση των στόχων τους, πολιτικές.

Aν επιχειρήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει τι είναι αυτό που ουσιαστικά είπε ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, είναι το εξής: Η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας είναι δεδομένη, όπως δεδομένος είναι και ο κυβερνητικός προσανατολισμός για την εισαγωγή και ευρεία χρήση φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο τρόπος που συμφώνησα με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την επένδυση του φυσικού αερίου έχει σαν αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των υποχρεωτικών εισαγωγών φυσικού αερίου να πηγαίνει στη ΔΕΗ και άρα όλη η αγορά που αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου για τη βιομηχανία και την οικιακή χρήση ανήκει αποκλειστικά σε μένα. Από αυτή την άποψη εγώ είμαι εκείνος που θα κρίνω πώς, πότε, και με ποιους όρους θα αναπτυχθούν τα σχετικά δίκτυα διανομής. Επιπλέον, επειδή εγώ για τον εαυτό μου έχω εξασφαλίσει καλύτερους όρους προμήθειας φυσικού αερίου από αυτούς που προσέφερα στο δημόσιο, έχω τη δυνατότητα να παράγω φτηνότερο ρεύμα και άρα μπορώ να δημιουργήσω μία αντιΔΕΗ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για μένα όσο και για τη ΔΕΗ - ελληνικό δημόσιο. Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω στο ελληνικό δημόσιο και την κυβέρνηση να αφήσουμε κατά μέρος τις παρασκηνιακές μας συζητήσεις και συναλλαγές και να φτιάξουμε από κοινού έναν ενιαίο συνεταιρισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, ας έχετε υπόψη σας ότι θα προχωρήσω μόνος μου, μια και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που με ευνοούν για μία τέτοια κόντρα...

Παρά τα όσα υποκριτικά μπορεί να λέγονται εκ των υστέρων από την πλευρά των κυβερνώντων (αν και εδώ που τα λέμε ούτε καν τολμούν να ψελλίσουν κάτι), η εξέλιξη δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Και δε θα μπορούσε, αφού από τις αρχές της δεκαετίας ο Κοπελούζος και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εκπροσωπεί, κατάφερε - ως ομοτράπεζος είτε του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και σήμερα επίτιμου προέδρου της ΝΔ, είτε του τότε υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη και σήμερα πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ - να εξασφαλίσει συνεχείς αναθεωρήσεις της αρχικής συμφωνίας για το φυσικό αέριο. Αναθεωρήσεις των οποίων κοινός τόπος είναι η ανάδειξη των συμφερόντων του σε πρωταρχική υπόθεση του κεφαλαίου "φυσικό αέριο". Αναθεωρήσεις - δέσμευση των κυβερνώντων ότι θα υπηρετούν τα σχέδια Κοπελούζου, ακόμα και όταν αυτά έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λεόντειες υπέρ του συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου συμφωνίες, που εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για το ελληνικό δημόσιο αποτέλεσαν και τη βάση για παρελκόμενα σκάνδαλα. Για παράδειγμα, η πρόσφατη σκανδαλώδης σύμβαση ΔΕΗ - Κοπελούζου για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. Ακόμα, η πολύ "φρέσκια" θεσμοθέτηση από τη Βουλή φωτογραφικών διατάξεων που αμβλύνουν ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις για την είσοδο ιδιωτών στις Εταιρίες Παροχής Αερίου. Με δυο λόγια: Από τη στιγμή που μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της χώρας (το φυσικό αέριο) ρίχτηκε στις... γαλαρίες της συναλλαγής και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, ήταν με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ο χρόνος που ο ευνοούμενος και εκλεκτός των κυβερνώντων, θα σήκωνε το ανάστημά του πάνω από το αμφιλεγόμενο μπόι των ενεργούντων για λογαριασμό του κυβερνητικών υπαλλήλων.

Οι διεργασίες που μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε στη δημόσια τοποθέτηση του Δ. Κοπελούζου, δεν εξαντλούνται βέβαια στα παραπάνω. Αυτά, αποτελούν απλά ορισμένες ορατές πλευρές, την κορυφή του παγόβουνου, από το μέγα σκάνδαλο της απροκάλυπτης υποταγής της κυβερνητικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση - στην προκειμένη περίπτωση - του συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία. Γνωστό είναι ότι παρόμοιες σκανδαλώδεις και εγκληματικές για τη χώρα επιλογές προωθούνται σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας και των λεγόμενων "μεγάλων έργων", τα οποία νέμεται μια κλειστή παρέα εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Στην αθέατη πλευρά, στο παρασκήνιο, εκείνο που δεσπόζει - μαζί και παράλληλα με την εκπόνηση όλο και πιο αντιλαϊκών πολιτικών σε βάρος των εργαζόμενων της χώρας - είναι το καθημερινό και άθλιο αλισβερίσι των κυβερνώντων με ομάδες του κεφαλαίου, για τον όσο γίνεται πιο ανώδυνο τοκετό της "νέας τάξης" και της θέσης που θα εξασφαλίσουν τα διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην επιχειρούμενη χωρίς τέλος λεηλασία του εθνικού πλούτου.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Από τη στιγμή που μία τόσο σημαντική επένδυση όπως το φυσικό αέριο ρίχτηκε στις... γαλαρίες της συναλλαγής και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, ήταν με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ο χρόνος που ο ευνοούμενος και εκλεκτός των κυβερνώντων, θα σήκωνε το ανάστημά του πάνω από το αμφιλεγόμενο μπόι των ενεργούντων για λογαριασμό του κυβερνητικών υπαλλήλων

Διήμερη εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Διήμερη εκδρομή για να τιμήσει τη μνήμη των μεγάλων αγωνιστών της ειρήνης Γιάννη Ρίτσου και Ντίνου Τσίρου, διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στη Μονεμβασιά στις 1 - 2 Νοέμβρη.

Η αναχώρηση με πούλμαν θα γίνει το Σάββατο 1 Νοέμβρη και ώρα 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

Για δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι την Πέμπτη 30 Οκτώβρη στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος. (Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 38.43.444, 38.44.853, 82.34.296).

Εκδρομή - εκδήλωση του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από 25 έως 28 Οκτώβρη στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου. Η αναχώρηση θα γίνει αύριο Σάββατο 25 Οκτώβρη στις 8 π.μ. από Γ Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη. Στα πλαίσια της εκδρομής, το ΚΜΕ, σε συνεργασία με την Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλίες για τα παρακάτω θέματα:

α) "Η επέτειος του ΟΧΙ του ελληνικού λαού", με ομιλητή τον Χρήστο Τσιντζιλώνη,υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ.

β) "Η δράση του ΔΣΕ στην περιοχή", με ομιλητή τον Χρόνη Βάη - Αχιλλέα Πετρίτη,διοικητή της 159ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 27.10.97 στις 6.30 μ.μ. στο κέντρο "Λιθαρίτσια" των Ιωαννίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ