ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωμένα στον Δ. Σολωμό

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού,η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη πραγματοποιεί (30/10 - 1/11), στο Εντευκτήριο της Εταιρείας (Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5), επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: "Διονύσιος Σολωμός: "Κανών" νεοελληνικού πνευματικού βίου".

Την πρώτη μέρα των εργασιών (7.15μμ) ο Δ. Μαρωνίτης σε διάλεξη που θα δώσει θα μιλήσει "Περί σολωμικής ποίησης: απορίες και προτάσεις".Κατά τις εργασίες των επόμενων ημερών θα κάνουν ανακοινώσεις πανεπιστημιακοί και μελετητές του Διονυσίου Σολωμού όπως οι: Ε. Καψωμένος ("Ο Σολωμός και οι ελληνικές πολιτισμικές αξίες"), Γ. Αλισανδράτος ("Οι επίγονοι του Σολωμού"), Δ. Αγγελάτος (""Ηχος λεπτός... γλυκύτατος, ανεκδιήγητος..." Το σολωμικό έργο και η εξακουλοθητική αμηχανία μιας εποχής, 1880 - 1940"), Α. Μπελεζίνης ("Ζαμπέλιος - (Σολωμός) - Ελύτης: μια απροσδόκητη διακειμενική σχέση"), Α. Αργυρίου ("Ο Σολωμός του Παλαμά: μια αποκλίνουσα ανάγνωση"), Γ. Δάλλας ("Το υπόδειγμα του Σολωμού ως "μήτρα" διαφορετικών ανακατασκευών") κ.ά.

  • Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, οι εκδόσεις του λογοτεχνικού περιοδικού "Περίπλους",κυκλοφόρησαν μια έκδοση του "Υμνου εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού,που πρωτοκυκλοφόρησε το 1824 στο Μεσολόγγι. Η "φωτοαναστατική" έκδοση του "Περίπλου" στηρίζεται αισθητικά στην έκδοση του 1824 και περιλαμβάνεται ολόκληρο το κείμενο του Εθνικού Υμνου μας (158 στροφές), που γράφτηκε σε ένα μήνα, το Μάη του 1823, στη Ζάκυνθο. Ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" μελοποιήθηκε το 1828 από τον Νικόλαο Μάντζαρο και καθιερώθηκε ως Εθνικός Υμνος το 1864, αμέσως μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Μάλιστα, ως Εθνικός Υμνος είναι ο μοναδικός, που εξυμνεί την ελευθερία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποίημα αυτό είναι το μόνο, το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός δέχτηκε να τυπωθεί ενόσω βρισκόταν στη ζωή. Η έκδοση, όπως αναφέρεται, εγκαινιάζει μια σειρά βιβλίων για τον Δ. Σολωμό, τα οποία θα κυκλοφορήσει ο εκδοτικός οίκος "Περίπλους" ενόψει του 1998, που έχει οριστεί ως "Ετος Σολωμού".

Χορο-θεατρικές προτάσεις

Η απόδοση της ιερότητας του σώματος ως δοχείου ψυχής, επιχειρείται με την παράσταση του Χοροθεάτρου "Ροές",με τίτλο "Τούτο εστί το σώμα μου".Οι παραστάσεις ξεκινούν αύριο (9μμ). Δύο χώροι ειδικά διαμορφωμένοι, ένας βιομηχανικός και ένας πέτρινος, αποτελούν το σκηνικό. Η χορογραφία - σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Σπυράτου,μουσική - τραγούδια Σταμάτη Κραουνάκη,στίχοι τραγουδιών Γιώργου Θεοφανόπουλου - Χατζιδάκι,κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα,σκηνικά Γιώργου Γεωργίου.Τραγουδούν: Θύμιος Παπαγαβριήλ, Αντώνης Μακρής, Θοδωρής Στρίκος.Σαξόφωνο Γιάννης Παπαναστασίου.Πρωταγωνιστούν οι: Ελενα Κουρκούλη, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Κατερίνα Λαχλάλι, Βίκυ Παπανικολάου, Γιάννης Επισκόπου, Βιορέλ Μπερίντε, Ανδρέας Κάγιος, Ελτον Ντιμρόσι, Ντανίλο Ζέκα, Ελτον Πισέρι.

  • Ο θίασος "Κάτω από τη γέφυρα",με τη συνεργασία του ΣΕΗ,θα ξεκινήσει τη χειμερινή περίοδο με τρία από τα τελευταία μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.Πρόκειται για τα: "Γράμμα στον Ορέστη", "Δείπνος" και "Πάροδος",που ανεβαίνουν σε ενιαία παράσταση με γενικό τίτλο "Γράμμα στον Ορέστη",στις 30/10 και θα παίζεται μέχρι τις 5/1/98, σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή,σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου και Κατερίνας Καμπανέλλη,μουσική Νένας Βενετσάνου.Παίζουν: Ιωάννα Γκαβάκου, Πάνος Πανόπουλος, Νίκος Δαφνής, Κυριάκος Κατριβάνος κ.ά. Παράλληλα στο θέατρο "Κάτω από τη γέφυρα" θα φιλοξενηθεί η ομάδα "Κρίταμο",η οποία από τις 3/11, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα παρουσιάζει το έργο του Οσκαρ Ουάιλντ "Ο ψαράς και η ψυχή του" σε σκηνοθεσία Χρήστου Προσήλη.
6ο Φεστιβάλ Θεάτρων Ευρώπης

Με τις παραστάσεις του θεάτρου "Κάτονα Γιόζεφ" της Βουδαπέστης και του παρισινού "Οντεόν" ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα το 6ο Φεστιβάλ της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης,που διοργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, το ΚΘΒΕ.Σήμερα και αύριο το "Κάτονα Γιόζεφ" παρουσιάζει, στην Αποθήκη 1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, το "Μαυσωλείο" του Λάγιος Πάτρι - Νάγκι,σε σκηνοθεσία Γκάμπορ Μάτε.Την Πέμπτη και Παρασκευή, στο θέατρο "Αυλαία",το "Οντεόν" παρουσιάζει την παράσταση "Αίας - Φιλοκτήτης" των Ντανιέλ Λοάιζ και Ζορζ Λαβοντάν,ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Περί δικαιωμάτων του Λόγου

Με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου πραγματοποιήθηκε (23/10) στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα, με θέμα τη συλλογική διαχείριση έργων του λόγου.Την ημερίδα οργάνωσε ο νεοσύστατος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο οποίος δηλώνεται ως "συνεταιρισμός, μη κερδοσκοπικός, περιορισμένης ευθύνης" και λειτουργεί ακόμη με προσωρινή διοίκηση και η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (IFRRO).

Τα θέματα που συζήτησαν Ελληνες και ξένοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν η συλλογική διαχείριση με βάση το νόμο 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Το αντικείμενο των δικαιωμάτων που διαχειρίζονται οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης, είσπραξης και διανομής της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΔΕΛ, αυτός "θα εισπράττει την αμοιβή για την ιδιωτική αναπαραγωγή που ανέρχεται στο 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών και του φωτοτυπικού χαρτιού και σε 2% της αξίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο οργανισμός θα παραχωρεί την άδεια και θα εισπράττει την αντίστοιχη αμοιβή σε όσους αναπαράγουν έργα όχι για ιδιωτική χρήση, π. χ. πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες, υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες (π. χ. δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι κλπ.)".

Ο ΟΣΔΕΛ τονίζει ότι πιο πολύπλοκη από την είσπραξη είναι η διανομή των αμοιβών και ισχυρίζεται ότι "επειδή είναι αδύνατη στην πράξη η εξακρίβωση του κάθε έργου που φωτοτυπείται και των αντίστοιχων δικαιούχων (συγγραφέων, εκδοτών), γίνονται ετησίως ενδεικτικές στατιστικές μελέτες, με αντικείμενο τη συχνότητα της παραγωγής κατά κατηγορία έργων".

Αν βέβαια έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός, σημαίνει ότι ο ΟΣΔΕΛ θα καρπούται επί μακρόν ή για πάντα τα χρήματα των δικαιούχων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αντίστοιχου γερμανικού οργανισμού, στη Γερμανία φωτοτυπούνται ετησίως 52 δισ. σελίδες, από τις οποίες οι 3,5 δισ. αποτελούν αναπαραγωγή προστατευομένων έργων. Τα ποσοστά αναπαραγωγής κατά κατηγορία, στη Γερμανία είναι: 35,50% επιστημονικά, τεχνικά, εξειδικευμένα βιβλία. 30,31% επιστημονικά και τεχνικά περιοδικά. 15,70% εφημερίδες και περιοδικά. Σε 5,91% υπολογίζεται το ποσοστό των λογοτεχνικών έργων.11,99% εικονογραφημένα, φωτογραφίες, σχέδια. 0,59% χάρτες.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο δικαιωμάτων αφορά στους συγγραφείς και εκδότες επιστημονικών έργων, ενώ ακολουθούν οι δημοσιογράφοι.

Σημειώνουμε ότι ο ΟΣΔΕΛ καλεί όλους τους συγγραφείς, εκδότες, δημοσιογράφους κλπ., να γίνουν μέλη του (Θεμιστοκλέους 73, τηλ. 3303.942, 3301.956, φαξ 3301.956. Πληροφορίες κ. Μάρω Τζιάκη).

Ελληνική γλώσσα και ορολογία

"Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία" είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας.Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30/10 (7μμ) στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, στις 31/10 (9πμ-8μμ) και 1/11 (9πμ-2μμ) στο παλιό αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).

Την εναρκτήρια συνεδρία θα χαιρετίσουν οι: Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Αντώνιος Δανασσής - Αφεντάκης,ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας Βασίλης Α. Φιλιππόπουλος,ο καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημήτριος Παντελοδήμος,οι καθηγητές Γιώργος Βαρουφάκης, Ελένη Σελλά - Μάζη, Γιώργος Καραγιάννης,η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών Τρισεύγενη Παπαϊωάννου,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταφραστών - Διερμηνέων Δημοσίου Τομέα Μιχάλης Κωνσταντόπαιδος.Την εισηγητική ομιλία θα κάνει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Περικλής Θεοχάρης.(Η εγγραφή των συνέδρων θα γίνει στις 30/10 (6μμ) στους χώρους του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου).

@ Από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στη "Σ
  • Από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στη "Στοά Βιβλίου", σημειώνουμε: Διάλεξη του καθηγητή Χ. Τσιλτικλή (30/10, 8μμ) με θέμα "Κάπνισμα, μια διαδρομή μέσα στο χρόνο που δεν ωφέλησε (...)".Στις 31/10 (8μμ) ο σύμβουλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης Ισμάτ Σάμπρι θα μιλήσει με θέμα: "Η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Παλαιστίνης σήμερα".
Νεοέλληνες επί σκηνής

Οκτώ ελληνικά κείμενα του 20ού αιώνα αποτελούν το χειμερινό ρεπερτόριο του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Από αυτά, τα επτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στις τέσσερις σκηνές του Θεάτρου είναι: "Ηχώ στο Χάος" (πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη) σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη,με τους Ολια Λαζαρίδου και Κωνσταντίνο Βήτα (πρεμιέρα 30/10). "Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων" του Νίκου Τσιφόρου,σκηνοθεσία Δημήτρης Οικονόμου (πρεμιέρα 14/11). Η μουσική κωμωδία "Ο Σιμιγδαλένιος" του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου,σε σκηνοθεσία Λύδιας Κονιόρδου (πρεμιέρα 20/12). "Βαλς, Εξιτασιόν!" της Ελενας Πέγκα,σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, Εφης Θεοδώρου."Ο Αγγελος" του Α. Κ. Χριστοδούλου,σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη."Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,με τη Λύδια Κονιόρδου."Οπου και να ταξιδέψω..." (στιγμές και μνήμες Γιώργου Σεφέρη),σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,με τον Γιάννη Φέρτη."Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ