Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί δικαιωμάτων του Λόγου

Με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου πραγματοποιήθηκε (23/10) στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα, με θέμα τη συλλογική διαχείριση έργων του λόγου.Την ημερίδα οργάνωσε ο νεοσύστατος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο οποίος δηλώνεται ως "συνεταιρισμός, μη κερδοσκοπικός, περιορισμένης ευθύνης" και λειτουργεί ακόμη με προσωρινή διοίκηση και η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (IFRRO).

Τα θέματα που συζήτησαν Ελληνες και ξένοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν η συλλογική διαχείριση με βάση το νόμο 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Το αντικείμενο των δικαιωμάτων που διαχειρίζονται οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης, είσπραξης και διανομής της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΔΕΛ, αυτός "θα εισπράττει την αμοιβή για την ιδιωτική αναπαραγωγή που ανέρχεται στο 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών και του φωτοτυπικού χαρτιού και σε 2% της αξίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο οργανισμός θα παραχωρεί την άδεια και θα εισπράττει την αντίστοιχη αμοιβή σε όσους αναπαράγουν έργα όχι για ιδιωτική χρήση, π. χ. πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες, υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες (π. χ. δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι κλπ.)".

Ο ΟΣΔΕΛ τονίζει ότι πιο πολύπλοκη από την είσπραξη είναι η διανομή των αμοιβών και ισχυρίζεται ότι "επειδή είναι αδύνατη στην πράξη η εξακρίβωση του κάθε έργου που φωτοτυπείται και των αντίστοιχων δικαιούχων (συγγραφέων, εκδοτών), γίνονται ετησίως ενδεικτικές στατιστικές μελέτες, με αντικείμενο τη συχνότητα της παραγωγής κατά κατηγορία έργων".

Αν βέβαια έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός, σημαίνει ότι ο ΟΣΔΕΛ θα καρπούται επί μακρόν ή για πάντα τα χρήματα των δικαιούχων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αντίστοιχου γερμανικού οργανισμού, στη Γερμανία φωτοτυπούνται ετησίως 52 δισ. σελίδες, από τις οποίες οι 3,5 δισ. αποτελούν αναπαραγωγή προστατευομένων έργων. Τα ποσοστά αναπαραγωγής κατά κατηγορία, στη Γερμανία είναι: 35,50% επιστημονικά, τεχνικά, εξειδικευμένα βιβλία. 30,31% επιστημονικά και τεχνικά περιοδικά. 15,70% εφημερίδες και περιοδικά. Σε 5,91% υπολογίζεται το ποσοστό των λογοτεχνικών έργων.11,99% εικονογραφημένα, φωτογραφίες, σχέδια. 0,59% χάρτες.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο δικαιωμάτων αφορά στους συγγραφείς και εκδότες επιστημονικών έργων, ενώ ακολουθούν οι δημοσιογράφοι.

Σημειώνουμε ότι ο ΟΣΔΕΛ καλεί όλους τους συγγραφείς, εκδότες, δημοσιογράφους κλπ., να γίνουν μέλη του (Θεμιστοκλέους 73, τηλ. 3303.942, 3301.956, φαξ 3301.956. Πληροφορίες κ. Μάρω Τζιάκη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ